Multifunkcionalan prostor

Ured i stan veličine 37 kvadrata

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec je od malog i derutnog stana napravila multifunkcionalan prostor
Profil
Vlasnica:
dizajnerica Mirjana Mikulec
Interijer:
vlasnica
Info:
ured i stan veličine 37 kvadrata

Arhitekti i dizajneri interijera su složni: kada je riječ o malim stanovima, najvažnija je funkcionalnost i što bolja iskorištenost prostora. No, što kada u samo 37 četvornih metara trebate smjestiti prostor za život i rad? Prvo što vam padne na pamet jest da će u tom prostoru biti dio za život i nekakav radni kutak. Da, može i takvo rješenje, ali čemu gubiti prostor ako postoji drugi, puno pametniji način. Upravo takvu ideju imala je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec koja je od malog i derutnog stana napravila multifunkcionalan prostor. Nakon grubih radova, rušenja pregradnih zidova, kompletne izmjene instalacija, podova, prozora i vrata valjalo je doći do konkretne i originalne ideje.

Mirjani i njezinu timu to je pošlo za rukom. Prva asocijacija pri ulasku u stan/ ured jest: kameleon! Naime, on ovisno o potrebi mijenja boje. E pa tako ovaj nevjerojatan prostor mijenja funkciju, i to vrlo uspješno. No, kako su dizajneri to postigli? Dnevna soba je po potrebi blagovaonica, ali i spavaća soba… ponekad i ured. Zaista, točno tako! – Prostor dnevnog boravka i blagovaonice ujedno je i spavaća soba.

Mehanizam kojim se krevet spušta iz ormara jednostavan je za korištenje, a prostor je tako osmišljen da nije potrebno micanje namještaja kako bi se krevet spustio. Sekretari smješteni uza zid mogu služiti kao police za knjige ili prostor za rad, a jednostavnim spuštanjem gornjeg dijela stola ispod dobivate prostor za pospremanje knjiga. Njihovim smještanjem na sredinu sekretari preuzimaju funkciju blagovaonskog stola – kaže Mirjana Mikulec.

Objašnjava kako je kompletan prostor otvoren, ulaz je odvojen staklenim kliznim vratima, dok je mala kupaonica od 2,5 kvadrata smještena na sjevernom dijelu stana. Iako je kupaonica zaista mala, pametnim promišljanjem dovoljna je da ispuni svoju potrebu. Osim umivaonika koji je poseban jer je napravljen iz jednog komada stakla, tu je i sklopivi tuš s kanalicom.

Iskorištenost stana vidljiva je i u ostatku stana, tako se na samom ulazu stol na razvlačenje u tren oka može spremiti u ormar ili zatvoriti teškom baršunastom zavjesom ako želite mir za rad. S druge strane, kuhinja je skrivena od pogleda, a jednostavnim harmonika vratima lako se otvara i zatvara. – Glavna vrata na ulazu replika su klasičnih vrata britanskih domova, a iza žarko crvenog ulaza čeka nas zid obložen mahovinom.

Ostatak prostora u potpunosti je otvorenog tipa, no većina stvari je multifunkcionalna – objašnjava dizajnerica interijera. Ono što je također vrlo važno jest odabir boja koje ne smanjuju prostor. Mirjana je odlučila da se na zidovima i ormarima proteže svijetlosiva boja, dok se tamnosivi pod od visokodekorativne smole proteže čitavim prostorom. Ovaj stan/ured čine i detalji, tako je, primjerice, radijator zatvoren i nevidljiv. – Riječ je o radijatoru koji se nalazi točno ispod prozora pa smo imali ideju da taj prostor također pametno iskoristimo. Radijator smo zatvorili pa u vrijeme kada nema grijanja može služiti kao klupica. Ima li što ljepše od toga da se prva jutarnja kavica popije uz predivan pogled – zaključuje Mirjana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:55