Golemi park

Uskoro gradnja kompleksa Blok Badel. Imat će zelenu površinu veličine Britanskog trga

 GRAD ZAGREB/
Grad kroz UPU za sve nudi golemi park, ali susjedi bi radije da u Derenčinovoj ostane parkiralište

Za manje od godinu na području Bloka Badel koji se nalazi na potezu ulica Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova, mogla bi započeti gradnja budućeg velikog kompleksa sa stambenim, uredskim, trgovačkim i turističko-ugostiteljskim sadržajima te središnjim prostorom za kulturu i golemim parkom. Vjerojatno u fazama, dio po dio, s kapacitetom čitavog bloka za do tisuću stanovnika.

image

Kompleks bivših tvornica Badel i Gorica u Šubićevoj ulici 55 u Zagrebu

NERA SIMIC/CROPIX

Javno izlaganje o prijedlogu plana održat će se u srijedu (15. ožujka) u Mjesnom odboru Matko Laginja

Projekti revitalizacije

Naime, od svih strateških gradskih projekata revitalizacije neke od zapuštenih zona bivše zagrebačke industrije najbliže se ostvarenju približio upravo Blok Badel za koji je Zavod za prostorno uređenje grada Zagreba izradio prijedlog Urbanističkog plana uređenja (UPU). Budući izgled ovog nezavršenog bloka s nekoliko objekata sa spomeničkom zaštitom odlučen je odabirom prvog rada na anketnom urbanističko-arhitektonskom natječaju još 2012. godine kada je pobijedio projekt portugalskog studija Pablo Pita Architects. Sada je UPU-om, u odnosu na taj projekt, smanjena mogućnost izgradnje unutar bloka. Na mjestu gdje je uz budući obnovljeni zaštićeni stari objekt zgrade tvornice pjenice trebao biti jedan novi zrcalni javni objekt, odnosno slične veličine, sada je predviđen park s visokim stablima. Također, u unutrašnjosti bloka u odnosu na taj rad bitno je smanjena gradnja prizemnih aneksa s krovnim vrtovima jer je javni prostor sad planiran u razini zemlje.

image

Ovaj blok privlačit će prolaznike u zelenu unutrašnjost, kaže Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje

PRIVATNI ALBUM/

Poštivanje tradicije

- Pri izradi plana morali smo biti u skladu s prethodno odabranim natječajnim rješenjem. Smanjili smo gradnju unutar bloka u skladu s novim ciljevima zelenih politika EU te će zamišljeni dodatni volumen tvoriti krošnje stabala umjesto natječajem predviđene građevine. Ostalo je uglavnom isto. Bit će to gradski blok s dva viša akcenta, jednim preko puta Ine i drugim u Šubićevoj uz nekadašnju zgradu Gorice. Rad portugalskog studija je onda, među ostalim, pobijedio jer je poštivao tradiciju zagrebačkih donjogradskih blokova, s time da će ovaj blok biti otvoren, imat će prodore kroz obavezne pasaže i privlačit će prolaznike u njegovu zelenu unutrašnjost - objasnio je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje.

image
GRAD ZAGREB/

Interes investitora

Dodaje da je ovaj UPU prvenstveno prostorna provjera urbanističkih parametara, koji moraju biti usklađeni s Generalnim urbanističkim planom. Vezano uz razvoj projekta, plan je da se ovo područje podijeli na pet čestica raznih sadržaja, jedna primjerice ima mogućnost gradnje ureda i uređenja hotela, koje će Grad vjerojatno potom prodati ili nuditi pravo građenja. Za svaku će česticu trebati raspisati i arhitektonski natječaj za oblikovanje, izgled zgrada.

Plan je da se područje podijeli na pet čestica raznih sadržaja. Za sve će trebati raspisati i arhitektonski natječaj

Vrlo je vjerojatno da će biti zainteresiranih investitora jer je riječ o popularnom dijelu središta grada, pritom još uz osnovnu školu i tržnicu. No ostaje otvoreno jedno pitanje - tko će obnoviti zaštićeni objekt pjenice u unutrašnjosti bloka?

Hoće li Grad skupljati za to novac putem prodaje ovih čestica ili fondova EU? Ili će ta unutrašnjost završiti kao neobnovljena stara zgrada nekadašnje Uljare u Branimirovoj okružena novogradnjom? Ravnatelj nam kaže kako je to stvar daljnje provedbe UPU-a te sada nema odgovor. Razvoj Bloka Badel uključuje, dakle, uklanjanje dijela zgrada i novu gradnju sa stambenom, poslovnom, javnom i društvenom namjenom te obnovu i iznalaženje nove namjene za zgradu tvornice pjenice.

U tijeku je period javne rasprave do 23. ožujka do kada se mogu dostaviti pisana mišljenja i prijedlozi i primjedbe na prijedlog UPU-a, ovaj put, osim poštom, i digitalno putem aplikacije dostupne na stranicama Grada Zagreba.

image
CROPIX/

Javno izlaganje o prijedlogu plana održat će se u srijedu (15. ožujka) u Mjesnom odboru Matko Laginja u Laginjinoj u 17 sati. Kako saznajemo, najviše pritužbi građana iz susjedstva moglo bi biti zbog gubitka parkirnog mjesta, jer je na dijelu područja Badela sada parkiralište, te se nadaju da će im ono biti osigurano unutar bloka. Pitamo ravnatelja i za tu situaciju. - Prema Odluci o realizaciji gradskog projekta, ispod zgrada nema mogućnosti gradnje više od dviju podzemnih etaža za parking, što će biti dovoljno za potrebe novih sadržaja. U odnosu na ostatak centra grada ovaj dio ima u blizini najviše javnih garaža i u tom je pogledu u prednosti u odnosu na ostatak centra - odgovara Nikša Božić te dodaje da problem parkiranja u centru grada treba rješavati skupno, među ostalim i kroz predstojeće izmjene GUP-a te taj problem prelazi okvire ovog plana.

image
NERA ŠIMIĆ/CROPIX/

Početak radova

Blok Badel sadrži pojedinačne građevine s obilježjima kulturnog dobra: zgrada tvornice pjenice u centralnom dijelu, zgrada rafinerije i pecare žeste, kasnije dio tvornice Gorica s pročeljem na Šubićevu ulicu, kojoj se štiti prednje pročelje i znak tvornice Gorica te pročelje nekadašnjeg skladišta južno od Upravne zgrade u Vlaškoj. Blok Badel jedini je blok u ovom dijelu grada koji nije dovršen.

- Visinu objekata odredili smo u suradnji s kolegama konzervatorima prema susjednoj postojećoj zgradi u Šubićevoj ulici koja je visine prizemlje plus pet etaža, koja je referentna za cijelu visinu oboda bloka. Akcenti, viši objekti, malo su uvučeni i obilježavaju prodore u blok - rekla je Nataša Aralica, odgovorna voditeljica izrade plana.

U odnosu na izabrani rad Pablo Pita_Architectsa iz 2012. godine, sad u UPU-u više nema dvije veće zgrade u unutrašnjosti, nego je umjesto jedne šuma

Površina obuhvaća provedenog gradskog projekta je oko dva hektara, s time da je površina javnog prostora unutar bloka veličine oko 5000 kvadrata, odnosno veličine Britanskog trga.

Nakon javne rasprave, kada plan bude usvojen, on će biti podloga za pojedinačne projekte dobivene putem arhitektonskih natječaja, a nakon njihova odabira za početak radova. Ovaj je UPU izvanredan po tome što dublje ulazi u analizu situacije i propisuje uvjete gradnje detaljnije od zakonskog minimuma, daje jasniji prikaz javnosti onoga što se očekuje na nekom području te je veće transparentnosti.

Saznali smo što se točno od sadržaja planira raditi u novom bloku. Evo popisa!

Od Derenčinove ulice (na prikazu skroz lijevo) prvi objekt je stambeni s poslovnim prizemljem, visina objekta je prizemlje plus pet etaža, takav je - pretežno stambene namjene - i idući objekt na uglu Derenčinove i Martićeve ulice (na prikazu ulica uz stabla). Potom je u Martićevoj ulici, preko puta Inine zgrade, predviđen uvučeni poslovni objekt od deset katova i prizemlje. Zatim po obodu bloka ide građevina na uglu Martićeve i Šubićeve ulice koja će imati poslovnu namjenu - urede, trgovine - te turističku namjenu - uz zgradu bivše Gorice u stražnjem dijelu moguće je graditi prizemlje plus deset etaža, odnosno hotel. Potom, zadnja u bloku, u Šubićevoj ulici (na prikazu ulica bloka desno) još je jedna pretežno stambena zgrada s vrtićem u dvorišnom dijelu. Unutar samog bloka nekadašnja zgrada pjenice planira se obnoviti za kulturno-umjetnički sadržaj, ondje će biti i prizemni aneks za prateće sadržaje. Ostalo su javne, pretežito zelene površine, a veličina slobodnog prostora unutar bloka je 5000 četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2023 10:24