održiva gradnja

VIDEO Pogledajte prvu kuću na drvetu u Hrvatskoj!

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odnosno u općini Konavle, u blizini sela Komaji usred hrastove šume skrio se Cadmos Village, pustolovni park u kojem se najzahtjevniji pustolovi mogu dobro zabaviti. Adrenalinska iskustva jamče raznovrsne aktivnosti s pogledom na Konavle, od kojeg zastaje dah. Održivi turizam bila je ideja okosnica koncepta, a dio te strukture je i jedna nadasve neobična kućica na drvetu u kojoj posjetitelji mogu odsjesti i buditi se uz pjev ptica među krošnjama. Popričali smo s gospodinom Zoranom Ateljevićem koji je jedan od idejnih začetnika Cadmos Village projekta i jedan od glavnih graditelja zanimljive kuće na drvetu.

Kako ste se odlučili za gradnju kućice na drvetu?

Sve je počelo osnivanjem turističke agencije specijalizirane za pustolovni turizam, čiji smo vlasnici Goran Jerković i ja. Agencija nudi različite jednodnevne i višednevne programe u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori, poput bicikliranja, hikinga, trekkinga, kajakarenja na moru, slobodnog penjanja, multisporta itd… Krajem 2012. godine počinjemo graditi eko pustolovni park Cadmos Village (na solarni sustav) u čijem je kompleksu restoran s terasom na stablu, paintball teren, biciklistički servis, pustolovni park s tri razine, teren za streličarstvo te prva kuća na stablu u Hrvatskoj. Jako smo ponosni na kuću na stablu s obzirom na to da je to prvi takav projekt u Hrvatskoj, dok se u inozemstvu češće može vidjeti (npr. u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj…). Pionir gradnje kuća na stablu u Americi Michael Garnier svoju prvu kuću na stablu sagradio je davnih 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako ste odabrali lokaciju za gradnju?

U suradnji s američkim graditeljima Michaelom Garnierom i Petom Nelsonom osmislili smo i na siguran i kvalitetan način sagradili kuću na stablu. Taj zanimljivi projekt predstavlja smještajni, dvoetažni objekt na platformi od 50 metara četvornih, kapaciteta za 6 ljudi. Platforma je na visini od 6 metara, a smještena je između dva velika hrasta koja su pomno odabrana u suradnji s američkim graditeljima koji su patentirali sisteme za pričvršćivanje platforme za stabla. Električna energija objekta oslanja se isključivo na samostalni solarni sustav koji smo sagradili u sklopu parka.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Projekt gradnje počeli smo krajem 2015. godine. Prvu kuću na stablu u Hrvatskoj u potpunosti smo samostalno izgradili Goran Jerković i ja, a bila je završena već u svibnju 2016. godine.

Kakve je sve radove zahtijevalo uređenje?

Gradnja je zahtijevala posebna znanja gradnje na visini (tehnike penjanja uz pomoć užeta) koja smo kolega Goran Jerković i ja prikupili kao dugogodišnji članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Gradnja osnovne, vrlo masivne platforme čije su grede težile više od 250 kg zahtijevala je osmišljavanje posebnih tehnika nošenja i podizanja kako bi se konstrukcija postavila na traženo mjesto. U sklopu kuće na stablu su tri sobe, zahod s tuš-kabinom, kuhinja, blagovaonica te dnevni boravak. Unutarnje uređenje zahtijevalo je radove koji su bili potrebni da bi se taj inovativni projekt mogao graditi.

Prema čijoj je ideji uređena kućica?

Kuća na stablu uređena je prema idejama graditelja, Zorana Ateljevića i Gorana Jerkovića.

Što ste uređenjem željeli postići?

Uređenjem se htjelo postići potpuno stapanje s prirodom. Uklopljenost objekta među krošnje starih hrastova upućuje na jedinstvenost i inovativnost projekta.

Koji materijali i boje prevladavaju u interijeru?

U potpunosti su korišteni materijali od drva kao jedina moguća opcija tog samoodrživog primjera gradnje. Prevladavaju boje oraha i hrasta.

Koja je najveća posebnost ili zanimljivost projekta kad je riječ o uređenju?

Riječ je o mnoštvu malih detalja koji su ručno obrađivani i napravljeni. Sav namještaj: masivni stolovi i stolice iz blagovaonice, kreveti, ručni su rad. U objektu je ugrađena i renovirana stolarija (kvalitetna) pa su glavna hrastova vrata nekad krasila kuću u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku.

Kolika je prosječna cijena najma kućice?

Prosječna cijena (koja ovisi o sezoni) najma kućice bila je 250-300 eura po noći.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Cadmos Village i na Facebook stranici parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:57