Živi jednostavno

Upoznajte čovjeka koji živi u ovoj maloj kući napravljenoj od brodskih kontejnera

 SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/
Fabian Low počeo je raditi na svojoj maloj kući na periferiji najvećeg novozelandskog grada Aucklanda 2020.

Kuću veliku samo 30 četvornih metara dijeli s partnericom Stephanie, a koštala je oko 138.000 američkih dolara.

Ovaj 43-godišnjak rođen u Singapuru s 15 godina preselilo se na Novi Zeland kako bi pohađao internat. Zatim je diplomirao krajobraznu arhitekturu na Sveučilištu Lincoln 2004. godine i magistrirao urbani dizajn na Sveučilištu u Aucklandu 2010. godine. Oduvijek je sanjao o projektiranju malene kuće i nakon što je pogledao puno videa na YouTubeu kanalu “Living Big In A Tiny House” u srpnju 2020. godine počeo je graditi svoj maleni dom.

“Kada sam u školi učio o kontejnerskim domovima, mislio sam da je to nov način življenja”, rekao je, dodajući da “nije ljubitelj velikih prostora” i da radije “živi jednostavno” okružen bujnim, prirodnim krajolikom, udaljen samo 10 minuta vožnje od grada.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

No, osiguravanje zemljišta za njegovu kuću bio je najteži dio cijelog procesa izgradnje.

Za izgradnju kuće angažirao je lokalnog građevinara, kojemu je trebalo dva mjeseca da napravi ljusku kuće.

"Pitao sam ga može li napraviti školjku otpornu na vremenske uvjete, a onda sam ja napravio ostalo", rekao je Low, dodajući da je sam dizajnirao arhitekturu i interijer kuće. "Mislio sam da je dobro vrijeme da svoju diplomu iskoristim", nastavio je, misleći na svoje sveučilišno obrazovanje iz arhitekture.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Odmah ispred kuće nalazi se farma i vrt, gdje on – sa svojim susjedima – čuva stoku, uključujući kokoši, alpake i koze. Prije nego što je kuća sagrađena, na zemljištu nije bilo ničega osim kokošinjca.

Partnerica, Stephanie, koja živi s njim, pola radnog vremena pomaže u brizi o vrtu i poljoprivrednom zemljištu, jer smatra da briga o životinjama nije posao za jednog čovjeka.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Jedna od najupečatljivijih stvari u kući je prostrana vanjska terasa.

Želio je da dizajn njegovog doma bude što je moguće više u skladu s okolišem. Vanjska terasa ima pogled na prostrane travnjake, zbog čega se osjeća kao da je prostor njegov "vlastiti osobni park".

“Uživam u pristupačnosti okoliša koju imam”, rekao je Low, dodajući da uživa u boravku na otvorenom.

Dijelovi kuće opremljeni su prozorima od poda do stropa, koji omogućuju gotovo panoramski pogled na prirodni krajolik. Dodatno, terasa je opremljena vanjskom kuhinjom, gdje Low kuha aromatičnu azijsku hranu.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Low vjeruje u integraciju prirode u kuću – deseci biljaka ukrašavaju zidove.

Dizajnirao je potkrovlje iznad kuhinjskog prostora, gdje može vrtlariti u zatvorenom. Potkrovlje također funkcionira kao dnevni boravak, gdje čita i meditira. Osim vrtlarstva i meditacije, Low je strastveni glazbenik. Mnoge svoje instrumente drži u životnom prostoru, što uključuje četiri gitare i set bubnjeva.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Prozori potkrovlja otvaraju se kako bi stvorili improvizirani balkon s pogledom na drveće.

Low je želio stvoriti kuću koja se savršeno uklapa u okoliš. Kuća, napravljena od brodskih kontejnera, ima željeznu vanjštinu i drvene naglaske.

Zemljište na kojem se nalazi njegova kuća nalazi se na korak od gustih stambenih naselja.

"Ako se spustim niz brdo, izgleda potpuno urbano", rekao je Low, dodajući da je krajolik u Aucklandu raznolik i da lokacije mogu izgledati ruralno iako su u gradu.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Kuća je malena - ima samo oko 31 kvadratni metar, ali interijer je otvorenog tlocrta, zbog čega se čini da je prostor mnogo veći nego što zapravo jest. Uz to, kuća je dizajnirana s visokim stropovima kako prostor ne bi bio skučen.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Strastveni je kuhar, pa je uložio mnogo razmišljanja u dizajniranje svoje kuhinje iz snova.

Iako je nije uobičajeno da malena kuća ima prostranu kuhinju, dizajnirao je kuhinju koja je opremljena prostorom za pripremu hrane, velikim plinskim plamenikom i pećnicom.

Dizajnirao je i dva skladišna prostora koja se nalaze uz bočne strane hladnjaka, gdje drži dobro opskrbljenu smočnicu povrća, začina i umaka.

image
SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIVINGBIG/

Dnevni boravak je ugodan. Dizajniran je personaliziranim dekorima koje je skupljao godinama.

Kupaonica je na kraju kuće. Umivaonik, WC i tuš dizajnirani su odvojeno, a WC je opremljen bideom.

Spavaća soba se nalazi u potkrovlju koje je opremljeno bračnim krevetom. Nisko je projektirana kako bi dio zidova potkrovlja bio prekriven krznom, što je, kako je rekao, dio njegove ideje da osmisli "medvjeđu jazbinu".

Uz to, prostor je opremljen toplinskom pumpom i klima uređajem. Također ima projektor na kojem gleda filmove iz udobnosti svog kreveta.

Low je rekao da život u maloj kući možda nije realan za svakoga.

„Neka vaš prostor izrazi vašu priču. Ne radi se o veličini, već o tome kako koristite prostor,” zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:10