bitni naglasci

Vedri stan od 107 kvadrata za par s dvoje djece: Nijanse plave koje mijenjaju sve

 ZROBIM architects
Jedna od glavnih želja bila je koristiti izdržljive "neuništive" materijale u dizajnu i stvoriti najsigurnije okruženje za djecu

Ne postoji točno određena i samo jedna paleta boja koja svaki dom može učiniti lijepim, gostoljubivim ili elegantnim. Međutim, prirodne boje, boje koje smiruju, poput opuštajuće nijanse plave doista mogu napraviti veliku razliku u bilo kojem prostoru. Znanstveno je već dokazano da plava boja utječe jako pozitivno na naše oči u um, stoga nije iznenađenje kada se ona nađe u nekom interijeru pa bilo to i smo u detaljima da prostor ipak dobije neku drugu dimenziju. Donoseći sa sobom kontekst vode koja je život plava boja se lako može uklopiti u gotovo svaku vrstu dekora i donijeti bitnu razliku.

image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects

Dobar primjer tome smo pronašli u Minsku, Bjelorusija, u stanu od 107 metara četvorni gdje se u jednostavnoj kombinaciju prirodnih materijala i boja slavi plava kroz naglaske čineći je zapravo glavnom zvijezdom prostora.

image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects

- Glavni cilj našeg rada je stvoriti udoban, funkcionalan i estetski jedinstven prostor, bez ikakvog pretjerivanja, oslanjajući se na prirodu u svakom obliku – izjavljuju arhitekti iz studija Zrobim koji potpisuju projekt ovog divnog stana.

Iako skoro pa uvijek imamo želju vidjeti stanove koji donose nešto drugačije, novo, ponekad i ekstravagantno ipak je teško oduprijeti se dobro projektiranom stanu, koji kroz jednostavna rješenja stvara prostor koji bismo rado udomili i u svojim kvadratima.

image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects

Saznajemo kako je projekt nastao od nule. Na 107 četvornih metara nalazi se sedam funkcionalnih prostora: predsoblje, dnevni boravak, kuhinja - blagovaonica, spavaća soba s velikom garderobom, zasebna kupaonica, mala praonica rublja i dvije dječje sobe - za dječaka i za djevojčicu. Dnevni boravak i kuhinja - blagovaonica odvojeni su kliznim pregradama koje olakšavaju transformaciju prostora za trenutne zadatke.

image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects

- Vlasnici apartmana - bračni par s dvoje male djece i labradorom – vole jako često pozivati goste i organizirati kućne zabave, pa je bilo važno ne samo osigurati zasebnu spavaću sobu za svakog člana obitelji, već i organizirati ugodan prostor za susret s prijateljima - kažu autori projekta i dodaju - Jedna od glavnih želja bila je koristiti izdržljive "neuništive" materijale u dizajnu i stvoriti najsigurnije okruženje za djecu, na primjer, namještaj bez oštrih kutova.

Gotovo sav namještaj rađen je po mjeri posebno za ovaj projekt. Zanimljivi plavi kauč, koji podiže cijeli prostor u kojem se našao opremljen je modulom koji se na njega ne pričvršćuje ni na koji način pa se lako može preurediti i koristiti kao fotelja. Drveni stol u japanskom stilu, također izrađen prema skicama arhitekata te nadopunjen je klupom koja je dizajnirana da ujedini sve članove obitelji za zajedničkim stolom.

image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects
image
ZROBIM architects

- U završnoj obradi oslonili smo se na stablo bogatih nmaterijala i boja koje ne samo da ukrašavaju interijer, već i štite neke površine. Primjerice, donji dio zidova u blagovaonici obložen je pločama kako bi se spriječile mrlje i ogrebotine. Budući da u kući živi pas, pod u kuhinji je bio prekriven smolom, a ostatak stana je bio obložen masivnim parketom – izjavljuju za kraj iz Zrobima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 02:12