D&D SPECIJAL: ‘GALIĆEVE‘ ZGRADE

Ulazna vrata su oblijepljena lecima "Kupujem stan u vašoj zgradi". Mi vas vodimo u jedan od najljepših tamo!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Život ponekad piše lijepe priče. Protagonist naše priče u ovom je slučaju arhitekt Nino Virag, izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je još kao student, na seminaru kod profesora Branka Kincla, radio temu o Galićevoj zgradi u Vukovarskoj 43-43a.

- Nekoliko godina kasnije tu su se prodavala dva stana, na prvom i na šestom katu zgrade. Kako je na šestom katu najviši dvoetažni stan, to je prevagnulo u odluci o kupnji - prepričava Virag.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Danas se u oglasniku stanovi u Galićevim zgradama zadržavaju rijetko. Više se, kaže Virag, mogu vidjeti zalijepljeni leci "Kupujem stan u vašoj zgradi".

- Svi novi stanari koji se useljavaju, čine to ciljano. Onaj tko nije upoznat s ovim konceptom stanovanja, vidi u kakvom je zgrada stanju, pa vjerojatno i ne trzne - kaže.

Njegov stan površine 98 kvadrata, karakteristične kružne veze, nalazi se na šestom katu. Na gornjoj, "dnevnoj" etaži je suncem okupan dnevni boravak s blagovaonicom na južnoj strani stana, s pogledom na jedno od najprometnijih zagrebačkih raskrižja. Razlika u odnosu na "prvog Galića" je ta što u ovoj zgradi nema južnih lođa. Na sjevernoj je strani kuhinja uz galeriju koja se koristi kao proširenje stanova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Te galerije su zajedničke. Vjerojatno je suživot bio intenzivniji kada je zgrada bila sagrađena, stanari koji su tu odrasli kažu da je sve bilo puno djece koja su tuda trčkarala - kaže.

U srednjem dijelu stana su kupaonica i spremište, dok stepenice iz ulaznog prostora vode na donju, intimniju etažu s dvije spavaće sobe, garderobom i još jednom kupaonicom.

- Po današnjim standardima, gleda li se površina, riječ je o luksuznom stanu koji na gotovo sto kvadrata ima samo dvije spavaće sobe. No ako bi se išlo pregrađivati, uništio bi se koncept stana - smatra Virag.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kad se useljavao, 2004. godine, stan je bio u originalnom, ali lošem stanju.

- Sva vrata su ostala originalna, jedino su staklene površine zamijenjene. Parket je također sačuvan, ali terrazzo nismo mogli zadržati zbog provođenja novih instalacija, ostao je samo u vjetrobranu - kaže Virag.

Stan je minimalistički opremljen baznim komadima namještaja u drvu: blagovaonski stol, polica i TV komoda su Element iz Intere, gdje je po mjeri rađena i ulazna komoda. Uočava se i nekoliko dizajnerskih komada, od kojih dominira lampa Arco s potpisom braće Achillea i Piera Giacoma Castiglionija, kao i umjetnička djela te nekoliko obiteljskih fotografija. Među njima je i serijal fotografija s jedrenja. Zanimljiva su i kolica iz zrakoplova, kupljena na aukciji preko interneta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Obišli smo i zajedničku terasu na zadnjoj etaži koja se, nažalost, rijetko koristi, a možda jedina mana zgrade koju smo detektirali su mala dizala koja, priznaje i Virag, otežavaju unošenje namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 13:06