Ugođaj Toskane u Dubrovniku

U posjetu impresivnom imanju od čak 20.000 kvadrata

Uskom ulicom kroz šumoviti dio naselja Gorica u Župi dubrovačkoj, 6 kilometara udaljenom od Dubrovnika, vozimo se kroz drvored čempresa i odjednom stižemo do slikovitog ljetnikovca Gorica. Okružen šumom i visokim kamenim zidovima, gotovo je nemoguće steći dojam o ljetnikovcu sve dok se ne stigne na samo imanje, koje zauzima površinu od čak 20.000 kvadrata.

Ljetnikovac datira iz 16. stoljeća, iz doba Dubrovačke Republike, a ima 280 kvadrata. Danas je u vlasništvu mladog župskog bračnog para, čija ga je ljepša polovica naslijedila od roditelja. U vlasništvu njezine obitelji vila je već 200 godina. Ona je odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju, pa se brine o kući i renovirala ju je, zajedno sa svojim suprugom i obitelji. U čarima njihove luksuzne vile rustikalnog štiha mogu uživati i gosti koji si to mogu priuštiti, jer se vila iznajmljuje i za odmor.

Prepoznatljiva fasada

Sadašnji izgled ljetnikovac je poprimio 1963. godine, kada je nakon dugih stoljeća detaljno renoviran, zahvaljujući ocu vlasnice. Prepoznatljivu fasadu u boji terakote ljetnikovac je poprimio još u doba Napoleonove vladavine, kada su trend te boje na fasadama u Dubrovnik donijeli Francuzi. Prije nekoliko godina ljetnikovac je renoviran u skladu sa svojom poviješću i tradicijom, ali je namjena vile prilagođena modernom vremenu.

Vrlo skupa obnova trajala je godinu dana. U cijelom ljetnikovcu zadržani su naslijeđeni komadi namještaja u renesansnom i baroknom stilu koji su se skladno uklopili s modernim sadržajima. Već tijekom preuređenja vile vlasnici su znali da ju žele iznajmljivati za odmor. Na samom ulazu, umjesto ogledala ili sličnih elemenata, nasuprot ulaznim vratima postavljen je stakleni ukras u obliku stabla ljute naranče, a izradio ga je dubrovački produkt-dizajner Niko Čučković.

Neobična skulptura

Dok je krošnja zidne skulpture od stakla, deblo je drvo prave naranče. – Htjeli smo na ulaz staviti neki neobičan ukras. Prvotna ideja bila je da to bude stablo masline od stakla, ali zbog složenosti njezine izrade, ipak smo se odlučili za ljutu naranču, kažu vlasnici. U prizemlju vile prostran je dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, gdje su podovi renovirani kamenom, kakvi su i nekada bili, dok je u ostatku vile svuda drveni pod.

Moderni sadržaji uklopljeni su s naslijeđenim komadima u renesansnom i baroknom stilu

U dnevnom boravku primjećujemo zanimljivu kamenu nišu koja je poslužila kao biblioteka, a u starinskim je vitrinama porculan s prizvukom prošlosti, replike župskog kolarina, raskošne starinske župske ogrlice… Zidove krase restaurirane slike starih majstora. Kombinacija drveta i kamena sveprisutna je u vili. Za kuhinju je nabavljen novi namještaj, ali ipak sa starinskim prizvukom.

Na policama iza malog šanka u kuhinji svoje su mjesto, kao, uostalom, i u svim tradicionalnim dubrovačkim kuhinjama, našli domaći likeri, koje ova obitelj sama izrađuje od biljaka i plodova iz vlastitog đardina. Policu na renoviranom kaminu u blagovaonici krasi starinsko limeno i bakreno posuđe te figura anđela u zlatnoj boji, vlasnici vrlo drag predmet. Iako su uvažili i stručna mišljenja, mladi je par sam osmislio preuređenje ljetnikovca koji rustikalnošću interijera, ali i cijelog vanjskog ambijenta, podsjeća na ugođaj toskanskih vila.

Simbol ruže vjetrova

Na katu ljetnikovca četiri su spavaće sobe sa zasebnim kupaonicama. I ovdje su vješto kombinirani moderni elementi sa starinskim ugođajem. Moderno se u svim kupaonicama primjećuje u postavljanju staklenih stijena umjesto uobičajenih tuš-kabina, dok su slavine starinske, nabavljene iz Italije, kao i mnogo drugih predmeta i komada namještaja koje nisu mogli kupiti u Hrvatskoj.

Na katu je ostakljena veranda, na prostoru koji je nekada bio vanjska terasa. Taj je prostor poslužio i kao prostrana blagovaonica uz koju je i manja kuhinja. Tu se nalazi i obnovljena gustijerna, a jedan dio zida krasi slika pradjeda i prabake vlasnice. – Gosti jako vole ovu prostoriju jer je jedini dio vile u kojem cijeli dan ima sunca i tu rado doručkuju – dodaje vlasnica.

Iz te verande može se vanjskim skalinima sići u vrt koji je pun cvijeća i mirisnog mediteranskog bilja te odrina s lozom. U vrtu je posebno ugodan prostor za uživanje, jer tu su postavljeni kamin, garniture za sjedenje, klupice…. S druge strane vrta, na najsunčanijem dijelu imanja nalazi se bazen, ograđen zidovima sa svih strana osim južne, gdje pogled privlači brdo Trapit i obližnje naselje Kupari. I sama unutrašnjost bazena pomno je osmišljena: vlasnici su prema vlastitoj zamisli napravili mozaik sa simbolom ruže vjetrova, prikazujući četiri strane svijeta.

Vjenčanja u crkvici

Iza ljetnikovca, na istočnoj strani, travnjaci su s mediteranskim drvećem, slikoviti ribnjak s ribicama, lopočima i drvenim mostićem, teren za boćanje, dječje igralište i garaže, dok je teren za badminton smješten kod ulaza na imanje. U ljetnikovcu se priređuju i vjenčanja, a imanje ima i malu crkvicu koja još nije potpuno restaurirana, ali kad bude, i u njoj će se moći obavljati ti obredi. Odmah do ljetnikovca manja je kuća koja je u razdoblju vlastele bila dom za poslugu. Mladi par srednjovjekovnom je ljetnikovcu udahnuo novu, modernu dušu i odlično ga prilagodio sadašnjem vremenu.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:31