Predivno uređen moderni hram

Villa Julia u Istri

Predivno uređen moderni hram u potpunosti stopljen s prirodom
Profil
Info:
kuća površine 205 m2 u naselju Valbandon u Istri
Projekt:
arhitekt Borislav Niševic iz tvrtke Casa Domani i dizajner interijera Boris Ružic iz tvrtke BR Design
Vlasnici:
Ivana i Ivan Maričić
Kontakt:
www.croatialuxuryrent. com/villa-julia, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ovaj mjesec za vas smo pronašli pravu arhitektonsku i dizajnersku ljepoticu. Nevjerojatnu kuću s posebnim šarmom koja jednostavno oduševljava interijerom i eksterijerom. Jednostavno teško se odlučiti što je od toga dvoje ljepše. Impresivna rezidencija ukupne površine 205 četvornih metara nosi naziv Villa Julia, a nalazi se u naselju Valbandon u istarskoj općini Fažana i od mora je udaljena samo 900 metara. – Osnovna ideja prilikom stvaranja objekta bila je napraviti dom za odmor, a ne običnu vikendicu za odmor. Budući da u zimskom i proljetnom periodu koristimo kuću isključivo za sebe, trudili smo se opremiti je svim elementima za bezbrižno cjelogodišnje uživanje – pričaju vlasnici Ivana i Ivan Maričić, inače profesorica povijesti i menadžer koji sve svoje slobodno vrijeme u Villi Juliji provode s djecom, sedmogodišnjim Josipom i dvogodišnjom Julijom po kojoj je ova kuća i dobila ime.

A Villu Juliju prije svega odlikuje odlična prostorna organizacija. Tako se u prizemlju nalazi gostinjska soba s dodatnim posebnim ulazom i vlastitom kupaonicom te staklenom stijenom širine 3 metra koja izlazi na bazen. Na istoj etaži je i najveća prostorija koja objedinjuje kuhinju, dnevni boravak i blagavaonicu. – Najveća posebnost ove prostorije jest to što je odijeljena od vanjske natkrivene terase staklenom stijenom širine 5 metara. Čarobna igra svjetlosti u navedenoj prostoriji nastala je uz pomoć fiksnih i pomičnih staklenih otvora na sve četiri strane, što osigurava interijeru dovoljno prirodnog svjetla, bez obzira na godišnje doba.

U kuhinjskom dijelu, pak, dominira veliki otok s pogledom na terasu, a ostava je uspješno ‘skrivena’ od pogleda i u nju se ulazi kroz kuhinjski element. Kuhinja je inače opremljena kućanskim aparatima Bosch te napom Faber koja dizajnom, oblikom i bijelom bojom točno prati stropna rasvjetna tijela Philips kojih u unutrašnjosti ima čak 54. S druge strane, zonu dnevnog boravka najviše obilježava stari piano Petrof koji je najdraži element uređenja moje Ivane. Tu je još i toalet, WC, kao i tehnička soba u koju je smještena i perilica rublja – nabraja vlasnik Ivan pozivajući nas da dođemo razgledati kat kuće koji je rezerviran za tzv. intimnije prostorije.

– Za razliku od prizemlja koje je dosta aktivno jer često imamo razne drage goste, kat je u potpunosti podređen smirivanju, spavanju, tišini – objašnjavaju vlasnici. U ovom dijelu kuće, dodaju, nalazi se velika spavaća soba s walk in garderobnim prostorom i velikom kupaonicom s kadom. Tu se nalaze i dvije identične sobe s isto tako velikom kupaonicom u kojoj dominiraju dvostruki umivaonici i prostrane tuš-kabine od kaljenog stakla izrađene po mjeri. – Svaka od četiri sobe ima svoju klimatizacijsku jedinicu, LED SMART TV i satelitsku antenu.

Trudili smo se da kuća zadrži toplinu doma, ali ne nauštrb tehničkih dostignuća. Zato smo kuću opremili sustavom videonadzora, alarmom, parlafonom, daljinskim otvaranjem ulazne kapije, WiFi sustavom, elektronskim podizanjem roleta na daljinski upravljač te kućnim kinom s razvedenim sustavom ozvučenja – otkrivaju vlasnici. Na konačnom izgledu vile radio je cijeli tim provjerenih stručnjaka. Projekt kuće potpisuje Borislav Nišević iz pulske tvrtke Casa Domani, a dizajn interijera potpisuje poznati istarski dizajner Boris Ružić.

Glavni cilj bio je osmisliti kuću koja će svakim svojim centimetrom pozivati sve one koji borave u njoj da se maksimalno prepuste i zaborave na svakodnevne brige i stres, kuću koja neće opterećivati, već baš suprotno – koja će djelovati poput antistresne oaze. Ova kuća definitivno se ističe u masi sličnih jer je njezina fasada napravljena od travertin kamena, čime se stvara impozantan dojam hrama. U središtu svega je natkrivena terasa koja je i centar boravljenja i opuštanja, a koja se nenametljivo nastavlja u genijalan interijer – ističe dizajner Boris Ružić. Vlasnici napominju kako je cjelokupno uređenje kuće počelo postavom hrastova parketa u prizemlju, i to lagano četkanog i bijeljenog.

– Drvo na podovima u svim prostorijama, osim kupaonica, dalo je kući potrebnu toplinu doma i na neki način učinilo njezin dizajn bezvremenskim. Svi su zidovi u kući bijele boje, a kamen i drvo su nam, kao strastvenim zaljubljenicima u prirodu, bili imperativ. Namještaj u kući najvećim je dijelom rađen po mjeri, u čemu nam je savjetima i dodatnim idejama pomogao jedan odličan domaći stolar. Nezaobilazna u opremanju i uređenju, naravno, bila je i Ikea sa svim svojim detaljima kojima smo oplemenili interijer – kažu vlasnici koji se ponose i izgledom eksterijera, koji čine bazen veličine 3×8 metara, a čija bijela obloga stvara tirkiznu boju vode.

Bazen inače koristi i najnoviju tehnologiju tretiranja vode bez uporabe klora, na bazi elektrolize soli. – Sunčalište je okruženo posebno pripremljenim travnjakom čije raskošno zelenilo osigurava sustav navodnjavanja na izvorsku vodu. Naime, na jednom rubu zemljišta imamo bušotinu izvorske vode na 50 metara dubine, tako da je zalijevanje neograničeno. Zemljište površine 603 četvorna metra kupili smo prije devet godina te smo održavali zelenu ogradu ligustruma koja je danas visine 2 metra i okružuje kuću ukupnom duljinom 70 metara. Tako da osim prednjeg zida, pred kojim smo zasadili lovorvišnju, drugih zidova nema.

Samo zelenilo. Čista bajka – smiju se vlasnici i dodaju kako je Villa Julia, prema savjetima izvođača, građena Porotherm Dryfix ciglenim sistemom gdje se nije koristio cement kao vezivno sredstvo, već posebna pjena kojom su se lijepile cigle. Takva gradnja, kažu, poboljšava izolaciju jer se ne stvaraju ‘hladni mostovi’ koje čini upravo taj cement između cigli. – Uz najvišu klasu Baumitove fasade, koja je potom uslijedila, došli smo do energetskog certifikata visoke klase A. To je razlog što je kuću vrlo lako zagrijati zimi, a ljeti se sprečavaju zagrijavanja unutrašnjosti – napominju vlasnici.

Foto: Rajan Milošević, Level 52

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:21