U IličkOM neboderU

Udoban i elegantan uredski prosotor u neboderu na glavnom zagrebačkom trgu

 

PROFIL

Ilički neboder na glavnom zagrebačkom trgu povijest bilježi kao prvi poslovni neboder u Hrvatskoj, a 1959. godine kada je izgrađen bio je i najviša poslovna građevina u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Sa svojih 17 katova i 70 metara visine neizostavni je dio vizure Donjeg grada. Na treću etažu, nakon detaljnog preuređenja, nedavno je ponovno uselio ured poznatog zagrebačkog odvjetnika i strastvenog kolekcionara, vlasnika reprezentativne zbirke umjetnina KALLAY Collection.

Uređenje uredskih prostora na tristotinjak četvornih metara potpisuje dizajner interijera Boran Petljak i njegov studio za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft pod kreativnim vodstvom Duška Vlaovića.

Arhitekti i dizajneri su interijer zamislili kao sinergiju uredskih prostora i umjetničke galerije, u misiji da inače privatnu kolekciju od oko 25 izloženih vrhunskih djela hrvatske suvremene umjetnosti učine dostupnijom javnosti, a sve unutar moderne i minimalističke staklene i betonske omotnice s drvenim akcentima. Stavljajući udobnost i produktivnost zaposlenika na prvo mjesto, postignuta je opuštajuća i svježa atmosfera prostora s promišljeno odabranom rasvjetom, detaljima iz mramora, željeza i drva. Kolorit se gradira s pročelja nebodera s pogledom na ulicu, kroz središnju radnu zonu prema stražnjem dijelu ureda. Tri tona reagiraju na dostupnu dnevnu svjetlost, postajući svjetliji i mekši dalje od izvora svjetlosti.

Autori projekta su ovim konceptom postojeću treću etažu nebodera pretvorili u tri glavna dijela - uredi odvjetnika partnera u čijoj zoni se nalazi i impozantna multimedijalna dvorana za sastanke, središnji dio za prijam klijenata, te open-space uredi za zaposlenike. Prostor je osmišljen kao gostoljubiva i uglađena cjelina koja se dijelom osjeća toplo i domaće, ali istovremeno održava snažnu suvremenu prednost, a njegova uredno uređena i sofisticirana unutrašnjost odražava vrijednosti zadane djelatnosti. Dizajn ureda odstupa od uobičajeno sterilnih radnih okruženja drugih sličnih tvrtki, donoseći jedinstveni doživljaj za zaposlenike i klijente.

Interijerom prevladavaju stroge sive nijanse u kontrastu s drvenim oblogama zidova. Monumentalni pult u ulaznom prostoru napravljen je od prirodnog crnog kamena, dok je veliki konferencijski stol izrađen od željeza. Najveći dio 'taylor-made' namještaja i opreme izrađeni su za potrebe ovog ureda, dok su za drugi dio pomno odabrani klasici dizajna.

Vizualni identitet tvrtke i istoimene kolekcije dizajnirao je Manasteriotti DS, nagrađivani studio za brandiranje. Identitet projicira suzdržanu, sofisticiranu snagu tvrtke, njezino iskustvo i kvalitetu. Komunikacija je fokusirana na efektnu tipografiju i vrhunsku produkciju svih vizualnih materijala kako bi se asocijacije visoke kvalitete jasno prenosile na klijente u svim dodirnim točkama. Paleta boja sastoji se od nijansi sive i zlatne boje te se odlično uklapa u interijere i zajedno čine jedinstvenu cjelinu.

Foto: Duško Vlaović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:55