Gdje provesti zimski godišnji?

Uzbudljiv obiteljski odmor u zagrljaju austrijskih planina!

Arhitektica zagrebačkih korijena Ariana Grüll potpisuje niz hotelskih objekata u Austriji, između ostalog i novootvoreni hotel Dachsteinkönig

Na prekrasnom planinskom kraju pokraj Salzburga prije mjesec dana otvoren je hotel Dachsteinkönig, investicija vrijedna 50 milijuna eura, projekt koji potpisuje arhitektica zagrebačkih korijena Ariana Grüll, koja živi u Austriji i voditeljica je odjela hotelskih projekata u renomiranom austrijskom arhitektonskom studiju Arkan Zeytinoglu.
Hotel u kategoriji četiri plus zvjezdica, koji je najavljivan kao vodeći obiteljski hotel i resort, izgleda na prvu kao austrijsko selo. Nalazi se u području Gosau, u podnožju glečera Dachsteina i uz prekrasna jezera, a čitava je regija pod zaštitom UNESCO-a.

SEOSKA GRADNJA

- Kako je hotel u zoni koja je pod UNESCO-om, došli smo na ideju da se hotelski kompleks dužine 200 metara koncipira tako da postane svojom strukturom dio sela Gosau i uklopi se u okoliš. Sobe u hotelu vizualno su tako grupirane da izvana stvaraju sliku seoske gradnje naselja - kaže nam Ariana Grüll, arhitektica koja je stručnjak upravo za tematiku hotela.

Uz novi hotel Dachsteinkönig, ona i studio Arkan Zeytinoglu potpisuju i niz hotela u Hrvatskoj, kao što je redizajn hotela Ivana i Jure u Solarisu, projekt hotel Royal u Opatiji te niz hotelskih objekata u Austriji. Još je prije desetak godina projektirala moderni hotel u skijalištu Nassfeld, hotel Carinzia te prije dvije godine otvoren Falkensteiner hotel u Schladmingu. Za studio u kojem radi uredila je i interijer hotela sa 150 soba i wellness centrom u Bad Waltersdorfu pokraj Beča te je projektirala i vodila obnovu i rekonstrukciju hotela u Franzensbadu u Češkoj.

- Ne radim samo klasično projektiranje, zapravo se bavim razvojem projekta koji podrazumijeva i izradu urbanističkog plana, visokogradnju, idejno rješenje, izvedbu, uređenje interijera - kaže Ariana Grüll, koja je nakon diplome na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 1990. godine otišla u Beč na usavršavanje i ondje ostala.

PROGRAM ZA DJECU

Hotel Dachsteinkönig ima 105 prostranih soba veličine oko 45 četvornih metara s odvojenom sobom za djecu. Uz glavni hotel nalazi se 12 apartmana za individualne goste, svaki za do 8 osoba koje prati servis hotela. U prizemlju hotela je lobby, kao i prostor za niz radionica, primjerice za radionicu satova, radionicu obrade kože i izrade cipela, radionica svijet mašte i slično. Prizemlje je tako formirano da se u svim smjerovima otvara. Baza objedinjuje sve javne prostore, kao što su lobby, restorani, dječji i svijet za odrasle, saune i wellness.
Restoran je tematiziran u više odjela, a tu je i poseban restoran za djecu.Hotel ima i mliječni bar, vinoteku, beauty centar sa 13 kabina, sauna centar s pet sauna, tri sobe za relaksaciju, kao i veliki unutrašnji i vanjski bazen te dječji bazen. Ipak, posebna je atrakcija 100-metarski tobogan koji počinje u visini trećeg kata i završava u bazenima te je čitav iznutra osvijetljen.

- Tobogan sadrži dva ‘trihtera’ koja ubrzavaju tempo. Hotel, kojeg se može zvati i dječjim hotelom, sadrži kazalište za 200 djece, veliku dvoranu za nogomet te dječji svjet veličine 1000 četvornih metara koji je grupiran prema dobi i nudi brigu kvalificiranog osoblja - govori Ariana Grüll. Javni prostori hotela površinski su duplo planirani da bi se uz ponudu za djecu dobio i prostor za potpunu relaksaciju roditelja.

- Koncept je zamišljen tako da roditelji imaju mogućnost, ako to žele, predati djecu već od najranije dobi iskusnom osoblju uz sigurnost da program koji se nudi zadovoljava potrebe djece. A oni mogu potpuno uživati u ponudi koja je za njih predviđena, kao što je zona sauna veličine 1200 četvornih metara, program joge, fitness centar i niz drugih sadržaja. Pista za skijanje nalazi se pred hotelom, tako da se djeca u hotelu preuzimaju i vode na skijaške terene, a za najmlađe je na livadi uz hotel predviđena mala skijaška staza s vučnicom - opisuje arhitektica.

U uređenju hotela i soba pazilo se da reflektira prirodu okoliša. Korišteni su prirodni autentični materijali s grubim površinama kao što je hrast, smreka, prirodni kamen i drugo. Budući da se i u Hrvatskoj otvorilo nekoliko atraktivnih dječjih hotela, arhitekticu pitamo odakle popularnost takve ponude.
- Društvo se promijenilo, supruga i suprug rade, živimo u vremenu strahovitog tempa. Roditelji i djeca u hektičnoj su svakodnevici, neprestano u rješavanju svakodnevnih problema i zadataka. Novi dječji hoteli pokušavaju obitelji dati idealizirani program pun odmora i harmonije koji svakom članu omogućuje natakanje potrebnom novom energijom - smatra Ariana Grüll.

GOST SUTRAŠNJICE

Arhitektica u Beču vodi u studiju Arkana Zeytinoglua projekte za dva nova hotela, hotel Post u 1. bezirku sa 180 soba te projekt hotela Kummer, butik hotela u 6. bezirku na Mariahilferstrasse. Hotel Kummer će na krovu imati golemu staklenu kupolu i otvorit će se 2020. godine.

No, Ariana Grüll sa studijem Arkan Zeytinoglu radi i na hrvatskoj obali, prije svega za grupu Falkensteiner, za njih su izradili detaljni plan uređenja Borika. Surađuju s Ugo grupom te su autori redizajna hotela Ivan i Jure u Solarisu, projekta Hotel Royal u Opatiji, kao i redizajna soba u hotelu Millenium u Opatiji.
Opisuje nam svoj dolazak u Beč, u kojem sad živi s obitelji.

- Nakon studija arhitekture u Zagrebu otišla sam u Beč kako bih dobila novo iskustvo i, evo, sad sam već više od dvadeset godina tu. Moj je suprug Werner Grüll iz Beča - kaže ona.
Ariana Grüll potječe iz stare zagrebačke obitelji. Njezina je mama Marija Seitz Mišić Pažin, a otac Željko Mišić Pažin. Tata i mama te njezin stariji brat Hrvoje Mišić Pažin su arhitekti pa je od malena upoznala sve prednosti i mane tog zvanja. Njezin tata Željko bio je jedan od suradnika arhitekta Marijana Haberlea na projektu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Željko Mišić Pažin radio je u Zavodu za izgradnju grada Zagreba, a majka je bila projektantica u studiju Plan.

Ariana je odrasla u Zvonimirovoj ulici, gdje njezini roditelji i danas stanuju. U Zagreb svrati skoro svaka dva mjeseca, posjetiti roditelje, brata i prijatelje.
Vraćamo se na njezinu temu, hotele. Zanima nas, prema njezinu bogatom iskustvu, u kakvom se hotelu gost najbolje osjeća.

- Gost sutrašnjice je ležeran, samouvjeren, polaže veliku pažnju na uslugu, okrenut je zdravoj prehrani, dinamičan je i živi brzim tempom. Traži od hotela da mu pruži osjećaj ‘home away’, što znači da hotel mora biti kao neki njegov usputni dom. Nužno je i poštovati kontekst i socijalan milje gdje se hotel nalazi - objašnjava ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:48