Pet izvrsnih kuća

UREĐENJE KUĆE Pogledajte kuće u kojima glavnu riječ vodi uvijek toplo drvo!

Pisali smo već o tome kako se jednostavni materijal, poput šperploče, može iskoristiti za ostvarivanje toplog ugođaja i upečatljivih vizualnih rješenja koja mogu učiniti da interijer izgleda moderno i udobno. Odabrali smo za vas pet izvrsnih primjera arhitekture u kojima se na intrigantan način koristi ovaj građevinski materijal od lijepljenih drvnih ploha za gradnju pojedinih zona ili kako bi se istaknuli određeni arhitektonski elementi i ostvarila kohezija cjelokupnog interijera. Pa pogledajte!

U Coromandelu na Novom Zelandu smještena je ova pomična kuća od 48 četvornih metara sagrađena prema nacrtima studija Crosson Clarke Carnachan Architects. Budući da je na nestabilnom terenu, po potrebi se može premjestiti na novu lokaciju bez puno muke.


Pogled na plažu omogućuju veliki prozori koji se mogu skriti drvenom strukturom, a unutrašnjost iskorištava visinu građevine za galeriju na kojoj je smještena spavaća soba. U unutrašnjosti su zidovi obloženi plohama od šperploče koji stvaraju dojam topline. Krov je iskorišten za prostor terase s pogledom na okolicu.

Branch Studio Architects potpisuje projekt kuće koja se prostire na 62 četvorna metra i smještena je u Melbourneu u Australiji. Ova jednostavna i elegantna kuća nudi bijeg od gradskog života i smještena je na jezeru koje stvara čarobnu atmosferu.


Osnovna je struktura kuće od čelika, a zidovi su od šperploče. Uređenje je minimalističko i opuštajuće. Ljeti se veliki prozori i vrata mogu otvoriti da bi se ostvarila izvrsna ventilacija i prirodno hlađenje prostora. Zimi se prostor grije uz pomoć peći na drva i solarnih panela.

U Morningtonu u Australiji je kuća koju su projektirali članovi tima Clare Cousins Architects, kao prostor za obiteljski odmor. S predivnim pogledom na okolni krajolik kuća je idealno mjesto za boravak, pogotovo tijekom ljetnih večeri.


U unutrašnjosti postoji više zona koje se mogu koristiti neovisno jedna o drugoj, ovisno o broju članova obitelji koji odsjedaju u jednom trenutku u kući. Kuća od 48 četvornih metara odignuta je od zemlje i ta se oslobođena površina koristi kao prostor spremišta i parkirališta. Kao prava kuća za plažu u unutrašnjosti je svijetlih zidova od šperploče zbog kojih interijer izgleda svježe i prirodno.

Na 160 četvornih metara prostire se ova kuća smještena u Montvilleu u Australiji. Sagrađena na proplanku okruženom šumom, uronjena u umirujuće zelenilo. Visokih stropova i s velikim spremištima za skupljanje kišnice uklopljenima u interijer, neobičnog je izgleda, kombinacija betona i drvenih materijala te stakla i metala.


Tankovi u kući iskorišteni su za gradnju dodatnih prostorija na povišenom koje prate oblik spremišta. Uređenje je jednostavno i elegantno, sa svijetlosmeđom bojom drvenog materijala, sivim betonom i neizbježnim bojama, crnom i bijelom, te sa zelenom bojom iskorištenom za pojedinačne detalje za poseban efekt.

Arhitekti iz studija AtelierWorkshop u mjestu Kapiti na Novom Zelandu sagradili su kuću od 140 četvornih metara. Smještena na sagrađenoj uzvisini posebno je zanimljiva zbog drvenih greda, velikih staklenih površina i žarkih boja koje čine kuću vedrim prostorom, idealnim za boravak proširene obitelji.


Unutrašnjost je izrađena od šperploče i ima mnogo prostora za skladištenje. Ujednačena rasvjetna tijela daju prostoru dozu otkačenosti, a veliki trijem savršen je za promatranje zalaska sunca uz druženje i smijeh.

Izvor: Lunchbox Architect

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:31