Cool mjesto

Vertikalni vrtovi modernog ureda u Ljubljani: Vodimo vas u poslovne prostore tvrtke Bartec

Marko Mihaljević
Poslovni uredi tvrtke Bartec zauzimaju cijelu etažu zgrade Golden Palace, a uz dominantni beton i staklo, posebno se ističe - zelenilo

Ovaj put smo iskoristili priliku i pobjegli do Ljubljane te tamo pronašli primjer uspješnog produkta interdisciplinarnog rada i suradnje između stručnjaka iz Colliersa, arhitekta Nikole Arambašića iz studija OCD arhitekti te tima tvrtke Bartec. Svratili smo do poslovne zgrade u kojoj internacionalna kompanija Bartec GmbH iz Bad Mergentheima otvorila sestrinsku tvrtku Bartec central services.

Ured zauzima cijelu etažu poslovne zgrade Golden Palace, površine zatvorenog prostora 850 m2 uz dodatak 450 m2 natkrivene terase.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

MANJE ZONE

U velikom open space prostoru strateški se postavlja ukupno 11 "klasičnih" prostorija koje djelomično odjeljuju prostor i stvaraju manje zone u velikom otvorenom prostoru ureda. Saznajemo kako se zaposlenici u ovom tipu ureda bave radom koji zahtijeva duboku koncentraciju i veliki umni napor te im je potrebna tišina i mir pa smo zamolili odgovorne iz tvrtke Colliers da nam objasne kako su se pozabavili tom tematikom unutar open space ureda. - Osnovni cilj investitora je bio smjestiti 85 zaposlenika u prostor koji će svojim oblikovanjem učiniti tvrtku Bartec poslodavcem po izboru te olakšati poslovanje svih zaposlenika, bilo prostorom ili tehnološkom povezanošću. Drugim riječima ured koji je u potpunosti orijentiran prema njihovim ljudima te optimizira prostor. Stoga je tvrtka Bartec željela stvoriti idealne uvjete za rad koji omogućuju kako koncentraciju tako i mjesta za odmor i relaksaciju. Kako bi se postigli traženi kapaciteti, bilo je nužno ići s open plan tipom ureda, što sa sobom nosi svoje prednosti i mane. Negativne aspekte otvorenog plana umanjili smo razbijanjem velikog jedinstvenog prostora s enklavama zatvorenih prostora kao što su sobe za sastanke ili menadžerski uredi. Tako smo umjesto jednog velikog ureda dobili zapravo niz manjih povezanih prostora koji i dalje imaju sve prednosti otvorenog plana - otvorenu i olakšanu komunikaciju među članovima tima.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Arhitekti govore kako su iz tvrtke dobili zahtjev da u konačnici uredi moraju biti u potpunosti biti orijentirani prema njihovim ljudima kako bi se osjećali ugodno i zadovoljno

image
Marko Mihaljević

DOMIŠLJATA RJEŠENJA

Ovakva podjela jedinstvenog prostora omogućila je stvaranje manjih radnih grupa, zanimljive i drugačije prostorne sekvence te povoljnija akustička svojstva prostora. Osim radnih zona i soba za sastanke, ubacili smo i tzv. focus rooms, odnosno zone akustički tretiranih kružnih odjeljaka koji služe za zajednički rad manjih grupa ili pak za samostalan rad uz maksimalnu koncentraciju. Te zone obložili smo materijalima poput gustog tapisona i filca, dok smo iznad njih postavili akustik diskove. Prostor smo dodatno oplemenili te djelomično odijelili zonama zelenila u interijeru od kojih se posebno ističe veliki zeleni zid koji krasi zonu uz glavni ulaz i veliku konferencijsku sobu - ističu iz Colliersa.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Osim niza domišljatih i funkcionalnih rješenja, vertikalni vrtovi koji su postavljeni u prostoru pa tako i nizovi biljaka koje odvajaju pojedine manje poslovne jedinice stvaraju dodatni dojam ugode i opuštenosti koji se elegantno uklapa s neobrađenim betonskim površinama i staklenim odjeljenjima. Iz tvrtke Colliers još dodaju: - Tvrtka Bartec nam je dala slobodu u oblikovanju i kreiranju poslovnog prostora, ali u skladu s brendom. Nismo težili jedinstvenom stilu, nego smo pokušali povoljno iskombinirati datosti same zgrade te kombinacijom materijala i prostornih elemenata stvoriti zanimljivu i poticajnu radnu atmosferu za sve zaposlenike. Uz zatečene izvedene betonske zidove koje smo svakako željeli zadržati koristili smo puno stakla kako bismo otvorili prostor. Tim 'tvrdim' elementima dodali smo materijale poput tapisona, zavjesa i filca kojima smo stvorili topao ugođaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:49