Vila? Ne, vrtna kućica!

Dizajnerica Nikolina Jelić pretvorila je dvorišnu kuću u moderan dom za mladi par

Svi mi maštamo o prekrasnom životnom prostoru, uređenom baš po našim dimenzijama i željama. Neki bi radije živjeli u stambenim zgradama ili penthouseu s lijepim pogledom, a neki, vjerujemo, žele kuću s prekrasnim vrtom. I, naravno, vrtnom kućicom. Bilo da je riječ o kućici za dječju igru, za ljetni odmor i druženje ili za odlaganje alata… Takve višenamjenske kućice dodatan su prostor u vrtu i svakako poželjan sadržaj uz kuću u kojoj kuhamo, jedemo, gledamo TV, spavamo… Međutim, vrtna kućica o kojoj danas pišemo posve je drukčija.

Prvotno je zamišljena kao kućica za druženje, ali je kasnijom nadogradnjom i potpunim preuređenjem prenamijenjena u nešto veću kuću za stanovanje. Zapravo, u luksuznu vrtnu vilu koja se nalazi u dvorištu glavne kuće na parceli nedaleko od Zagreba.

Kuća ima dva dnevna boravka – javni u prizemlju i privatni na katu te bazen povezan s vrtom

Vlasnici su, naime, mlad, jako moderan i društven par koji ima osjećaj za estetiku, pa su i htjeli moderan dom koji zadovoljava njihove potrebe. A one su svakodnevni boravak i česta druženja s prijateljima. Nimalo lak zadatak postavili su pred dizajnericu Nikolinu Jelić iz Studija za dizajn Kubus, koja je za njih isprojektirala jednostavan i neobičan dom s daškom luksuza.

Vrtna kućica površine 62 četvorna metra na tri etaže s bazenom nalazi se na parceli zajedno s glavnom kućom tlocrtne površine 200 četvornih metara, oko nje je lijepo uređen vrt s bazenom, sjenicom i roštiljem, a sama je adaptacija trajala nekoliko mjeseci.

S obzirom na to da su vlasnici odmah istaknuli da žele prostor za sebe odvojen od prostora planiranog za okupljanje i druženje s prijateljima, kuća ima dva dnevna boravka – javni u prizemlju i privatni na katu te spavaću sobu i sobu s bazenom koji, kad se otvore staklene stijene s dvije strane, ima vezu s vrtom.

Također, tu je i veliki blagavaonski stol i boravak za večernja druženja i gledanja projekcija na projektnom platnu te bazen s protustrujnim plivanjem za jutarnju rekreaciju, a s druge strane prostrana ugodna spavaća soba, puno ormara za garderobu i manji boravak s radnim kutkom za njih dvoje. – Htjela sam otvoreni prostor koji diše, samo s osnovnim elementima potrebnim da zadovolji funkciju prostora koja mu je zadana – kaže Nikolina Jelić, prepričavajući novonastale izmjene u vrtnoj kućici.

Ulaz u kuću bio je pozicioniran kao ulaz u blagavaonicu i kuhinju, a izmješten je na način da je ispred dograđen mali pretprostor, dok su vrata pomaknuta bočno, kako ukućani ne bi odmah ulazili za stol u blagavaoni. Kuhinja je ostavljena na postojećoj poziciji zbog instalacija, a ona je dio blagavaonice.

Na nju se nadovezuje dnevni boravak s velikom garniturom i foteljom, a povezan je s bazenom. Dvokrako stepenište povezuje prizemlje sa spavaćom sobom na katu, koja ima veliki ormar s kliznim vratima koji djeluje kao dio zida, tako da do izražaja dolazi veliki ovalni krevet, kao i okrugli noćni ormarić. Na polukatu se nalazi dnevni boravak s udobnom garniturom i radnim stolom, a zanimljive su niše od knaufa predviđene za uspomene vlasnika s raznih i čestih putovanja.

Zbog slabog dnevnog svjetla osnovna je boja, koja prevladava u interijeru, prljavo bijela koja otvara i širi prostore, a kao kontrast je korištena crna boja visokog sjaja, dok su za dašak glamura korištene zlatna i lagano bakrena boja te stakleni mozaik.

Tako je postojeći parket u sobi i boravcima prebojan je u crno i polakiran do visokog sjaja, na stubištu i blagavaonici je bila bijela keramika koja je zamijenjena kamenim pločama, kupaonica je obložena kamenom, dok su prozori na bazenu i novom boravku zamijenjeni vratima kako bi se moglo ući u vrt. – Svaka je prostorija očišćena od suvišnih elemenata, na primjer zvučnici i televizori su ugrađeni u zidove kako ne bi bilo dodatnih nepotrebnih komoda, i oplemenjena obradom zida.

U spavaćoj sobu to su zlatne tapete i zlatna klizna vrata, u privatnom boravku crne tapete i niše koje svijetle, a u kuhinji i donjem boravku stakleni mozaik. Ograda stubišta je staklena ploha bez detalja kako bi ono ostalo stopljeno s prostorom i ne bi ga odvajalo – ističe.

Ono što ovoj kući daje dodatnu dozu ekskluzivnosti dizajnirani je namještaj. Natuzzine garniture, Lago krevet, zidovi obloženi staklenim mozaikom Bizzaca, luster na stubištu je iz tvrtke Itre rasvjeta, kao i ostala dekorativna rasvjeta, dok je blagavaonski stol dizajnirala Nikolina.

Riječ je o stolu inspiriranom lampama koje su prvo odredili, ali i klijentova želja da to bude komotan stol za deset ljudi. Ima metalne polukružne noge od inoksa spojene u niz s pločom od kaljenog stakla, a mogli ste ga vidjeti u sklopu prve Izložbe Zajednice za industrijski dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:50