Najbolje lokacije

Unatoč većoj potražnji, deficit prostora za IT tvrtke u Zagrebu i Splitu: Evo što se traži!

 Damir Krajač/Cropix
Iskustva tvrtki Little Code i House of Code s traženjem uredskih prostora u većim hrvatskim gradovima

IT tvrtke uglavnom se odlučuju za najam ureda. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u glavnom se gradu tijekom travnja u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu

IT branša diktira sve više stil uređenja i smjer gradnje poslovnih prostora u Zagrebu i polagano u još nekoliko hrvatskih gradova. Suvremen izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu. Općenito gledano, popunjenost uredskih prostora u Zagrebu, posebno onih najviših kategorija, na vrlo je visokim razinama. Dokaz za to su sve veći zahtjevi za takvom vrstom nekretnina na tržištu.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Najveća potražnja za uredskim prostorima tijekom ove godine na oglasniku Crozilla.com zabilježena je u Zagrebu i Splitu. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih ureda i ordinacija u travnju je iznosila oko 1950 eura po četvornom metru, a Split je na tom oglasniku bio skuplji za slične prostore za oko 600 eura po kvadratu.

Tvrtke iz IT branše "odgovorne" su za velik udio popunjenosti poslovnih prostora ove vrste, a zbog fleksibilnosti i činjenice da im uredski prostori gotovo nisu neophodni za funkcioniranje, sklonije su unajmljivanju nego kupnji nekretnina ovog tipa. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako se za najam ureda tijekom travnja na zagrebačkom području u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Iskustva s traženjem uredskih prostora koji su pogodni za informatičke djelatnosti tijekom posljednjih su mjeseci upravo u najtraženijim gradovima imale tvrtke Little Code i House of Code kojima taj zadatak nije bio nimalo lak s obzirom na to da je njihova želja bila usmjerena na usko područje Zagreba i Splita na kojem je popunjenost izrazito velika.

image
ANTE TABAK - Najbolje lokacije s mogućnošću parkinga, suvremen dizajn i prostorije za druženje obilježja su ureda za IT tvrtke
Damir Krajač/Cropix

Dobra lokacija i reprezentativni poslovni prostori obilježja su područja nadomak središta Zagreba i bitnih prometnica - oko Radničke, Vukovarske i Heinzelove ulice, koje je tijekom posljednjih godina postalo glavna poslovna zona grada. Lokacije poput ovih osim brojnih prednosti dolaze i s ponekim nedostacima.

- U poslovnim zonama kao što su ove, radnim danom izazov je pronaći slobodno parkirno mjesto. Zato nam je bilo bitno pronaći urede uz koje djelatnicima možemo osigurati garažu ili parking - što je dodatno otežavalo našu potragu - kaže Ante Tabak, CEO tvrtke House of Code.

image
JOSIP ORŠOLIĆ - Iako se IT svijet sve više ok-reće radu na daljinu, ima onih koji vole raditi u uredu ili doma nemaju uvjete za rad
Damir Krajač/Cropix

Josip Oršolić COO iz tvrtke Little Code, kaže kako, je ipak bilo jednostavnije pronaći ured u Zagrebu s obzirom na to da je ponuda takvih oglasa, pa i na Crozilli, ipak znatno veća nego u Splitu.

- U Splitu mnogi prostori otpadaju zato što nisu prigodni za IT tvrtke, ipak je velika većina orijentirana na turizam i ugostiteljske djelatnosti. Što se tiče samih lokacija, u Zagrebu smo gledali prije svega Trnje, odnosno prostor koji je negdje uz Vukovarsku na potezu između Savske i Heinzelove ulice. Na kraju smo se odlučili za ured u Strojarskoj u VMD-ovim zgradama. U Splitu smo se fokusirali na Split 3, koji ne nudi previše novih poslovnih zgrada, zatim dio Visoka, gdje nam se trenutni ured nalazi, te na Gripe. Prije svega nam je bila bitna blizina FESB-a - dodaje on.

Naime, planiraju ove godine zaposliti 10 novih developera, pa ako u tome uspiju prerast će trenutni ured u Splitu, te će tražiti novi. Prate situaciju na tržištu nekretnina, no nisu zasad našli neki koji bi odgovarao njihovim potrebama.

image
Zaposlenici tvrtke House of Code u Zagrebu mogu predahnuti od posla u sobi za odmor, uz stolni nogomet, pikado, PlayStation...
Damir Krajač/Cropix

Bez strogih pravila

- Ured od 280 do 320 kvadrata srednjoročno pokriva naše potrebe narednih 3-5 godina - komentira Oršolić, situaciju u Splitu.

Zapravo uredi prilagođeni IT tvrtkama ne razlikuju su bitno od "standardnih", no kada su uređenje ili lokacija u pitanju, dodatni zahtjevi u ovoj branši, iako nisu strogo pravilo, ipak postoje. Karakteriziraju ih najbolje lokacije, suvremen dizajn ureda te dodatne prostorije za odmor i druženje.

- Moderno uređeni uredi smješteni u zgradama i poslovnim kompleksima na dobrim lokacijama, u kojima se nalaze i sobe opremljene igraćim konzolama, naslonjačima i drugom opremom 'neophodnom' za odmor, već su neko vrijeme sastavni dio poslovnih prostora većih i manjih IT tvrtki, kao i onih iz sličnih industrija, pa smo i mi 'podlegli' tom trendu - kaže Tabak.

image
Damir Krajač/Cropix

Važno im je primjerice, kaže Oršolić, imati prostorije gdje se osobe mogu opustiti, pogotovo kad zapnu na nekom tehničkom problemu, pa imaju mogućnost odigrati partiju Fife, stolnog nogometa, bilijara s kolegama.

- U svojim uredima imamo prostor za odmor, uz stolni nogomet i pikado, projektor i PlayStation s raznim igricama, Oculus VR, automobilistički simulator s racing sjedalom - dodaje on.

image
Damir Krajač/Cropix

Zaposlenici u ovom poslovnom svijetu "diktiraju" i lokaciju za rad.

- Iako se IT svijet sve više okreće remote radu, odnosno radu od kuće, smatram da su uredi i dalje potrebni tvrtkama - kaže Josip Oršolić te dodaje kako neki djelatnici nemaju uvjete za rad od kuće, nekima je potrebno povremeno druženje s kolegama, a ima i onih koji, jednostavno, vole raditi iz ureda.

Smatra da je teško biti konkurentan na tržištu rada ako tvrtka ne nudi dobro opremljen ured koji se nalazi na dobroj lokaciji.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Preseljenje

- Ako ipak moram izdvojiti jednu stvar koja je najvažnija uzimajući u obzir ured kod procesa zapošljavanja, rekao bih da je to upravo lokacija. Moderan izgled i dobro opremljen ured postali su već norma u IT svijetu - kaže Oršolić.

Prethodni ured na rubnom dijelu grada Zagreba zadovoljavao je sve uvjete potrebne za poslovanje Tabakove tvrtke, no jedan od razloga za preseljenje bila je upravo lokacija koja nije odgovarala svim djelatnicima, što ih je nerijetko kočilo i pri zapošljavanju novih programera.

- Zbog velike konkurencije, kod zapošljavanja radnika ponekad i nijanse igraju ulogu, pa su dobra lokacija i reprezentativni uredi bitan faktori u ovoj branši, bez obzira na to što velik dio zaposlenika i dalje radi od kuće. Zato s pravom možemo reći kako radnici 'diktiraju' lokaciju poslovnih prostora ove vrste - zaključuje Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 18:27