U POSJETU

Unatoč multipla sklerozi Ana je umjetnički uredila novu kuću baš po svojem guštu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kuća u zapadnom dijelu Zagreba završena je 2022. godine po nacrtu lokalnog studija Dizajn et Cetera, a rasprostire se na 250 kvadrata

- Ide čovjek ulicom i razgovara sam sa sobom (pitanje je zašto) - ili je lud ili gradi kuću, kroz smijeh nam govori akademska umjetnica Ana Koncul o uređenjem svoje kuće. Nakon što su Ana i Mladen 2020. godine kupili zemljište u zapadnom dijelu Zagreba krenula je njihova avantura gradnje kuće na tri etaže. Vlasnici nam govore kako su prvotno razmišljali o kupnji prostora u stambenoj zgradi, ali nakon detaljnog izračuna shvatili su da je isplativije kupiti zemljište i graditi kuću.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuća je u konačnici završena 2022. godine po nacrtu lokalnog studija Dizajn et Cetera, a rasprostire se na 250 metara četvornih te je podijeljena na dva stana od kojih je jedan za roditelje, u prizemlju je garaža, a na zadnjoj etaži još i poslovni prostor u kojem Ana stvara svoje umjetnine.

- ­Budući da je supruga oboljela od multiple skleroze, potreba za mirom i većim prostorom za slobodno umjetničko djelovanje te neophodno vježbanje bila je početna smjernica za novo ruho privatno - poslovnog djelovanja. Naša gradnja je priča od temelja. Gradnja kuće je izazov u kojem promišljate o vlastitim postupcima, toleranciji prema novonastalim problemima i drugima. Put građenja je bio krivudav zbog kompleksnosti okolnosti - puno izvođača koje je trebalo koordinirati uvažavajući različit pristup i pravila struke. Ovo je proces u kojem rastete zajedno s fazama gradnje; veselite se svakoj etaži i potiho iščekujete unutarnje uređenje - kaže nam vlasnik kuće.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Životni i poslovni prostor obuhvaća dnevni boravak, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, dva poslovna dijela i tri lođe. Stan je višeetažni s otvorenim prostorom dnevnog okupljanja i intimnim prostorom za odmor i rad. Otvorenost prostora se naglašava pogledom prema mostu koji povezuje spavaći i radni dio u kojem nastaju proizvodi Art Konculica dok pogled s mosta povezuje dvije etaže u jedinstvo cjeline. Zbog Anine dijagnoze stubište je zamišljeno kao putanja s kućnim liftom u središnjem dijelu, ali zbog premašenog proračuna u gradnji lift je odgođen do daljnjeg. Zidne površine stubišta i veće dimenzije dva nasuprotna zida iznad blagovaonskog stola su postala izlagački prostor za dio slika.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

-­ Osnovna misao našeg uređenja bila je ostvariti ugodan prostor u kojem je mnoštvo osobnih uspomena i vlastitih radova koje samostalno izrađujemo. Neovisno o ograničenom proračunu, željeli smo postići uređenje koje ne odiše skupim i nametnutim stilskim trendovima. Kutak bilo kojeg dijela mora prenositi energiju ljudi koji čine dom ili određeni prostor. Energiju našeg cjelokupnog prostora povezuju funkcionalnost i raspored što je majčin duh nekadašnje projektantice sad već u poznim godinama, energičnost nedavnog trenera i razigranost likovne umjetnice. Budući da je poslovni dio života neposredno vezan za izradu dekorativnih elemenata, osmislili smo dom poput umjetničke galerije u kojoj su vlastite slike, rasvjeta i keramičke pločice estetski i dominantni akcenti prostora u kojem se sjedinjuju ljubavi prema osobnom i stvaralačkom. Sklonost koloritu i izražajnost je, u ovom slučaju, ženski segment, struktura materijala - muški, a povezanost je sklad obitelji. Težnja za svjetlosnom energijom ostvarena je velikim staklenim površinama koje istovremeno pogled iznutra stapaju s atmosferom izvana - pogled na nebo, topolu, gradsku gužvu - opisuje nam umjetnica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Osim Aninih umjetnina koje se nalaze u svakom kutku doma, vrlo je dojmljiva i rasvjeta u cijeloj kući koja je ujedno i umjetničko djelo. Rasvjeta je spoj unikatnih visilica i stolnih lampi. Dio rasvjete i komponente kupljena je u Creative Cables, Mar - Mir Prometu te Bauhausu. Svaka visilica i lampa je unikatna, ručno izrađena i oslikana. Visilice su od punog drveta, a stolne lampe od recikliranih drvenih ploča. Priča oko namještaja je također zanimljiva jer se radi o kombinaciji kupovnog i rađenog po mjeri - od Ikeinih ormara do izrade kuhinjskih elemenata od iverala iz Elgrada. Posebnost je u tome što su supružnici svemu dali svoj dodir. Jednokrilna vrata starog Ikeinog ormara iz linije Pax prerađena su u atraktivan crno-bijeli reljef florealnog motiva. Korak dalje u promišljanju je djelomično zatvaranje bojlera tako da je Mladen rastvorio plohu ormara mnoštvom izrezanih krugova koje su ostavljeni kao sirovinu za buduće radove iz linije rasvjete poštujući princip Zero waste. Šank je zamišljen kao spoj otoka s unutarnje strane kuhinje i klasičnog dijela s vanjske strane koji je obložen dekorativnim reljefom uz koji su postavljene funkcionalne barske stolice. Reljef je naglašene strukture, u crnoj boji što gradi svjetlosni kontrast prostora. Vlasnici su željeli primijeniti princip: nešto staro - nešto novo pa su tri stare fotelje obnovljene i pretapecirane. Vlasnicima jako dragi kutak - lođa na južnoj strani ukrašena je reljefom veće dimenzije, kaminom obloženim dekorativnim kamenom i stolom koji su samostalno izradili ugradivši unikatne keramičke heksagone.

-­ Želimo reći da već poznata misao "dom čine ljudi" nije površno definiranje, nego temelj za uređenje ili gradnju vlastitog prostora življenja/rada. To je povezan lanac u kojem se odnos pojedinca prema samom sebi zrcali u svakom kutku određenog prostora - kaže nam za kraj umjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:18