KUĆA POD ZEMLJOM

"Umjesto stare štale mogli smo jedino izgraditi kuću iste veličine pa smo se dosjetili da ostatak ukopamo u zemlju"

 Rob van Esch

Na livadi, koja se nalazi na rubu zaštićenog rezervata prirode, nekada je stajala mala štala za koze koja je označavala maksimalne konture za izgradnju nove nastambe. Kako možete stvoriti dom koji će, umjesto da narušava prirodni krajolik, povećati njegovu ljepotu? Nadalje, kako ostati unutar strogih zahtjeva prostornog plana pitali su se arhitekti iz studija WillemsenU.

image
Rob van Esch
image
Rob van Esch

- Klijenti imaju buran radni život i željeli su neočekivani, zapanjujući dizajn za svoju kuću koji bi im omogućio da u potpunosti uživaju u prirodi i povuku se u mir i privatnost- stoji u priopćenju arhitektosnkig studija za ArchDaily.

Odlukom spuštanja znatnog dijela konstrukcije u zemlju i prekrivanja stršećeg dijela brdom, kuća se skriva od očiju javnosti i spaja s krajolikom. Udubljenje na privatnoj strani kao kontrastni oblik u odnosu na brdo osigurava domu prirodno dnevno svjetlo dok nudi utočište za privatni vanjski prostor koji je zaklonjen od pogleda. Mjesto mira koje vlasnici imaju samo za sebe, uživajući u suncu i pogledu na nebo i krošnje drveća, slušajući samo zvuk ptica.

image
Rob van Esch
image
Rob van Esch
image
Rob van Esch

Zbog naslagane konstrukcije, svi prostori imaju svoj karakter i mijenjaju odnose s okolnim krajolikom. Oči vide horizont i krajolik iznad koji nestaje dok se spuštate dva kata. Kada stignete na prvu razinu ispod, nalazite se u dnevnoj sobi i gledate na more cvijeća koje boji vrtnu terasu. Spuštanje na drugu razinu vodi vas u spavaću sobu, gdje šest metara ispod ulazne razine istinski stvara osjećaj kao da ste pod zemljom. Dnevno svjetlo i dalje ulazi kroz usku prazninu, stakleno stubište i stakleni lift odozgo, što vam omogućuje da hodate uokolo bez potrebe za umjetnom rasvjetom.

Etaže su otvorene bez hodnika i pragova. Drugi pametni izbori također održavaju kuću prostranom, otvorenom i sigurnom za djecu, poput drvenog okvira koji klizi ispred kliznih vrata iznad donjeg vrta kada se otvore.

image
Rob van Esch
image
Stijn Poelstra
image
Rob van Esch

Korištenje drva kao površinskog materijala inspirirano je starom stajom za koze koja je stajala na imanju. Uzorak fasade odražava se u in situ betonu zakrivljenog stropa, u koji je drvena oplata primila teksturu drvenih letvica. Prozirni materijali dopuštaju svjetlosti da prodre u podzemne etaže.

Ukopavanjem kuće u zemlju, stanovnici imaju koristi od prirodne izolacije i ljetnog hlađenja brežuljaka, te divne igre svjetla i tame u zatvorenim i otvorenim prostorima. Zakrivljeni krov otvara se iznad stepenica i dizala, tako da svjetlost prodire duboko u dom i nudi zapanjujući pogled na nebo uokviren brdskom vegetacijom. Krov je dio krajobraza s bogatom vegetacijom, pridonosi visokoj bioraznolikosti zaštićenog područja prirode i pruža vrlo dobar vodoodbojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 09:23