TRADICIONALNA GRADNJA

Villa Levanta u Solinu

Doznajte iz prve ruke kako obnoviti kuću staru sto godina!

Villa Levanta nalazi se u gradiću Solinu, 6 kilometara sjeverno od Splita, udaljena 300 metara od ostataka Salone, antičke metropole rimske provincije Dalmacije. Građevina starija od 100 godina, smještena na autentičnoj lokaciji uz slap rijeke Jadro i jedinu sačuvanu “kaletu”, te njezin ogroman potencijal koji smo prepoznali bio je razlog za kupnju i početak cijele avanture. Kažem avantura jer za razliku od projektiranja novih građevina, gdje je relativno malo nepoznanica i nepredvienih momenata, ovdje je taj proces drugačiji, čak i zabavniji. Početni projekt bio je fleksibilna osnova koja se neprestano nadograđivala novim elementima.



Ova cijela priča rezultat je suradnje, mašte, a koji put i nesuglasica mog oca, građevinara eksperta u restauracijama i sanacijama, i mene, arhitektice. Cilj je bio obnoviti autentičnu kamenu kuću u kojoj će sve stratifikacije doći do izražaja uz upotrebu prirodnih i jeftinih materijala. Ni u jednom trenutku nije bila ideja uvoditi razvikane dizajnerske elemente; prostor vodi glavnu riječ. Zatečeno je stanje bilo zapanjujuće, fasade su bile prekrivene derutnom žbukom, unutrašnje prostorije zatrpane smećem, unutrašnje plohe zidova s ispucalom žbukom, stolarija uništena, podovi oštećeni, dakle svi znakovi sustavnog neodržavanja građevine.







Radovi su obuhvaćali kompletno uklanjanje žbuke na vanjskim i unutarnjim plohama zidova, pjeskarenje kamena, fugiranje specijalnom sanacijskom masom na bazi vapna i impregnacija kamenih ploha. Lokalni kamen od kojeg je kuća sagrađena bio je u dobrom stanju te ga nije bilo potrebno zamjenjivati, pojedini dijelovi lukova i zidova u prizemlju od opeke zamijenjeni su starom opekom koju smo nalazili po selima u Zagori.Unutrašnje plohe zidova djelomično su prekrivene vapnenom žbukom s ostavljenom vidljivom teksturom bez završnog bojenja da bi se naglasila autentičnost. Uklonjeni su svi slojevi podne i krovne konstrukcije do greda koje su tretirane protiv štetočina i ostavljene vidljive u prostoru.


Zamijenjen je krovni pokrov te su izvedeni svi potrebni slojevi toplinske i hidroizolacije. Stolarija je zamijenjena novom izrađenom iz ariša po principu faksimila. Tijekom uklanjanja žbuke na više mjesta otkrivene su zatvorene niše i zazidani prozori koji su u obnovi vraćeni u prvobitno stanje te su obogatili interijer. Cijeli proces obnove trajao je dvije godine i danas su u Villi Levanta uređena dva stana te u prizemlju konoba za privatna druženja. Kamena kuća možda nikad neće imati cijeli komfor i opremu moderne građevine, ali doživljaj života u takvim prostorima i osjet prirodnih materijala često su presudni u izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:41