Projekt za deset

Uređenje okoliša uz kuću "K": Prekrasan vrt na nekoliko razina u kvartu Zibel u Sisku

 Werft
Tvrtka Werft osmislila je uređenje okoliša uz kuću "K" površine 1200 kvadrata, koje uskoro kreće u realizaciju

Uz kuću "K" u sisačkom kvartu Zibel uskoro će početi realizacija prekrasnog vrta prema projektu tvrtke Werft. U redakciji volimo atraktivne i ambiciozne planove za uređenje okoliša oko domova jer ih nema mnogo, iako su jednako važni kao i oni u interijeru. U vrtovima boravimo sve više, odnosno oni sretnici koji ih imaju, i za njih se treba potruditi ili posao prepustiti profesionalcima koji mogu napraviti čuda.

Vrt kuće "K" u Sisku sastoji se od tri cjeline - malog dvorišta na ulazu s prednjim vrtom, zatim ulaznog vrta između sporedne kuće uz cestu i glavne kuće u kojoj žive vlasnici te stražnjeg vrta s voćnjakom koji se spaja s rijekom Kupom, na 1200 četvornih metara površine.

image
Werft
image
Werft

- Geometrijske forme korištene u dizajnu i predloženi materijali odraz su kulturnog naslijeđa Siska. Logičan materijal za opločenje u Sisku je opeka koju smo uklopili kao da smo još u rimskoj Sisciji - naglašava Lucas Werft, koji vodi obiteljski posao.

BILJNE VRSTE

U vrtu, na hodnoj površini, bit će postavljeni vodopropusni materijali od drobljenca koji omogućuju upijanje vode i vraćanje vlage u tlo. Odabirom biljnih vrsta unaprijed se razmišljalo o sortama koje se mogu prilagoditi trenutačnim klimatskim promjenama. Biljke koje su izabrali su kontekstualne, s područja rijeke Kupe i iz okolne šume, kao što su grab, hrast, brijest, drijenak, trešnja... Broj vrsta je minimalan i korištena je repeticija kao sredstvo izražavanja unutar vrta.

image
Werft
image
Werft

- Slijedeći principe u izboru čvrstih materijala, hardscape elemenata kao što su staze, stepenice, terase... i biljaka, softscape elemenata odnosno visokog i niskog zelenila, možemo pozitivno utjecati na mikroklimatske uvjete novonastalog prostora te dati novi dom flori i fauni - objašnjava.

Od biljnih vrsta koje su naručitelji projekta imali od ranije u okružju doma sačuvali su, kaže, koliko god je bilo moguće, a dio koji su smatrali bitnim za promjenu su beskompromisno redizajnirali.

- Na kosini prema rijeci Kupi, umjesto velikog popločenog prostora, osmislili smo više malih terasa koje se naslanjaju na prirodni teren, koje kao da lebde i čine boravišni prostor. Tako smo u stražnjem vrtu iza kuće dobili ne samo vanjsko blagovanje, što su investitori željeli, nego i produžetak dnevnog boravka, lounge, nježan spust u vrt i platformu na kraju vrta na kojoj se gleda na rijeku Kupu i zalazak sunca. Ideja je da se šetnjom spušta po razinama i postepeno otkriva prostore - rekao je.

image
Werft
image
Werft

VODENA POVRŠINA

Kod ulaza u kuću postavit će se reflektirajuća vodena površina, odnosno element vode kao simbol života. Tako će zvuk vode biti asocijacija na povratak domu. Nekadašnje dvorište kod ulaza u kuću postat će mali zeleni trg, te boravišni prostor za ranojutarnje kave ili kasnovečernje uživanje.

- Klijente uglavno iznenadi projekt koji im predstavimo, a uključuje sve elemente uređenja vrta, a ne samo prijedlog sadnje. Bitno je da prostor riješimo prvenstveno smisleno i funkcionalno, a onda i estetski reprezentativno - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 08:15