PRIJE I POSLIJE

(VIDEO) Izazov uređenja poslovnog ureda: ‘Kako sam uklopila masivni i starinski namještaj u moderan ured i dobila fantastičan rezultat‘

 Berislava Picek/Cropix

Opisala bih se prije svega kao znatiželjnu osobu. Volim se gibati, otkrivati, istraživati, promatrati. Putujem svaki mogući tren da bih upoznala i razumjela razne kulture, arhitekturu, ljude i prirodu. Tako sam uz obrazovanje o dizajnu i arhitekturi prošla i opširno tehničko obrazovanje. I još svakodnevno otkrivam. Pretpostavljam da je to i razlog zašto uživam u svom poslu projektantice interijera. Često promatrači pojednostavljuju posao dizajna interijera svodeći ga na odabir kauča ili boje zida, no meni su to puzzle koje obuhvaćaju funkcionalnost, psihologiju korisnika prostora, materijale, oblike, instalacije, modu, opravdanost budžeta i, u konačnici, izvedivost ideje. Sve je to živi organizam kojemu pristupam vrlo oprezno, studiozno, a opet zaigrano - priča nam Dunja Franjić Bubek, dizajnerica interijera iz čakovečkog studija 5TEMA koji je bio zadužen za uređenje prostora poslovnog ureda u Varaždinu u koji vas danas vodimo.

Pogledajte video!

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image

Dunja Franjić Bubek, dizajnerica interijera iz čakovečkog studija 5TEMA

Berislava Picek/Cropix

Uređenje ovog ureda, kaže dizajnerica Dunja Bubek, primjer je izvrsne suradnje s klijentom koji je počeo osnovnim zahtjevom, a to je preseljenje ureda na novu lokaciju, uz zadržavanje emotivne komponente. Drugim riječima, namještaja koji je obiteljsko naslijeđe.

- Zaista je bio izazov uhvatiti se u koštac s klasičnim, masivnim namještajem od mahagonija jakih crvenih tonova s furnirom spajanim u formi šahovnice, a istovremeno stvoriti moderan ured koji nepretenciozno signalizira racionalnost. Stopiti ovo u jednu priču bio je izazov koji sam rado prihvatila - sjeća se dizajnerica i dodaje kako je onda s timom u studiju osmislila tonalitet, teksture i forme koje su predstavljene klijentima, a oni su ideju objeručke prihvatili i izveli u svim detaljima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- U projektu su nam se jako dopale jasne, glatke linije, čistoća i nenametljivost prostora - objašnjavaju investitori. Sva oprema, boje i teksture stoga su smirujući minimalistički kontrast prekrasnom, masivnom, živahno-jednobojnom furniranom namještaju. Detalj koji odskače je veliko ogledalo Kare designa koji je svojevrsni fokus na kraju hodnika.

Fotogalerija prije uređenja

image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

- Projekt smo počeli razrađivati prije korone, a onda je, zbog neizvjesnosti koju je pandemija izazvala, sve bilo stopirano. Tek kada je neizvjesnost prošla, donesena je odluka o finaliziranju projekta. Radovi su trajali od srpnja 2022. do travnja prošle godine, a početak je malo kasnio jer smo čekali da izvođač bude dostupan. Drugi veliki izazov bio je oronuli postojeći prostor poslovne zgrade. Stari raspored prostorija nije odgovarao, iz lifta se izlazilo na hodnik obložen hladnim raspucanim kamenom, instalacije i obloge su neodržavane i dotrajale, a cilj je bio preurediti ga tako da postane svjetlo i ugodno mjesto za rad. Svi su zidovi srušeni, prostor smo ogolili do kostiju i prenamijenili u funkcionalne urede troje partnera, prijemni dio, konferencijsku dvoranu, sobe popratnih službi, skladište i kuhinju. Potpuno je trebalo promijeniti i sustav grijanja pa je ugrađeno podno, a sustav klimatizacije proveden je iznad spuštenog stropa - objašnjava dizajnerica.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Na etaži gdje su uredi nalazi se pretprostor namijenjen zajedničkom boravljenju, prezentaciji i opuštanju vizualno spojen uredima u cjelini. Od prijemnog dijela lounge je odvojen nenametljivom staklenom pregradom uskog profila (Staklorez Burić), dok su arhivski ormari sakriveni u niše hodnika. Sve ormare i obloge je, saznajemo, napravio Sven namještaj.

- Ulaznim dijelom dominirao je nosivi stup i zid pun instalacija. Umjesto da sakrijem stup, odlučila sam ga istaknuti rasvjetom, dok su nad prijemnim pultom vertikale naglašene Slim Vibia visilicama (Prggin rasvjeta). Osnovne hodne površine su tepih kocke Interface koje apsorbiraju zvuk koračanja, dok su rubovi naglašeni višestruko uljenim i bajcanim parketom Drvoproizvoda. Svaki detalj i nijanse pomno su birani. U uredima su postavljeni i kvalitetni reGALERIJA tepisi od vune i jute, dok se parketna bravura i ovdje provlači - nabraja dizajnerica Dunja Bubek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. veljača 2024 10:46