COOL MJESTO

VIDEO: ATELJE HRVATSKE UMJETNICE OKO Dvadeset kvadrata inspiracije i zadovoljstva stvaranja

 

Vodimo vas na radno mjesto jedne od najpoznatijih domaćih kreativki koje je prepuno njezina slikarskog pribora i radova koji su osvojili svijet

Atelijer multimedijalne umjetnice Oko smješten u središtu Zagreba njezin je zbiljski dom. Nije to onaj dom u kojem se kuha, odmara i spava, nego adresa na kojoj joj je duša na pravom mjestu. Ovdje se, u prostoru veličine 20-ak kvadrata, isprepleću njezina strast, inspiracija, muka, uživanje i zadovoljstvo stvaranja.

POGLEDAJTE VIDEO!

Mali je to prostor velike ekspresije.

- Ovo mi je drugi atelijer, prvi se nalazio u Novom Zagrebu. No kako sam ja dijete centra, ovdje se dobro osjećam, kao povratak kući. Kad sam u Londonu, radim u atelijeru koji se nalazi u istočnom dijelu grada i koji dijelim s jednom umjetnicom. Cilj mi je imati isti atelijer u Zagrebu i u Londonu i ‘baunsat’ po svijetu - kaže Oko koja često radi na relaciji Zagreb - London.

PLATNO

Na zidovima su njezini radovi ili njoj značajne uspomene. Na stepenicama je slika zečice, njezino djelo koje je odlučila zadržati za sebe, dok su neka druga njezina djela spakirana i čekaju odlazak u galerije. Njezin pribor za rad uredno je složen i čist.
- Pa ja sam zapravo dosta pedantna - smije se Oko. I nastavlja: - Vidite ovo sve su jeftini kistovi, ali kako ih sve uredno čistim, svi su u dobrom stanju - dodaje ona.

Iznad mjesta na kojem najčešće slika svoje velike slike stoji natpis “You can enlarge your mind”, potom miče dvije završene slike te se na zidu otvara crtež prstiju s dugačkim noktima koji grebu, kopaju...

- To mi je najdraži dio atelijera, ali ga zapravo najmanje vidim jer uvijek slikam baš ovdje pa ga prekrijem platnima na kojima radim. Te sam prste napravila kad sam tek došla u ovaj prostor - govori Oko.

KOSTUR I LUBANJA

Na jednom zidu visi njezina kolekcija maski koje je kupila na raznim mjestima na svijetu. U atelijeru je i mnogo detalja vezanih za London i Englesku, pa je na zidu zalijepljena i mapa javnog prijevoza grada. Ovdje se mogu vidjeti i mnoge knjige, monografije koje Oko čuva, i njezina “sitna” djela kao što su oslikane limenke sprejeva za crtanje ili njezine strašne babuške. Tu je i niz drugih detalja - Game boy, kolekcija Blažene Djevice Marije, razne stranice iz časopisa koje su našle svoje mjesto na zidu, skate i dijelovi skatea.

Gledamo još jedan natpis koji je Oko napisala rukom: “The work you produce today will create your future” koji stoji iznad plana rada, budućih izložaba.

U prostoru se može vidjeti i njezina kolekcija “kostura i lubanja”. Sve skupa njezin je atelijer kao jedna vesela slika u tri dimenzije...

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:33