PLANINSKO UTOČIŠTE

(VIDEO) Zavirite u hotel kojeg Hrvati obožavaju: ‘Ovdje su svirali Beatlesi, njihovi bubnjevi su ostali kao uspomena‘

 STEFAN LEITNER/

Obertauern, najviši prijevoj pokrajine Salzburg, austrijsko je skijalište nadaleko poznato po najdebljem snježnom pokrivaču u Austriji te bogatoj ponudi zimskih sportskih i wellnes sadržaja. Danas na tamošnjim stazama u divnom krajoliku, okruženi padinama sa sjevera i juga, možete skijati od kraja studenoga pa sve do početka svibnja, a sam gradić može primiti velik broj turista: nudi oko 150 hotela, pansiona, omladinskih hotela, odmarališta, apartmana, privatnih soba, apartmana i koliba za samoposluživanje. A svugdje gdje se krećete, od glavne ceste i skijališta do hotela, naići ćete na detalje koji podsjećaju na Beatlese.

Naime, 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je skijalište otvoreno, Obertauern nije bio toliko popularan i posjećen kao danas. Stoga su organizatori skijaške sezone shvatili da bi dolazak slavnih osoba mogao biti prijeko potreban iskorak kojim bi se Obertauern približio europskoj publici. U jeku Beatlemanije, uopće nije bilo upitno tko bi to mogao biti. Tako je slavna četvorka iz Liverpoola - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star - boravila u Obertauernu 1965. tijekom snimanja filma Help.

image
Obertauern [PLACESHOTEL] by Valamar
image
STEFAN LEITNER/
image
STEFAN LEITNER/

Prema legendi, lokalci nisu bili nimalo impresionirani Beatlesima, pa su glazbenici iskoristili priliku da se malo opustite i uživaju daleko od histerije koja je trajala u ostatku svijeta. U čast rođendana jednog od članova filmske ekipe, glazbenici su jedne večeri uzeli instrumente u ruke te u baru tadašnjeg hotela Marietta neplanirano održali "koncert". U istom su hotelu imali i nastup uživo za BBC, na što dan danas podsjećaju bubnjevi na kojima su tada svirali. Nalaze se u staklenoj vitrini u prizemlju hotela koji je nakon temeljite obnove i pod novim nazivom Obertauern [PLACESHOTEL] by Valamar, postao dio najveće hrvatske turističke kompanije Valamar Riviera.

image
STEFAN LEITNER/
image
STEFAN LEITNER/

Riječ je o trećem hotelu unutar [PLACES] brenda, ali prvom izvan Hrvatske. Informacije radi, Hvar [PLACESHOTEL] u Starom Gradu na Hvaru otvoren je 2021., a Dalmacija [PLACESHOTEL] u Makarskoj 2022. godine.

Obertauern je inače popularna zimska destinacija Hrvata, a gosti novootvorenog hotela već su bili, recimo, legendarni skijaš Ivica Kostelić, pjevač Marko Tolja ili, pak, Nevena Rendeli Vejzović, bivša novinarka koja ima marketinšku agenciju.

U preuređenje hotela uloženo je 34 milijuna eura, a sastoji se od dvije zgrade različitih visina: novije i starije, međusobno povezane u prizemlju i na drugom katu. Ima 120 soba, a cijelo uređenje opisuje se kao kombinacija modernog dizajna s alpskim štihom. U sobama se tako mogu vidjeti novi, moderni elementi, no zadržani su i oni tradicionalni, starinski, čineći zanimljiv spoj. Hotelski restoran i bar nude međunarodne, lokalne, američke i azijske specijalitete pripremljene na jedinstven način, dok se na vrhu hotela, u kojem su se nekada zabavljali megapopularni Beatlesi, nalazi rooftop bar i lounge zona s terasom. S osmog kata pruža se spektakularan pogled na snijegom prekrivene Alpe. Također, hotel sadrži 400 kvadrata veliku interaktivnu igraonicu, kino i spa.

image
STEFAN LEITNER/
image
STEFAN LEITNER/

Gostima su na raspolaganju i personalizirane usluge "Destination Insider", koja predstavlja svojevrsnog savjetnika za najbolji doživljaj destinacije, rezervaciju mjesta u školi skijanja, kao i za gastronomsku ponudu i usluge prijevoza, te "Snow Mastermind", koja nudi mogućnost vođenog skijanja i sanjkanja, personalizirane savjete o skijaškoj opremi i stazama ili pak organizira dodatne aktivnosti na snijegu.

image
STEFAN LEITNER/
image
STEFAN LEITNER/

- [PLACES] by Valamar je inovativni hotelski brend za istraživače novog doba koji žude za slobodom i dinamičnim odmorom. Poseban je po tome što ga odlikuje fleksibilnost, dok je cijeli koncept dosta prilagođen mlađoj publici koja voli raznolikost i zabavu te uživa boraviti u destinaciji u kojoj se nalazi - rekao je Krešimir Vidović, destination insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:03