KUĆA U KUĆI

Umjesto rušenja stare povijesne građevine, arhitekti su sagradili novu kuću unutar zidina

 BoysPlayNice
Sve što je ostalo od izvorne kuće bila je ciglena ovojnica s krovom. Zajedno s vlasnicima arhitekti su se pitali može li se kuća uopće popraviti

Novi vlasnici ove stare zgrade pristupili su arhitektima iz češkog studija ORA sa željom da se pažljivo rekonstruira građevina. Nakon dolaska na lokaciju arhitekti su utvrdili da je kuća pretrpjela značajna oštećenja. Saznajemo kako je nekadašnje predivno imanje pod komunističkim režimom oduzeto izvornim vlasnicima i pregrađeno u žitnicu. Prilikom prvog obilaska lokaliteta arhitekti su analizirali spojeve, niše i ispupčenja, otkrivajući izvorne oblike.

image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice

Unatoč prethodnoj nepromišljenoj obnovi, kuća nije nimalo izgubila na svojoj veličini. Naprotiv, način na koji je smještena, način na koji se diže u nebo i način na koji njezina sirovina odolijeva vremenu, pokazali su se najkvalitetnijima. Sve što je ostalo od izvorne kuće bila je ciglena ovojnica s krovom. Zajedno s vlasnicima arhitekti su se pitali može li se kuća uopće popraviti.

- Svaki pokušaj tradicionalnog popravka značio bi gubitak izvornog karaktera ruševine. Stoga smo relativno brzo odbacili spekulativnu rekonstrukciju izvornog stanja, kao i sve druge imitacije. Predložili smo popraviti sadašnje stanje romantičnih ruševina i stvoriti kuću unutar kuće – kažu arhitekti.

image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice

Predloženo je rušenje unutarnjih dijelova kuće i vraćanje izvornog tlocrtnog rasporeda s dva kata umjesto tri, kao i izvorno mjerilo. S tim u vezi je i povratak izvornoj podjeli pročelja. Bez sentimenta i ovisno o potrebama rasporeda otvarani su i drugi veliki otvori gdje je to bilo potrebno.

- U postojeću ruševinu ugradili smo novu, izoliranu kuću koja može zadovoljiti sve važeće energetske standarde. Ponovno smo upotrijebili konstrukcijski zdrave drvene grede kao elemente zamjene stropova i rešetki. Većina materijala ostala je na mjestu, samo presložena – objašnjavaju arhitekti.

image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice

Kuća kombinira niske i visoke razine. Umetnut je novi sloj koji se po svojoj namjeni razlikuje od svih prethodnih. Između nove i originalne strukture održava se ventilirani razmak, a strukture se ne dodiruju. Nova struktura je ponekad malo pomaknuta od stare. Prozori se ne uklapaju baš u otvore na starom zidu, a ponegdje je stari zid prisutan i u interijeru. Dolazi do vizualnog ispreplitanja dva svijeta. Nova zgrada prodire kroz otvore u starom zidu i stari zid ulazi kroz nove prozore.

- Projekt je naš manifest kako je moguće tretirati stare kuće. Nije potrebno izgubiti autentičnost starosti. Ne treba rušiti, niti dogmatski rekonstruirati. Istovremeno, čak i u takvom slučaju, moguće je graditi ekonomično korištenjem suvremenih materijala i postići potrebne parametre - ističu projektanti.

image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice
image
BoysPlayNice

Stanovnici kuće i njihovi gosti sastaju se u prostranom dnevnom prostoru dvostruke visine s kalijevom peći i kuhinjom. Ovaj prostor također nudi pogodnosti modernog življenja. Stepenice u velikom hodniku vode do pojedinačnih soba s kupaonicama na drugoj etaži. Tamo mogu uživati u miru prostora i gledati u otvoreni krajolik kroz masivne stare zidove koji uokviruju pogled; ili se prepustiti tišini koja vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:45