Napokon zelenilo

Uređenje parka usred betonizirane Trešnjevke, na mjestu gdje je stanovao pjevač Danijel Popović

 Marko Todorov/Cropix
Mali park s dosta biljaka, minimalno opločen i s dijelom za dječju igru, ovih se dana užurbano uređuje u Ulici Milana Ogrizovića 42

Ova vijest s Trešnjevke mogla bi se svrstati u rubriku čudo neviđeno. Usred kvarta u kojem se obiteljske kuće masovno zamjenjuju zgradama, čupaju stabla i sve pretvara u beton, uređuje se park, za koji će se područje, koje je sad još uvijek građevinsko, prenamijeniti u zelenu zonu - Z1, što je također valjda neviđeni presedan u Hrvatskoj.

image

Za park u Ogrizovićevoj ulici će se područje, koje je sad još uvijek građevinsko, prenamijeniti u zelenu zonu - Z1, što je valjda neviđeni presedan u Hrvatskoj

Damjan Geber

Radove izvode radnici Zrinjevca, dok je investitor Grad Zagreb, odnosno Gradska četvrt Trešnjevka-sjever s oko 401.300 kuna. Projekt uređenja je od Zrinjevca, ali ga je idejno osmislio, volonterski, poznati arhitekt Damjan Geber koji je vijećnik Mjesnog odbora "Silvije Strahimir Kranjčević".

image

Lana Vukovinski, predsjednica vijeća MO "S. S. Kranjčević", i Roman Karaturović, predsjednik vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever, na gradilištu budućeg parka

Marko Todorov/Cropix

- Željeli smo što veću količinu prirodnog terena i što više zelenila u parku, tj. visoko rasnog drveća koje onda ljeti stvara ugodan hlad. To je jedina parcela takva u kvartu i zato je važno da bude što prirodniji za djecu i roditelje, a bit će i dovoljno osunčan. Prva ideja za park je bila da se postave sprave za vježbanje i dječje sprave, što je nespojivo, i bez zelenila. Na Trešnjevci koja je u fazi razvoja i visoke izgrađenosti novih zgrada ovakav prostor značajno diže kvalitetu života cijelog susjedstva - kaže Geber.

Bilo je doduše ideja od nekih građana i da bi tu trebalo biti parkiralište, ali ipak se većina veseli parku.

- U GUP-u je to područje još u zoni gradnje, ali tražimo prenamjenu u zelenu zonu Z1. Mi u čitavom obuhvatu kvarta pod našim mjesnim odborom nemamo službeno nije jednu zonu Z1, iako ima nekih manjih zelenih površina - rekla je Lana Vukovinski, predsjednica vijeća MO "S. S. Kranjčević", koje je iniciralo ovaj projekt.

image
Marko Todorov/Cropix

Park će biti veličine samo 650 kvadrata, zato su nastojali iz projekta izvući najviše moguće zelenila, pa će ono ići i preko jednog zelenog zida, a sve će se završiti idući mjesec.

No zanimljiva je i priča otkud uopće Gradu odjednom ova površina za park. Pogledom u zemljišne knjige vidljivo je da je nekoć ta parcela, na kojoj je bila dugačka uska kuća, dvojni objekt, pripadala obitelji Berger, od kojih je napoznatiji Ivan Berger, koji je bio vlasnik legendarnog lunaparka Tivan koji se nalazio u Zagrebu na mjestu hotela Sheraton. On je, prema pričama starijih stanovnika kvarta, dio kuće prodao poznatom pjevaču Danijelu Popoviću koji je ovdje davno stanovao. Prisjećaju se i da je između Bergera i Popovića došlo do neke svađe. Govori se i da je zapravo obitelj Berger imala samo stanarsko pravo, ne vlasništvo.

image
Marko Todorov/Cropix
{

embed_photo_jl}1834627{/embed_photo_jl}

- Koliko znam, moj djed Aleksandar prodao je veći dio kuće Danijelu Popoviću, a što se dalje događalo stvarno ne znam. Ivan Berger je bio moj stric i ne znam je li imao neke veze s tom prodajom, mislim da nije - rekao nam je Vili Berger.

U svakom slučaju, od 2021. kao vlasnik u zemljišnim knjigama upisan je Grad Zagreb. Vjerojatno jer nasljednika te imovine nije bilo pa je sve pripalo Gradu odlukom suda 2020. godine. Prije nekoliko godina napuštena kuća je srušena, a teren ograđen. Susjedi su u posljednji tren jedva spasili da se tada ne odreže nekoliko stabala. I od onda do nedavno je tako stajalo, no ovih su dana počeli radovi.

- Stanari koji žive u betonu napokon će dobiti malo zelenila, što će biti bitno pogotovo ljeti kada je žega i teško je u živjeti u takvim uvjetima - zaključuje Roman Karaturović, predsjednik vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever.

Ovaj mali park neće riješiti veliki problem nedostatka zelenih zona ovog dijela Trešnjevke, ali ipak veseli kao primjer dobre prakse. Mnogi investitori u stambene zgrade ne žele još prihvatiti da zelene površine u okružju, pa čak i jedno stablo u blizini, podižu vrijednost samog projekta, pa i cijene nekretnina.

KOJE ĆE BILJKE ZASADITI

Od biljaka u planu je sadnja više vrsta. Od drveća zasadit će se Prunus serrulata "Kanzan", Gleditsia triacanthos sunburst, Crataegus, Acer i Fraxinus. Dolaze i penjačice na ogradu kod zida Parthenocissus i Hedera. Od grmlja Lonicera, Philadelphus, Forsythia, Spiraea, Pachysandra, Potentilla, Hydrangea te živica Prunus laurocerasus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:31