Uređenje dvoetažnog stana u Dugavama

Zadatak: Od derutnog stana iz 80-ih stvoriti atraktivan stan
Profil
Vlasnik:
arhitekt Robert Križnjak
Info:
dvoetažan stan površine 68 kvadrata u Dugavama, u zgradi koju je projektirao arhitekt Tomislav Odak

Kako je projektirati za klijente, a kako vlastiti stan, bilo je prvo pitanje koje smo postavili arhitektu Robertu Križnjaku pri ulasku u njegov dvoetažni stan u zagrebačkim Dugavama. – Uređenje stana uvijek predstavlja izazov, a posebno kada arhitekt potpisuje uređenje vlastitog doma – odgovorio je i dodao kako mu je zadatak bio od derutnog stana iz 80-ih stvoriti kvalitetan te arhitektonski atraktivan stan koji ima dvostruku funkciju.

Prvenstveno, ističe, stan je projektirao za život, no ideja je bila fleksibilnim tlocrtom omogućiti jednostavnu transformaciju iz stana koji služi za stanovanje u poslovni prostor, showroom ili ured koji će svojim profinjenim interijerom budućim klijentima prezentirati rad Arhitektonskog studija Križnjak koji vodi sa sestrom Martinom.

Stepeništem dolazimo u otvoren, prohodan prostor gornje etaže. Stan površine 68 kvadrata nalazi se u zgradi koju je projektirao arhitekt Tomislav Odak i ima predivan pogled na nebodere i zelenilo Zagreba. Međutim, prvo što primjećujemo jest da nema balkona. Naime, pogled se postiže unutarnjim “balkonom” iznad stubišta, koji se dobiva otvaranjem drvenih kliznih stijena. No, krenimo redom. Već na prvi pogled u ovom muškom ambijentu prevladava bijela boja, dok cijelim podom dominira industrijski parket od hrastovine, bajcan u boju čokolade s rubnim letvicama od bijelog medijapana.

Time se, kaže Robert, dobilo na visini prostora, a bojom poda razbila se bjelina stana. Svi su prostori odijeljeni kliznim stijenama, čijim se pomicanjem stan može obići u krug. Od dnevnog boravka, sobe, kupaonice i garderobe ponovno se dolazi u boravak. Tako se u trenu, zanimljivo, usred prostorije jednostavnim povlačenjem bijele klizne plohe može stvoriti balkon iznad stepeništa. Ograda balkona i galerije je od kaljenog stakla tako da dodatno proširuje dojam prostranosti na kritičnim uskim dijelovima stana.

Bjelina se razbija i naglašenim sivim i crnim kontrastima: siva sjedeća kutna garnitura, crni tepih, crna tapeta sa sivim uzorkom iznad kreveta… Kako se problem može pretvoriti u prednost, uspješno dokazuje i rješenje staklenih niša u zidu koji skriva instalacijske vertikale. Za razliku od cjelokupnog minimalistički pročišćenog ambijenta, na policama je dopušteno gomilanje.

I to uspomena s mnogobrojnih putovanja. – Ljubav za arhitekturu uključuje i strast za putovanjima na kojima se uživo može doživjeti arhitektura. Tu su i stručne knjige i časopisi koji su također našli svoje mjesto na ovim policama. Tako se ovdje nalazi kolekcija šalica, iz svakog grada po jedna, staklenka sa pijeskom iz Tunisa, vodiči top-mjesta i gradova svijeta koje trebam posjetiti ili sam ih posjetio, malo platno koje je oslikala zadovoljna klijentica, obiteljske fotografije, stara djedova kamera – prepričava arhitekt.

Kupaonica, inače prostorija koju vlasnik izdvaja kao najdražu jer predstavlja mjesto opuštanja, izduženog je oblika s mogućnošću ulaska iz pretprostora, ali i iz spavaće sobe preko garderobe. Pločice su boje hrđe, što se opet savršeno uklapa s bojom tamne čokolade industrijskog parketa složenog u pravilne redove. WC je zasebna prostorija, a perilica rublja je skrivena u ormar s kućnim potrepštinama u pretprostoru.

Cjelokupan namještaj u stanu nosi prepoznatljive dizajnerske potpise, tu su stol za blagovanje Max iz kolekcije Kartell, iznad kojeg je Foscarini visilica Q Space, stolci Tate Contract dizajnera Jaspera Morrisona, trosjed Twin iz kolekcije Living divani, ugradbeni ormari Eduro, krevet Mini od Zanotte, komoda u spavaćoj sobi Bo Concept, ali i zanimljive stare pretapecirane fotelje s početka 60-ih, koje daju posebnu čar stanu u kombinaciji s izrađenim namještajem po mjeri.

Također, spomenut ćemo da zidove krase apstraktne slike slikara Fedora Fishera i Pauline Jazvić. A što je bila prva stvar koju je kupio za svoj stan, pitamo za kraj. – To nije bio ni trosjed, ni krevet, već daska za peglanje Amleto od Magisa. Savršen dizajn, odlična za peglanje, ali i idealan mini šank za partije – zaključuje kroz smijeh.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:00