tržište nekretnina

Veliki rast prodaje na nekretninskom tržištu Kvarnera i Istre čak i u odnosu na visoku 2019.

 Dogma Nekretnine
Zabilježen je i porast prodaje nekretnina veće vrijednosti, ekskluzivnih nekretnina, od gotovo 500% u usporedbi s prijašnjim godinama

Tijekom ovog ljeta na nekretninskom tržištu Kvarnera i Istre zabilježen je rast od čak 40 posto u odnosu na iznimno uspješnu 2019. godinu.

Doznajemo to u agenciji Dogma nekretnine, gdje ističu da je u tom razdoblju zabilježen i porast prodaje nekretnina veće vrijednosti, ekskluzivnih nekretnina, od gotovo 500% u usporedbi s prijašnjim godinama. Naravno, nije jednaka potražnja za svim nekretninama na tom području.

Promjena percepcije

Pandemija koronavirusa i izolacija dovele su do toga da mnogi traže nekretninu na obali ili u blizini obale dostupnu vozilom.

- Najtraženije su kuće za odmor s bazenima, na području Istre i Kvarnera, nekretnine na specifičnim i traženim lokacijama, na primjer prvi red do mora, kojih drastično nedostaje. Međutim, posebno nas je iznenadio i porast prodaje nekretnina koje nisu za odmor, nego u gradovima i za svakodnevni život, što je odraz promjene percepcije prostora u kojem boravimo i provodimo veći dio dana, a što je vrlo vjerojatno upravo posljedica lockdowna - smatra Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

image
Dogma Nekretnine

Realizacije se odnose na kuće za odmor na području Istre i Kvarnera, ali i na nekretnine za svakodnevni život te ekskluzivne nekretnine

Posebna tržišna niša, dodaje on, koja se ističe u posljednju godinu, hrvatska je dijaspora i dijaspora s područja bivše države.

Prije je njihov udio bio gotovo nezamjetan, a u posljednju godinu bilježe deseterostruki porast potražnje i realizacije.

- Novost je i promjena načina prodaje nekretnina i to putem sredstava daljinske komunikacije. Također, primjećujemo da su kupci skloni bržem donošenju odluka i da točno znaju što žele. Zbog svega toga došlo je do povećanja realizacija broja kupoprodaja nekretnina od gotovo 40 posto. Rastu cijena nekretnina osim subvencioniranih kredita pomogli su troškovi gradnje i materijala, kao i nedostatak radne snage u građevini - kaže Papeš.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

BRANKO PAPEŠ, Dogma nekretnine : U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, došlo je do povećanja cijena za 10 do 15 posto

U ekspanziji

Zbog lanjskog potresa, povećalo se i na ovom području zanimanje kupaca za kupnju novih, stabilnijih i sigurnijih objekata.

- Tako je došlo do povećanja cijena nekretnina od 10 do 15 posto, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. S obzirom na trenutačni optimizam tržišta, u kombinaciji s povijesno najnižim razinama kamatama u banci, inflacijom i stabilnošću ulaganja u nekretninu kao dugoročnu investiciju, nemamo razloga sumnjati da će se ovakav trend zadržati i tijekom sljedeće godine. U pogledu ekspanzije - detektirali smo tržišne niše koje su u ekspanziji te smo sukladno tome otvorili dvije nove poslovnice - u Puli i u Varaždinu, a u fazi smo širenja poslovanja i na određena druga područja u RH - zaključio je Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:09