Na kosom terenu

Utočište mladog para od stresnog života... Kamena kuća od samo 56 četvornih metara koju morate vidjeti!

 Studio Soče
Projekt potpisuje arhitektica Nina Soče iz arhitektonskog ureda Studio Soče. Ispričala nam je koja se priča krije iza ovog divnog objekta

Cilj projekta pod nazivom "Domus Lapis", u prijevodu "Kamena kuća", bio je stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevice i užurbanog gradskog života. S obzirom na porijeklo investitora kao logična lokacija se nametnula parcela s već postojećom, kamenom kućom u dijelu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom.

image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče

- Postojeća kuća je bila tipični primjer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10 metara, dvostrešnog krova, s otvorima orijentiranim prema istoku. Zbog ruševnog stanja iste i dotrajalosti materijala planirano je na mjestu postojeće izgraditi novu kuću upotrebom tradicionalnih materijala u suvremenoj varijanti, uz njegovanje prirode i lokalne tradicije. Tako je nastao projekt neohercegovačke kuće "Domus Lapis" - ispričala je arhitektica Nina Soče i dodala kako je kuća smještena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinik. S obzirom na kosu konfiguraciju terena, svojom stražnjom stranom je ukopana a ostatak parcele je ograđen od okolnog terena kamenim podzidama. Prilaz kući je sa sjeverozapadne strane stazom od velikoformatnih ploča prateći logiku serpentina. Na platou je zadržano postojeće drvo ispod kojeg je izveden kružni stol sa stolicama i rasvjetom iznad, što čini idealan prostor za druženje na otvorenom. Vođeni tradicijom, na neposrednom zidu je ugrađena zatečena kamenica kao izvor okrijepe tijekom ljetnog razdoblja. Neposredan okoliš ostaje prirodan, uz minimalne intervencije u vidu položenog kamenjara i zasađenog mediteranskog bilja.

image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče

Kako bi se što bolje uklopila i utopila svojim izgledom u okoliš koji ju okružuje, kuća je kompletno obložena kamenom, uključujući i petu fasadu odnosno krov.

- Problem oticanja vode niz fasadu je riješen skrivenim olucima, dok je vanjska stolarija izrađena od profila u kombinaciji aluminij drvo. Interijer kvadrature 56 četvornih metara se sastoji od prizemlja podijeljenog na prostor kuhinje i blagovanja, kupaonice i dnevnog boravka te galerije gdje se smjestio spavaći prostor. Funkciju ognjišta iz tradicionalne varijante zamijenio je otvoreni kamin u prostoru dnevnog boravka - objasnila je arhitektica.

image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče

S obzirom na to da je kuća namijenjena za odmor, osobito za vrijeme toplijeg razdoblja u godini, kada su u pitanju materijali i oblikovanje ne postoji jasna granica između interijera i eksterijera. Misao vodilja u oblikovanju je bila da isto bude funkcionalno i ne opterećuje interijer s previše detalja u funkciji estetike. Većina elemenata u interijeru su zidani i obloženi mikrocementom te su samim tim postali sastavni dio kuće. Kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan dojam ambijenta, ističe arhitektica, korišteni su svijetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka. Korištena rasvjetna tijela su podijeljena u dvije kategorije, primarna točkasta rasvjeta jednostavnog i diskretnog dizajna kako bi se naglasak stavio na objekt osvjetljenja te podnih i stolnih lampi koje pružaju ugodno ambijentalno svijetlo.

image
Studio Soče
image
Studio Soče
image
Studio Soče

- Tijekom čitavog procesa projektiranja i dizajna interijera, od prvih skica do finalnih odabira dekorativnih elemenata, naglasak je bio na funkcionalnosti i jednostavnosti rješenja da bi se stvorio prostor u kojem se korisnik može "isključiti" od današnjeg načina života prepunog informacija i vratiti na tvorničke postavke. Odnosno, kuća osim što predstavlja oazu mira u netaknutoj prirodi ona je svojevrsni vremeplov u vrijeme kada se živjelo jednostavnijim te s prirodom povezanijim životom. Njegovanjem uspomene na tradicionalno u obliku funkcije i oblikovanja kao rezultat je proizašla nematerijalna kvaliteta jedinstvena za takav tip projekta koju bi u gradskim uvjetima bilo nemoguće isproducirati - zaključuje arhitektica Nina Soče.

image
Studio Soče
image
Studio Soče

Studio Soče, iza kojeg stoji arhitektica Nina Soče, je arhitektonski ured osnovan 2021. godine sa sjedištem u Zagrebu. Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i rada u etabliranim arhitektonskim uredima na različitim projektima (od projektiranja obiteljskih kuća, stambenih zgrada i hotela većih kapaciteta, do uređenja interijera do zadnjih detalja) odlučuje stečeno znanje, iskustvo i kreativnost kanalizirati kroz vlastiti ured.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:03