STAN ZA DVOJE

Unatoč ograničenjima uspjeli su dodati još jednu sobu ovom zagrebačkom stanu od 67 kvadrata

 Maja Mihovilović
Glavni zadatak za dizajnericu Maju Mihovilović bio je ostvariti dodatnu sobu, a pritom je osmislila i nekoliko zanimljivih rješenja

Dizajnerica Maja Mihovilović nedavno je dovršila projekt adaptacije stana površine 67 kvadrata u novozagrebačkom naselju Travno, čiji su vlasnici pred nju stavili izazovan zadatak: ako postoji mogućnost dobivanja dodatne sobe, ostali bi živjeti u stanu, u protivnom bi ga prodali, iznajmili ili koristili za neku drugu namjenu.

Unatoč ograničenju zbog nosivih zidova, pozicije dimnjaka i rasporeda prozora, glavni projektni zadatak uspješno je riješen, a pritom je izvedeno i nekoliko zanimljivih rješenja.

- S obzirom na izvore prirodnog svjetla, nije bilo nemoguće dobiti tri prostorije, no da je to učinjeno na klasičan način, pregradnim zidovima, najveća prostorija ostala bi samo na jednom manjem prozoru i bila bi relativno mračna. Zbog pozicije vode tu je trebao biti smješten zajednički prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Kuhinja je u originalnom rasporedu bila na suprotnom kraju stana, ali da je tamo ostala, ne bi se mogla dobiti željena dodatna soba - prepričava Maja Mihovilović, vlasnica obrta Tu žive ljudi.

image
Maja Mihovilović

Vlasnici su umjesto klasične bijele htjeli svjetlobež tonove za bazu. Maja je na njih nadogradila zagasitu zelenu uz koju odlično pašu žuti i oker akcenti. Kako bi razigrala cijeli prostor, dodala je i boju lososa

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

Dodaje kako se veća stijena prozora nalazila u prostoriji koja je trebala postati spavaća soba, a dotok tog svjetla željela je osigurati u budućem dnevnom boravku. Stoga se odlučila za staklarnik između tih dviju prostorija, koji je postao highlight cijelog stana.

- Istodobno je trebalo osigurati mogućnost zamračivanja spavaće sobe ako, primjerice, netko u dnevnom boravku gleda televiziju ili je upaljeno svjetlo, što sam riješila blackout rolo zavjesom skrivenom u stropu spavaće sobe. Kada je zamotan, rolo ne utječe na izgled staklarnika, ali se po potrebi može spustiti preko cijele staklene površine - opisuje.

Taj je staklarnik ujedno odredio i stil uređenja.

image
Maja Mihovilović
image

Kuhinjski su elementi s izvlačnom kolonom, dok kuhinjski otok ujedno služi i kao blagovaonski stol

Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- Investitorici su se svidjeli interijeri s dozom pariškog šika u kojima ima boja, zanimljivih pločica, detalja od češljanog zlata i mesinga te lijepe rasvjete, a želja joj je bila i kuhinja s ukladama. Također, znala je da ne želi namještaj u klasičnoj, bijeloj boji. To je uvijek izazov jer sam za glavne komade namještaja morala birati svjetlobež i krem tonove, a da sve zajedno u kombinaciji s drugim, jačim bojama funkcionira kao skladna cjelina - kaže.

Stan ima 67 kvadrata uz dodatnih osam kvadrata lođe. Prije renovacije sastojao se od ulaznog prostora, toaleta, kupaonice, predsoblja spojenog s kuhinjom i blagovaonicom, dnevnog boravka u zasebnoj prostoriji i spavaće sobe. Novi tlocrtni raspored osigurao je dodatnu prostoriju te se stan sada sastoji od toaleta, kupaonice, predsoblja, radne sobe, dnevne sobe s kuhinjom i blagovaonicom i spavaće sobe.

- Uspjeli smo izvesti i mali vešeraj izvan kupaonice. Uvijek me jako veseli kada u tome uspijemo jer perilica i sušilica rublja uglavnom jako smetaju u malim kupaonicama - ističe Maja.

image

Zvjezdaste vintage pločice na ulazu u stan

Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

Uz postojeći dimnjak je proširen zid koji služi kao površina za TV u dnevnom boravku, a ujedno je i mala kućna vinoteka. Ispod i iznad police za vino su dva dodatna skrivena ormarića

Na ulazu u stan odmah se uočavaju zanimljive zvjezdaste vintage pločice koje se povezuju sa zvjezdastom plafonijerom u predsoblju, zelenom bojom zida i žutom koja se reflektira u ogledalu nepravilnog oblika.

- U ulaznom prostoru smjestilo se dovoljno spremišnog prostora za cipele i jakne, a da hodnik opet ne djeluje zatrpano ormarima. U predsoblje kao prostor križanja svih linija prolaženja kroz stan nisam dodavala ormare, već sam ga ostavila prohodnim i prozračnim s obzirom na to da se iz njega ulazi u četiri odvojene prostorije i vešeraj. Uz nekoliko vrata i prolaza, ormari bi ga vizualno zatvorili. Odlučila sam se za konzolni stolić, zanimljivo ogledalo i biblioteku, što čini vrlo lijep kadar koji se uočava kada se ulazi u stan - pojašnjava.

U kupaonici je kada zamijenjena tušem u kojem je izvedena niša za šampone s rasvjetom, a u prostor u kojem je ranije bila perilica rublja stavljene su police i ormarići za kozmetiku i ručnike. U radnoj sobi, iz koje se izlazi na lođu, nalaze se veći radni stol, police i krevet na razvlačenje, pa prostor može imati i funkciju gostinjske sobe.

image

Mali vešeraj smješten je izvan kupaonice

Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- Između bivšeg dnevnog boravka i spavaće sobe nalazi se dimnjak te je bilo potrebno osmisliti rješenje koje će ga neprimjetno uklopiti u novi prostor. Odlučila sam proširiti ga zidom sa strane boravka, koji je ujedno poslužio kao površina na kojoj će biti televizor. Investitori su se dosjetili da bi tu bilo zgodno smjestiti policu za vino, a iznad i ispod nje dobili smo dva skrivena ormarića uronjena u zid kao dodatni spremišni prostor kuhinje. Lijevo i desno od tog zida ostala su dva prolaza u nosivom zidu koja su također morala ostati gdje su i bila. No, i to je na kraju bio pozitivan moment jer se kroz jedan prolaz iz predsoblja ulazi u kuhinju, a kroz drugi u dnevni boravak i spavaću sobu u produžetku - kaže.

U zajedničkom prostoru kuhinje i dnevnog boravka, koji je kvadraturom relativno malen, nalaze se kuhinjski elementi s izvlačnom kolonom, kuhinjski otok koji ujedno služi i kao blagovaonski stol, manja kožna kutna garnitura s dodatnim ležajem i spremišnim prostorom, TV komoda, stolić, tabure te vitrina za posuđe i pića s ostakljenom frontom. Iz dnevnog boravka ulazi se u spavaću sobu u kojoj su smješteni prostran krevet, noćni ormarići i četverokrilni ormar.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

Iznad staklarnika, u stropu spavaće sobe, skrivena je blackout rolo zavjesa. Kada je rolo zamotan, ne utječe na izgled staklarnika, ali se po potrebi može spustiti preko cijele staklene površine

image

U radnoj sobi je krevet na razvlačenje, pa prostor može imati i funkciju gostinjske sobe

Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- Paleta boja kojom sam se vodila pri uređenju nastala je na temelju želje investitora da u njihovu domu ima čim manje bijele jer im je djelovala hladno i sterilno. Kao bazu su željeli svjetlobež tonove. Na to sam prvo nadogradila zagasitu zelenu uz koju odlično pašu žuti i oker akcenti - kaže, dodajući kako je željela dodati još nekoliko detalja koji će razbiti to idealno slaganje zelene i žute i još malo razigrati prostor, pa je odabrala boju lososa za zavjese i ukrasne jastučnice. Sve zajedno dodatno je začinjeno mat zlatnim detaljima te toplom teksturom drva na podnoj oblozi i pojedinim komadima namještaja.

Većina namještaja izrađena je po mjeri u suradnji s tvrtkom Ritual: ormari i klupica u ulaznom hodniku, police u vešeraju, svi ormarići u toaletu i kupaonici, ormari u spavaćoj sobi, kuhinja s otokom, TV komoda, konzolni stolić, polica za vino, biblioteka, vitrina, stolić za kavu, police iznad garniture, radni stol i police u radnoj/gostinjskoj sobi. Pritom je kuhinja rađena od medijapana, a sve ostalo od iverala.

Konzolni stolić naručen je od Švas arta; staklarnik, nosače za zidne police i postolje TV komode izradio je Fab Lab Home Design, a sva neobična ogledala su Linderior. Od kupovnih komada, kožnu garnituru i kožni krevet pronašli su u Harvey Normanu, a noćne ormariće, radni stolac i dnevni krevet u Ikei. Polubarski stolci su iz Chair4u, a Marshmellow tabure iz Prime.

Ovako je stan izgledao prije...

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

Čarolija transformacije

Vlasnici, par bez djece, nakon useljenja su komentirali kako im se čini da su u nekom sasvim drugom prostoru. Novi stan sa starim gotovo da nema poveznice, prepoznaje se da se radi o istom prostoru samo po vanjskim konturama.

- To je ta čarolija transformacije - kaže Maja, dodajući kako je u stanu mijenjano sve osim vanjske stolarije i ulaznih vrata jer su oni bili novi.

- Skinuli smo stari parket i keramičke pločice, zamijenili sanitarije, znatno promijenili tlocrt i sanirali postojeće zidove, za nekoliko centimetara spustili strop, razvukli kompletno nove elektroinstalacije uz zamjenu brojila i glavnog razvodnog ormara, kao i vodovodne instalacije do vertikala. Također, zbog novog tlocrtnog rasporeda mijenjali smo i pozicije radijatora, što nije bio problem jer smo skidali sve podne obloge te su nove instalacije provedene kroz glazuru. Za podnu oblogu odabrali smo luksuzni vilin pod. Zamijenili smo i sva sobna vrata, obnovili lođu i izveli novu podžbuknu instalaciju klime - nabraja.

Svi radovi s materijalom iznosili su oko 650 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:56