SVAKA ČAST!

Uroš nam je sve ispričao o svom kreativnom malom domu od svega 30 kvadrata uređenom za deset

 Privatna arhiva
Inače ovaj genijalni kreativac je dizajner po struci, što se odmah može primijetiti u uređenju njegovog doma

- Priča počinje ovako – prije sedam godina sam razbio neko ogledalo i bio osuđen na sedam godina podstanarstva u Beogradu. Inače, 7 godina je 84 mjeseca, a prosječna stanarina negdje oko 450 eura. Nekada je bilo 320, a li u lipnju sam ju platio 600 eura...To ukupno izađe 3 stana u Knjaževcu, 1 u Nišu ili garsonijera u Beogradu. Kad na to sve dodamo razne troškove, parkinge i ostalo izađe skoro duplo. Tako da sam jednostavnom matematikom za 7 godina izgubio između 2 i 6 stanova, a sve sam vrijeme imao utisak da "rintam" da bi nešto stekao – piše duhovito u svome IG postu Uroš Stanišić kao predgovor uređenje svoga bunkera.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Inače ovaj genijalni kreativac je dizajner po struci, što se odmah može primijetiti u uređenju njegovog doma, a marketinški stručnjak u svakodnevnom životu što je svakako vidljivo u njegovim dosjetljivim izjavama.

-Oduvijek sam uživao u tome da bilo čemu povećam vrijednost kreativnošću, bila ta vrijednost materijalna ili duhovna – kaže nam Uroš.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

U nastavku razgovora Uroš nam pripovijeda kako je vrijeme kletve prošlo i kako sada ima svoj "bunker". Zove ga tim nadimkom iz razloga što prostor ima svega 30 metara četvornih i nalazi se u suterenu, ali takvi inače "nedostatci" ni u kojem obliku se ne nameću u ovom projektu. Baš suprotno daju mu poseban šarm uz pomoć odličnih Uroševih ideja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Od kada sam prvi put vidio stan do trenutka kada sam se uselio u potpuno sređen prostor prošlo je samo 25 dana, a kako su mi mogućnosti bile daleko od beskonačnih ti dani su od jutra do mraka bili ispunjeni pronalaskom, a onda i kupovinom zahrđalih barskih stolaca koje su godinama bili dio nekog hipsterskog lokala, zatim starih i oštećenih okvira od goblena, haube mog prvog automobila, kreveta, sofe i stola iz oglasa, raznih lanaca, cijevi, polovne ili oštećene bijele tehnike koja je tokom prijevoza bivala još više oštećena pa je završila s naljepnicama, magnetima, trakama itd. Dok sam novac koji sam imao upotrijebio za ormar u koji se može sakriti cijelo školsko odijeljenje i kuhinjske elemente koji su u ovakvom prostoru jednostavno morali biti pravljeni po mjeri. Potpuno suprotno tome - stalke, police, nosače sam pravio od vodovodnih cijevi, a na primjer držače za vinske čaše od mehanizama iz registratora za dokumenta (6 komada za 1 euro). Bila bi sramota da grafike na zidu nisam uradio sam... - šaljivo opisuje Uroš proces uređenja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ipak, nemojte dopustiti da vas Uroš svojom skromnošću navede da pomislite kako je to još samo jedan stan uređen s recikliranim komadima, ovaj dizajner je dobro znao što radi. Osim što je očito sposoban u financijskom smislu, oko za stil mu također nije promaklo. Svi reciklirani i obnovljeni komadi savršeno su se uklopili s novim predmetima i odabirom boja tako da je nastala prava bunkeraška cjelina.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- I baš mi je muka kad pomislim na količinu novaca koje sam potrošio na stanarine, to jest na trud koji sam ulagao kako bi došao do tog novca. S druge strane bunker nije kupljen na kredit, već od zarađenih novaca, a za ono što je nedostajalo pobrinuli su se majka i prijateljica i djetinjstva. U 39. godini poslije svega što sam prošao u životu ne hvalim se s 31,08 kvadrata, trebalo je biti puno drugačije ... Hvalim se s majkom, prijateljicom i klijentima – objašnjava Uroš i dodaje za kraj - Čim prođe zima na redu je mali prostor izvan prozora za koji slobodno mogu reći da je najneupotrebljiviji prostor koji sam ikada vidio, ali jedva čekam da slijedećeg ljeta uživam u onome što sam mu smislio, počev od ulaska i izlaska kroz prozor, a nađe se tu i neki kutak za saunu – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:49