U GOSTIMA

Vila Margari na otoku Krku: Hacijenda koja se oblikom prilagodila masliniku i okolini

Studio ARHIV
Vila Margari predstavlja rijedak primjer projekta u kojem nijedno stablo nije posječeno, već uvažava postojeće zelenilo

PROFIL

  • Naziv: Vila Margari
  • Lokacija: mjesto Linardići, otok Krk
  • Projekt: Studio ARHIV

U moru kuća za turizam na obali Jadrana, nedavno završena vila Margari na otoku Krku ističe se svojom posebnošću. Na prvi je dojam jednostavna, a opet vrlo zanimljiva. Kao da je imanje s više objekata, dok je zapravo jedna kuća u više cjelina. Doista nešto drugačije, suvremeno, ali s toplim šarmom hacijende...

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Na terenu od oko 2200 kvadrata nalazi se kuća “usitnjena” u četiri volumena, a ukupno ima 300 m2

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Vila Margari je djelo studija ARHIV koji vodi arhitekt Pero Vuković. Svoj “razvedeni oblik” ova kuća duguje masliniku u kojem je sagrađena jer se oblikom izmicala maslinama da niti jedna ne bi bila srušena. I to je još jedna posebnost, jer na obali u novije doba svjedočimo velikoj sjeći stabala koja se nađu na putu investitorima te se vrlo rijetko projekt prilagođava zelenilu na parceli ili se tek donekle prilagodi.

- Kućice su se izmicale maslinama i ujedno definirale svoju prostornu logiku tako da su spojene preko uglova - kaže nam Pero Vuković.

Nalazi se u unutrašnjosti otoka Krka, u mjestu Linardići na zapadnoj strani Šotovento. Atraktivna lokacija poznata je po bogatoj vegetaciji, ljekovitim biljkama i šljunčanim plažama. Parcela koja je većim dijelom maslinik je veličine oko 2200 kvadrata, dok je kuća usitnjena u četiri dijela s ukupnom bruto površinom od približno 300 kvadrata.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

BORAVAK NA OTVORENOM
Spajanjem kuća preko uglova sve su spavaće sobe dobile svoje terase i privatne vrtove, koji mirisima provjetravaju svaku sobu

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

- Kuća priča svoju priču, u dijalogu s postojećim maslinikom. Izmicanjem maslinama stvoreni su džepovi mirisnog bilja uz spavaće sobe te osigurane različite pozicije za boravak na otvorenom, u natkrivenom i nenatkrivenom prostoru - rekao je arhitekt Vuković.

Radi projekta preseljene su samo dvije masline, zbog tehnologije građenja. Kuća je klimatski definirana tako da nisu svi dijelovi povezani toplom vezom. Arhitekt nam dalje opisuje imanje.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

- Prvi volumen uz kolno-pješački ulaz je recepcija za dočekivanje gostiju te komunikaciju i razmjenu dobara kao što su domaći proizvodi s otoka. To je prostorija kvadratnog tlocrta s četiri identična prozora u osam zidova i s četverostrešnim krovom koji definira njenu sredinu. Ispod recepcije, potpuno ukopana, sa ‘skrivenim’ ulazom, nalazi se konoba - objašnjava P. Vuković.

U razini recepcije ulazi se u glavni dio kuće - volumen dva, koji sadrži dnevni boravak s kaminom, blagovanjem i kuhinjom, dok centralni volumen jezgre prikriva ulazni WC i strojarske instalacije. Tu su i dvije spavaće sobe, svaka sa svojom terasom, garderobom i kupaonicom, te ljetna kuhinja i blagovanje s kaminom. Treći volumen je ‘poluljetna’ kuhinja s velikim šankom koja se potpuno otvara prema centralnom dvorištu i skriva gospodarski dio kuće za održavanje i još dvije jednake spavaće sobe, ponovo svaka sa svojom terasom, garderobom i kupaonicom. Četvrti volumen, obučen u kamen, koji kao da sramežljivo izviruje iz terena na njegovoj kosini, je mjesto u kojem su se smjestile sauna i teretana, ispred kojeg se nalazi fitnes na otvorenom.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Na podovima je keramika, svi su zidovi bijeli, a namještaj je kupovni, rađen po mjeri i ručno bojan te biran iz raznih izvora

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

- Rasporedom volumena objekata i činjenicom da je sve prizemno te potpuno prilagođeno okolini u kojoj je kuća smještena postignuta je atraktivnost svakog dijela parcele, kao što su terasa, mirisni vrt, sunčalište, put, bazen, tuš, ljuljačka… - opisuje Vuković.

Želja investitorica je bila vrlo jasna - kuća za odmor koju je moguće iznajmljivati s četiri jedinice.

- Imajući u vidu prethodnu suradnju s njima, znao sam da očekuju rješenje koje nije tipično za kuće. Željeli smo aktivirati čitavu parcelu, dobiti nešto poput zabavnog parka Gardaland, objekt koji ide kroz predivan stari maslinik koji smo htjeli zadržati. Željeli smo i stvoriti ‘novi’ osjećaj luksuza, koji se ne očituje kroz razmetanje, već kroz suptilnu mogućnost odmora i uživanja - govori nam arhitekt.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

ZADATAK I INSPIRACIJA
Želja je bila aktivirati cijelu parcelu, dobiti nešto poput zabavnog parka i stvoriti neki novi osjećaj luksuza, koji se očituje kroz odmor i uživanje

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Investitorice su kasnije kući dodale podnaslov - quiet living. I zaista to tiho življenje definira odmor koji je rasterećen od svakog napora i drugog podražaja, osim prirode, maslina, mirisnog bilja i neba. Kuća je, pak, dobila naziv Margari, prema suhozidima koji su tipični za otok Krk, te koji svojim razvedenim oblicima podsjećaju na tlocrte kuće.

- Zanimljivo je i da u aktualnom ‘Covid-19 trenutku’ kuća upravo takva kakva je funkcionira savršeno, iako nije projektirana za taj scenarij - dodaje arhitekt.

Spoj dijelova kuće preko uglova, koji su u interijeru često nezanimljivi, rezultirao je time da su sve spavaće sobe dobile svoje terase i privatne vrtove koji mirisom provjetravaju svaku sobu. Jednako tako, četverostrešni krovovi nikad nemaju najviši vrh u središtu, već se izmiču kako bi jasnije definirali težište događaja u prostoru interijera.

- Interijer je nastao u super ugodnoj suradnji s investitoricama. Kombinirano je jako puno različitih materijala i namještaja. Zajednički je naglasak na prirodnim materijalima i takvom ugođaju. Posebnost je i da su sve klizne staklene stijene skrivene tako da ‘kližu u zid’ pa kada su potpuno otvorene, kao da ne postoje - kaže Pero Vuković.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Svaka kuhinja ima svoju temu. Dvije unutarnje potpuno su različite, a vanjska je u betonu

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Namještaj je biran iz najrazličitijih izvora, rađen po mjeri, ručno bojan… Bilo je držanja pravila pri uređenju, ali ne striktnih. Primjerice izrađeni hrastov stol za blagovanje nema dvije iste stolice. Na podovima su veliko formatne keramičke pločice prirodnih boja, i povremeno tepisi od prirodnih materijala. Svi zidovi u interijeru su bijeli, poput fasade. To je, objašnjava arhitekt, naglašeno ‘sendvičem’ između poda i stropova koji su u impregniranom natur betonu, za koji su kao oplata korištene daske, čija se struktura preslikala na beton.

To sve daje efektan moderan dojam.

Interijeri spavaćih soba su funkcionalni, jednostavni i obogaćeni s puno prirodnih detalja, koji su postali dio identiteta kuće. Kako kuća ima tri kuhinje, svaka ima svoju temu. Dvije su unutarnje i jedna vanjska, koja je u betonu. Unutarnje su posve različite i prate prije svega prostornu zamisao kuće. Nadalje, dnevni boravak je prostor okupljanja oko unutarnjeg kamina, s puno udobnih mjesta za sjedenje te s lakom mogućnošću premještanja na vanjsku natkrivenu terasu i u središnje dvorište. U kući je i nekoliko atraktivnih detalja i komada namještaja od ratana, čime se također prati misao o prirodi.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Pitamo ga o ugođaju hacijende i inspiraciji za ovaj projekt.

- Željeli smo izvući sve pozitivno iz ugođaja hacijende. Središnje dvorište omeđeno prizemljem koje se potpuno rastvara prema unutra i briše granicu unutrašnjosti i eksterijera je vječna tema. Upravo ta niska visina prizemlja, izlomljeni zidovi i veličina dvorišta, koje cijelo vrijeme kao da curi na sve strane u zelenilo i druge dijelove parcele, kao i bazen koji se ‘zabija’ u dvorište poput igle, s maslinama i malim vrtovima, čini središnje dvorište izuzetno ugodnim. Osjećaju hacijende pridonosi i činjenica da smo se prilikom istraživanja fokusirali na južnoameričke, portugalske, španjolske i talijanske primjere iz prakse - odgovara Pero Vuković.

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Neobična atrakcija je bazen koji se prelijeva po kraćoj strani, na dijelu na kojem je poput konzole koja izvire iz središnjeg dvorišta

image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV
image
Studio ARHIV

Uređenje okoliša je bilo dio projekta jednako bitno kao i interijer. Sav biljni materijal je autohton, lokalan i karakterističan za Krk. Mini zelene mirisne oaze su u lavandi, smilju i bosilju… Na krovu saune rastu agave, a cijelim okolišem dominiraju masline.

Atraktivan bazen je prelijevan. Neobično je da je preljev po kraćoj strani, na dijelu gdje je on poput konzole koja izvire iz središnjeg dvorišta. Projektiran je kao duža traka koja omogućuje konkretnije plivanje. Poseban je i materijal od kojeg je cijela bazenska školjka jer se radi o novijoj tehnologiji uređenja, ima sitni bijeli kulir, bez fuga, spojeva i s lijepim, nježno zaobljenim rubovima.

Vani su na podovima terasa betonski opločnici prirodno crveno pigmentirani, slagani u rimski vez, prateći kružnu geometriju središnjeg dvorišta. Rasvjeti koja je toplo žuta posvećeno je mnogo pozornosti u interijeru i u eksterijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:52