STANOGRADNJA

U Zagrebu se podižu zgrade s 1500 stanova, a uskoro njih još 500

I ovog proljeća gradi se punom parom, idu i novi projekti. Najniža je cijena kvadrata 1650 eura, primjerice u Novom Zagrebu i rubnim dijelovima grada. Srednji rang stoji od 2000 do 2400 eura po četvornom metru, a najskuplji stanovi od 2500 do 5000 eura

U Zagrebu se mnoge stambene zgrade ovog proljeća grade u gotovo svakom kvartu, niz je manjih novogradnji i velikih stambenih projekata. Neke su zgrade rasprodane i prije kraja gradnje, a u drugima koje se podižu još ima stanova u ponudi. Gruba je procjena da se u Zagrebu trenutno gradi oko 1500 stanova, a planira se vrlo brzo sagraditi njih još oko 500.

Obišli smo veći dio grada kako bismo donijeli prikaz stanogradnje jer se kupci često ne snalaze i nemoguće je na jednome mjestu naći podatke o svim aktualnim stambenim projektima, kao i razmjeru zahvata u tom građevinskom sektoru u Zagrebu. Također, istražili smo što se planira graditi u bližoj i nešto daljoj budućnosti.

Kupci danas puno više znaju, mnogo ih dođe u obilazak stanova s arhitektima ili građevinarima, kaže P. Franolić

RASPRODANO

- Na tržištu je situacija takva da je kod projekta najvažnija mikrolokacija na kojoj se stambena zgrada nalazi, što podrazumijeva smještaj objekta u kvartu, blizinu javnog prijevoza, školskih objekata, trgovačkih i javnih sadržaja. Ne može svaka lokacija imati visoku cijenu kvadrata. Najniža je cijena 1650 eura za kvadrat, recimo, u Novom Zagrebu i rubnim dijelovima grada. Srednji rang stoji od 2000 do 2400 eura, a najviši od 2500 do 5000 eura po kvadratu za top-stanove - rekao je Patrick Franolić, direktor u Upravi Spiller Farmera.

Niz je projekata koji su brzo rasprodani, kao što je bila zgrada tvrtki Domograd i Kaić u Sigetu, koja se još gradi, a uspješan je i bio, primjerice, i projekt tvrtke Pionir u Ivekovićevoj ulici na Peščenici, u kojem je ostalo malo stanova i na kojem su radovi također u tijeku. Cijena je oko 1695 eura po četvornome metra, jedna će zgrada biti gotova ovaj mjesec, a druga u rujnu.

No, neke su se tvrtke zaletjele s prvim cijenama kvadrata, pa su ih i spustile, recimo sa 2800 eura kvadrat na 2300 na Trešnjevci. Neki imaju i akcijske cijene, kao tvrtka Kamen Ukras za svoj projekt u Sarajevskoj ulici kod Plodina, od 1650 eura po četvornome metru stana. Potražnja je prilično velika za nekim lokacijama na kojima ponuda novogradnje nije velika, kao što je centar Zagreba, ali i Novi Zagreb. U nekim se dijelovima grada mnogo gradi, primjerice na Trešnjevci, pa je ponuda raznovrsna.

Jedan od atraktivnijih kompleksa podiže se uz galeriju Lauba, unutar zgrada bit će park od 2000 četvornih metara

VRBANI

No, mnogo je i projekta koji se tek počinju graditi ili će se uskoro početi graditi, a već imaju mnogo rezerviranih stanova, kao, primjerice, u Vrbanima 3 gdje grade Domograd i Kaić, u Ilici 199, projektu tvrtke Geoprojekt, ili za Domobransku ulicu, na lokaciji tvrtke Mešić com.

Na tržištu je i nekoliko velikih projekta koji se grade, kao što je onaj tvrtke Sigma u Gradišćanskoj blizu Laube i željezničke pruge i projekt Centar Saras na Trnju.

U Gradišćanskoj, gdje još ima još nešto stanova u ponudi, cijena kvadrata kreće se između 1890 i 2290 eura, zapravo, razlikuje se od kata do kata, a sada se gradi zgrada L1 kod pruge, nakon koje će se graditi i L2 uz Laubu. Između zgrada bit će park od 2000 četvornih metara. Saras centar u Trnju kod fontana ima u ponudi još nekoliko stanova. Primjerice, manji dvosobni do četvrtog kata stoje oko 2500 eura po kvadratu, kao i veći do tog kata, trosobni na katovima iznad su oko 2700, a na vrhu su dvoetažni stanovi kojih se četvorni metar prodaje za 2900 eura te u tlocrtu dolje imaju boravak i gore sobe, a najmanji su površine 88 kvadrata.

- Ne vide se znakovi krize na tržištu. Došlo je do stabilizacije, neki kažu do hlađenja, ali smatram da se radio samo o malo opreza, i to ne kod kupaca, nego planiranja budućih projekta samo nekih investitora. Krediti su povoljniji, kamate su pale na oko 3 posto, a kupci uglavnom gledaju da im kredit ne prelazi trećinu plaće - kaže Patrick Franolić.

Stanove u novogradnji uglavnom kupuju novi parovi, stariji građani koji žele manji stan, razvedene osobe...

VAŽAN TLOCRT

Zanimalo nas je i tko kupuje sve te stanove.

- Profil kupaca je šarolik, ipak to su uglavnom novi parovi, razvedene osobe, stariji građani koji žele manji dom... Deset godina tijekom krize kupovao se manji broj stanova pa je došlo do određene akumulacije sredstava, što se osjeća u kupnji stanova u posljednje dvije godine. Također, česte su situacije da oni koji imaju stariji stan žele novi, pa svoj stan prodaju i dodaju kredit i kupe novi u novogradnji. Rjeđi su, pak, slučajevi da netko kupi stan samo na kredit, bez ikakvog učešća - objašnjava Franolić.

Kupci danas sve bolje znaju prepoznati i kvalitetu, očekuju je donekle i kod povoljnijih novih stanova te su im bitni raspored prostorija i fleksibilnost prilagodbe prostora.

- Veći je fokus kupaca na tlocrt stana jer nema više razbacivanja kvadratima. Fokus je i na materijalima koji se koriste. Kupci puno više znaju, mnogo ih dođe u obilazak stanova s arhitektima ili građevinarima - dodaje on.

Od objekata koji se grade zanimljiv je projekt na Staroj Knežiji - visoke stambeno-poslovne zgrade, investitora Teh-Gradnje, na adresi Nova cesta 177. U ponudi ima još trosobnih i četverosobnih stanova s cijenom kvadrata od oko 2450 eura. Stanovi su smješteni u gornjem dijelu objekta, iznad uredskih prostora.

Neki su se investitori zaletjeli pa su cijenu sa 2800 eura po kvadratu spustili na 2300. Za druge se tek treba vidjeti hoće li se prodati s visokim cijenama koje traže. Stanovi s cijenom do 2000 eura po kvadratu brzo se prodaju

PROJEKT BUŽANOVA

Na Trešnjevci se uz Petračićevu i Žajinu ulicu gradi golemi stambeno-poslovni projekt, stanova još ima, investitor je tvrtka JG projekti, a cijene kvadrata kreću se od 2300 do 2450 eura.

U Trakošćanskoj ulici na uglu s Kranjčevićevom Omikton gradnja gradi neveliku stambenu zgradu čiji se kvadrat prodaje po 2600 eura. Kod hotela Panorama tvrtka Pionir gradi stambenu zgradu, a cijena četvornog metra je oko 2350 eura.

U centru grada u planu su dvije manje stambene ekskluzivne zgrade tvrtke Mešić com - u Petrinjskoj ulici i kod parka Ribnjak. Ta tvrtka gradi urbane vile u Mlinovima, čiji stanovi imaju cijenu 1990 eura kvadrat, uz obaveznu garažu ili parkirno mjesto.

Na mjestu tvornice Vesna, na Novoj cesti, uskoro će se, kako saznajemo, početi graditi novogradnja s oko sto stanova tvrtke Allegheny Financial. Tvrtka Alfa stan poznata u novije vrijeme po atraktivnim stambenim objektima, planira veliki projekt blizu zgrade VMD-a u Bužanovoj ulici i nudit će oko 150 stanova.

Novi projekt tvrtke Mešić com koji će se uskoro graditi u Vrapču s cijenom 1900 eura po četvornom metru

MANJE ZGRADE

Tvrtka VMD Model u Branimirovoj ulici planira vrhunsko stambeno naselje kod nekadašnje tvornice Nada Dimić te je u procesu izrade detaljnog urbanističkog plana.

Pionir na mjestu bivše tvornice Lipa Mill kod Ivekovićeve uskoro počinje graditi zgradu s oko 70 stanova, cijena kvadrata je od 1700 eura naviše, a poslije je na tom području moguće i još zgrada.

U Domobranskoj 2, tvrtka Mešić com će kod bivših vojarni uskoro graditi zgradu. Cijena stanova, koji se već mogu rezervirati, iznosi oko 2990 eura po kvadratu. Oni uskoro planiraju graditi zgradu od stotinjak stanova u Vrapču, u kojoj će cijena kvadrata biti oko 1900 eura.

- U mnogim dijelovima grada podižu se i manje zgrade s desetak stanova, primjerice u Petrovoj ulici, na Kajzerici i Trešnjevci - zaključuje Patrick Franolić.

Može se primijetiti i da su u nekim dijelovima grada cijene buduće novogradnje prilično visoke u odnosu na prošlu godinu. Primjerice, na Trešnjevci neki traže i oko 2800 eura za četvorni metar stambenog prostora i bit će zanimljivo vidjeti hoće li će po toj cijeni i prodati.

PLANOVI ZA STANOGRADNJU:
  1. Na mjestu tvornice Vesna, Nova cesta, uskoro se počinje graditi novogradnja s oko sto stanova, tvrtka Allegheny Financial
  2. Tvrtka Alfa stan planira novi veliki projekt blizu zgrade VMD-a u Bužanovoj ulici, probit će se cesta na Branimirovu, oko 150 stanova
  3. Tvrtka VMD Model, kod Branimirove ulice, stambeno naselje kod nekadašnje tvornice "Nada Dimić", u procesu izrade detaljnog urbanističkog plana
  4. Pionir na mjestu bivše tvornice Lipa Mill kod Ivekovićeve ulice uskoro će početi graditi zgradu od oko 70 stanova, cijena od 1700 eura naviše
  5. Ilica 199, priprema početka radova, tvrtka Geo projekt, cijena od oko 2400 do 2800 kvadrat za stanove na 6. katu. Ima još malo stanova u ponudi
  6. Domobranska 2, tvrtka Mešić, kod bivših vojarni, cijena oko 2990 eura kvadrat, uskoro se počinje graditi, ima još malo stanova
  7. Mešić tvrtka, zgrada od oko sto stanova u Vrapču, cijena oko 1900 eura, obavezno i parkirališno mjesto/garaža uz stan, uskoro se počinje graditi
  8. Projekt tvrtke Radnik, na mjestu tvornice Kamensko, planira se gradnja stambene zgrade
  9. Tvrtka Mešić planira gradnju atraktivne manje stambene zgrade uz Ribnjak
GRADI SE:
  1. Kod Ulice Baruna Filipovića, veći projekt, tvrtka Sigma, Gradišćanska ulica, cijena, kvadrat od 1990 do 2290, stan oko 60-70 kvadrata na trećem, četvrtom katu 2040 i 2090 eura kvadrat, gradi se L1 kod pruge, uskoro i L2 uz Laubu. Unutar zgrada bit će park od 2000 kvadrata

  2. Blizu pošte u Branimirovoj ulici, Petrinjska 87, manja zgrada, u početku realizacije, centar, tvrtka Mešić

  3. Veliki stambeni projekt tvrtke Pionir, Ivekovićeva ulica, Peščenica, dio bloka rasprodan, ostalo malo stanova, cijena 1695 eura kvadrat, jedna će zgrada biti gotova ovaj mjesec, a druga u rujnu

  4. Trešnjevka, Munjarski put, kod hotela Panorama, tvrtka Pionir, cijena oko 2350 eura, ima stanova u ponudi

  5. Saras centar Trnje, veći projekt, gradi se, ima još malo stanova, manji dvosobni do 4. kata su oko 2500 kvadrat, kao i veći do tog kata, trosobni od 70-ak kvadrata iznad su 2700, a na vrhu su dvoetažni stanovi po cijeni od 2900; dolje imaju boravak, a gore su sobe

  6. Novi Zagreb, Sarajevska, kod Getroa i Plodina, uz POS, tvrtka Kamen ukras, oko 150 stanova, akcijske cijene sada 1650 eura kvadrat
    Kajzerica, nekoliko manjih zgrada od oko 10 stanova (manje se zgrade grade i može ih se naći u niz kvartova)

  7. Kod Ozaljske ulice, Puljska ulica, stambena zgrada, u tijeku gradnja, prodaja tvrtka Opereta nekretnine, cijena od 2100 eura kvadra
    Petrova, 3, 4 manje zgrade od oko 10 stanova

  8. Stara Knežija, 30-ak stanova, stambeno-poslovna zgrada, investitor je Teh-Gradnja, adresa Nova cesta 177, gradi se, ima još 3-sobnih i 4-sobnih stanova, cijena oko 2450 eura

  9. Trešnjevka, uz Petračićevu i Žajinu ulicu, golemi stambeno-poslovni projekt, ima još stanova, tvrtka JG projekti, od 2300 do 2450 eura kvadrat

  10. Tvrtka Kaić - Domograd, Vrbani 3, dva nova objekta, Cenkovečka ulica, cijena od oko 2200 do oko 2400 eura kvadrat

  11. Tvrtka Mešić, stanovi, urbane vile u Mlinovima, 1990 eura kvadrat

  12. Tvrtka Enid, poslovno-stambena zgrada, u tijeku gradnja, Andrije Žaje 23

  13. Trakošćanska ulica na uglu s Kranjčevićevom, nevelika stambena zgrada, Omikton gradnja, od 2600 eura kvadrat

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media, Centar Saras, Mešić com, Sigma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 16:31