ZA MLADOG SAMCA

Veliki mali stan od 36 kvadrata: Smješten na dvije etaže od suterena do prizemlja

 Oded Smadar
Dizajner interijera, Nitzan Horovitz, shvatio je da će ovaj projekt biti jedinstvena avantura koja nije ni malo jednostavna

Vlasnik, samac koji živi u Tel Avivu, pronašao je stan od 36 četvornih metara u južnom Tel Avivu. Stan je u vrijeme kupnje bio prikladan za njegov proračun, no nekretnina je bila zapuštena i neupotrebljiva. Prostor se smjestio u staroj zgradi, a glavni mu je problem bio podijeljenost na dvije etaže, ukupne visine 5,8 metara.

image
Oded Smadar
image
Oded Smadar

Jedna etaža je metar i pol iznad razine ulice, a druga metar i 80 cm ispod. Prvotno je stan služio kao poslovni prostor, a s vremenom je pretvoren u stambeni prostor.

Dizajner interijera, Nitzan Horovitz, shvatio je da će ovaj projekt biti jedinstvena avantura koja nije ni malo jednostavna. Prvo, zbog malog prostora, a drugo zbog rasporeda tog prostora. S druge strane, vlasniku je bilo važno stvoriti ugodno, funkcionalno i udobno mjesto za život. Kao rezultat toga, u stanu ostalo je stubište i podjela na katove. Srušeni su unutarnji zidovi, potporni stup koji je držao galeriju zamijenjen je gredom, a različite namjene su transformirane.

image
Oded Smadar
image
Oded Smadar

Etaža koja je u razini s tlom postala je ulazni dio u koji su smješteni dnevni boravak, kuhinja, mali stol za blagovanje te toalet. Minijaturno stubište iz tog djela vodi na donju etažu gdje se nalazi spavaća soba i kupaonica.

image
Oded Smadar
image
Oded Smadar
image
Oded Smadar

Središnji zidni ormarići na prvoj eteži postali su istaknuta komponenta stana. Riječ je naravno o skladišnom zidu koji se koristi kao poveznica između dva kata. Dubina zidnog ormara je 60 cm, a vrata su ukrašena bijelom Formica završnicom s crnom prugom. Zidni ormar počinje u središnjem prostoru i služi kao kuhinjski elementi i hladnjak. U središtu ormarića nalazi se niša s radnom površinom. Štoviše, zid ormara sadrži veliku televiziju iza koje se kriju električni ormarić i sustav kućnog kina. Ideja je bila da dupli prostor dođe do izražaja.

image
Oded Smadar
image
Nitzan Horovitz Architectural design studio

Stube su jednako tako važan motiv i popločane su grafitnim porculanskim pločama. Ostatak poda obložen je prirodnim hrastovim parketom. Mogli bismo reći da se u kući ističu tri glavna materijala - parket, sive pločice i bijela Formica. Cilj je bio minimalistički materijal i jednostavnost dizajna.

U suterenu se nalazi bračni krevet, noćni ormarići, perilica i sušilica rublja, tuš i mala ostava. Uz tuš je drveni stol koji služi kao stol za umivaonik, ali i mali radni stol.

Prema dizajneru interijera, Nitzanu Horvitzu- Glavna investicija je zamjena staromodne infrastrukture i optimalno iskorištavanje prostora. Unatoč maloj kvadraturi stana, ovo je "pravi" stan koji ima sve i nije modularan. To je samo stan u maloj kvadraturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:23