kuća tjedna

Uljara iz 16. st. postala autentična dalmatinska kuća: Jedna od najljepših retro vila na Ugljanu

Romantični krevet je ručni rad prema nacrtima francuskog kreveta s početka 20. stoljeća. Taj komad namještaja definitivno je dao prostoru dozu kraljevskog interijerskog štiha
 LUKA GERLANC/CROPIX
Obitelj Mazić ispunila je dugogodišnji san i sagradila jednu od najljepših retro vila na Ugljanu

Drago i Sonja, bračni par, u svega 10 mjeseci u šarmantnom mjestu Preko obnovili su derutni objekt i pretvorili ga u prekrasno mjesto za život i boravak. Vodimo vas tamo na dozu inspiracije!

Na otoku Ugljanu u šarmantnom dalmatinskom mjestu Preko obitelj Mazić odlučila je staroj kamenoj kući udahnuti život. Vlasnici kuće su bračni par Drago i Sonja. Kako nam je Drago ispričao, Sonja je nositelj svih ideja, a on je ovdje da ih realizira. Tako je i nastalo uređenje ove šarmantne kamene kuće koja je sazidana na području rimske ville rustice.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Obnova je trajala 10 mjeseci, a kuća ima još jedan kat koji će uskoro biti preuređen u skladu sa zimskim dalmatinskim načinom života.

Sama kuća kao stambeni objekt potječe iz 19. stoljeća. Međutim, originalno je na njezinu mjestu u 16. stoljeću bila mala uljara za proizvodnju maslinova ulja u vlasništvu obitelji Marcelić. - Kuća je sazidana na području rimske ville rustice. Oko kuće i danas postoje rimske vodospreme, ostaci podnog grijanja ville, a po vrtovima se mogu naći ostaci rimskih mozaika - uvodi nas Drago u priču o ovoj kamenoj kući.

- Kuća je bila u klasičnoj gradnji otočkih kuća koje su imale gusternu, kuhinju, tinel i kamare. Područje u kojem je bila mala uljara poslije je bila kuhinja, a danas je spavaća soba - otkriva nam Drago. Prilikom adaptacije u potpunosti su se poštivali i zadržali prirodni materijali koji su se i originalno nalazili u kući. Na kući su tako ostali debeli kameni zidovi.

image
Boja vanjuskih prozora i vrata je usitinu neobična i upečatljiva - tirkizna
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

GREDE

- Kod cijele adaptacije najviše je pozornosti posvećeno skidanju stare vapnene žbuke i fugiranju kamena u omjeru vapna kamene prašine i bijelog cementa koji omogućuje disanje zida i rješava problem vlage. U tome mi je pomogao prijatelj Mišo Dukić iz Lisičića, čovjek koji priča s kamenom… - priča nam Drago o svojoj kamenoj ljepotici. Osim obnove kamena, novim su drvom zamijenjene i stare grede. Od materijala, korištene su još i cigle. Boja na zidovima je prirodno vapno s dodatkom kalcijeva klorida i bijelog cementa da se onemogući prašenje vapna. Osim toga, Dragu je za boju stolarije inspirirala stara kuća s Lastova na kojoj su bili ostaci tirkizne te je tako obojio prozore i vrata na ovoj kući.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Interijer je, kažu ponosni vlasnici, sretan spoj njihovih putovanja i lokalne otočne arhitekture. Većina detalja ovdje tako su doneseni s nekog od zanimljivih obiteljskih posjeta raznim turističkim destinacijama u svijetu

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Interijer je spoj naših putovanja i lokalne otočn e arhitekture. Svi detalji u interijeru doneseni su s nekog od obiteljskih putovanja. Tanjur na zidu i bakreni lavandin pored komina su iz Marrakesha. Lokot na vratima je iz jednog berberskog sela s Atlasa, s vrata jedne štale u kojoj se drže ovce. Moj očuh, kapetan Šime Gržan, donio je škrinju iz Kine prije 60-ak godina, a vesla od gajete iznad kreveta su iz Stobreča - govori nam Drago i dodaje još da je uzorak za kovana ulazna vrata uzet s jednog starog prizemnog prozora sa zadarskog poluotoka.

Još jedna posebnost nalazi se na zidovima ove kamene kuće. - Udice iz maslinova drva djelo su majstora s Visa, kamo supruga i ja idemo svake godine brodom iz Preka u Komižu pomoliti se bogu mora Posejdonu. Tamo je, kako kažu otočani, kulaf, odnosno, otvoreno more, a ono govori da je horizont beskrajan.

image
Romantični krevet je ručni rad prema nacrtima francuskog kreveta s početka 20. stoljeća. Taj komad namještaja definitivno je dao prostoru dozu kraljevskog interijerskog štiha
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

PROSTOR

Spavaća soba s bračnim krevetom prethodno je bila kuhinja, što se može vidjeti po otvoru u kojem se nalazio kamin. Prije kuhinje, tu se nalazila mala uljara. Sačuvan je originalan raspored prostora, osim u hodniku gdje je srušen samo jedan zid kako bi se dodatno dobilo na prostoru. - Stari raspored omogućio je da uz male preinake i rušenje samo jednog pregradnog zida od cigle dobijemo prostor koji omogućuje da od ove kuće imamo dvije zasebne stambene jedinice s posebnim vratima u dvor te gornju jedinicu u koju se ulazi sa strane kale - objašnjava nam Drago i dodaje da kuća može tvoriti i samo jednu cjelinu jer se kroz vrata iznutra može ući i na stepenište za gornji kat. Prste u preuređenju imao je i njegov sin Luka, koji trenutačno studira industrijski dizajn. - Stalno mi ponavlja da ne bušim zidove, aludirajući na onu ‘manje je više’.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

DRAGE USPOMENE

Pitali smo Dragu postoji li dio kuće koji im je omiljen. - Svaki dio kuće je omiljen jer kada prolaziš kroz njezine kamene kamare, svaki detalj te nekamo vodi.

Iako je glavna nositeljica ideja njegova supruga Sonja, Drago je zaslužan za jednostavnu kuhinjicu, koja se odlično uklopila u interijer, s nekoliko tirkiznih elemenata koji se slažu sa stolarijom.

Osim starinskog preuređenog namještaja i uspomena s putovanja, neki komadi namještaja dopremljeni su iz Ikee, kao što je bijeli okvir kreveta s tri ladice koji se lijepo uklopio u cijelo uređenje. Ostali su kreveti ručni rad prema nacrtima francuskog kreveta s početka 20. stoljeća.

Gornji kat trenutačno se preuređuje, a Drago se veseli pokazati kako će se srušene kalijeve peći iz centra Zagreba savršeno uklopiti i u otočki ambijent. No, to je priča koja se tek treba ispričati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:53