sasvim dovoljno

Urbana oaza za mladi par: Vrhunski iskorišteni kvadrati i prekrasno uređenje

 Alvhem
Sam stan je u potpunosti transformiran, a kao podsjetnik na nekadašnja vremena ostavljeni su ornamentalni detalji

Dobrodošli u jednu od najstarijih zgrada u Linnéstaden u Göteborgu i potpuno obnovljen predivni stan još iz vremena kada je Oscar II bio kralj Švedske i Norveške. Ako vas točnije zanima vrijeme izgradnje to je davna 1878. godina. Nevjerojatno, zar ne? Teško je povjerovati da takva jedna građevina još i stoji, a kamoli da u sebi skriva ovakav jedan bombončić u kojeg smo se mi zaljubili na prvi pogled. Volimo male stanove, teško je objasniti zašto, ali imaju nešto privlačno u sebi. Možda se radi o divljenju samom projektiranju koje je iznimno kompliciranije što je kvadratura manja ili je u pitanju sam taj osjećaj ugode i bliskosti kada se nađete u ovakvom jednom prostoru.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem


Što god bilo, mi jednostavno trenutno žalimo što ne živimo u Švedskoj ili što u našoj blizini ne nalazimo nešto ovako simpatično u što bi se odmah uselili. Naime, prvenstveno se radi o sveobuhvatnoj obnovi ove stare zgrade koja je dobila kompletno novi izgled kako pročelja tako i unutarnjih prostora. Postavljena je nova fasada i novi prozori, ali koji svojim izgledom prate ondašnji stil. Sam stan je u potpunosti transformiran, a kao podsjetnik na nekadašnja vremena ostavljeni su ornamentalni detalji koji uokviruju strop stana. Saznajemo kako su podovi i zidovi u potpunosti obnovljeni te se sada na podu nalazi predivni parket u svijetloj boji drva, dok su zidovi obojani u svijetlo sivu boju.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Stan je nekada bio garsonjera od 44 metra četvorna, ali u ovoj obnovi je dobio dva nova zida koji stvaraju malu spavaću sobu koja se otvara prema ulaznom hodniku i dnevnom boravku. Jedan od zidova sadrži staklenu stijenku koja je sačinjena od više metalnih okvira u crnoj boji kako bi ovaj mali prostor za odmor imao dotok prirodnog svjetla koje dolazi iz dnevnog boravka. Dosjetljiva i funkcionalna intervencija ostavlja dojam da je spavaća soba iznimno veća, a ujedno je i odlična dekoracija u prostoru. Svojom pojavom podiže oba dijela stana i daje dodatni prostor, a da ništa zapravo ne oduzima.

image
Alvhem
image
Alvhem


Dnevni boravak je spojen s kuhinjom i omanjim kuhinjskim otokom. Kuhinja se svojim ravnim i čistim plohama te bojom nastavlja na zidove stana, savršeno se uklapajući, a kuhinjski otok stvara vizualnu barijeru između zona. Ovaj simpatični, mali kuhinjski otok ima i drugu funkciju, a to je prostor za blagovanje ili ispijanje kave, gdje štedi kvadrate, a ujedno je i potpuno u trendu.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem


Dnevni boravak se najviše ističe sa svojim udobnim namještajem za sjedenje koji se našao u finoj plavoj nijansi koja donosi prijeko potrebnu boju cijelom prostoru i čini ga življim i privlačnijim. Nenametljivi mali stakleni stolić na ugodnom bijelom tepihu upotpunjuje prostor i čini ga prozračnim, a elementi za odlaganje na suprotnom zidu te televizor koji je montiran direktno na taj isti zid prate tu istu ideju štednje prostora i prozračnosti kako ovaj mali prostor ne bi izgledao zagušeno.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem


Detalji su ti koji dodatno razbijaju ovaj naizgled jednostavni stančić. Pomno odabrani elegantni viseći lusteri u kuhinji i spavaćoj sobi te u ulaznom dijelu svjedoče o tome da se ovdje dobro znalo što se radi. Urediti mali prostor da izgleda savršeno i otmjeno, a da se ipak ne prijeđe ta granica pretrpavanja prostora je vjerojatno jedan od najtežih zadatka koji je ovdje, moramo priznati, maestralno odrađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:34