Villa Meneghello na Hvaru

Luksuzna rezidencija stvorena za istinske hedoniste koji vole miris mora i mediteranskog bilja

Villa Meneghello smještena je na samoj morskoj obali, u elitnoj i mirnoj četvrti, samo 15 minuta hoda od centra grada Hvara koji se nalazi na istoimenom otoku i broji najviše sunčanih sati na Mediteranu. Riječ je prostranoj luksuznoj vili za odmor koja neodoljivo podsjeća na umjetničku galeriju. Na zidovima vise mnogobrojne slike vrhunskih hrvatskih slikara (ukupno njih 120), a određeni su umjetnici sudjelovali i u njenom uređenju pa je ova fascinantna vila zaista jedinstvena na cijelom Jadranu.

Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim definitivno je njezin originalni dizajn i ambijent u koji vas danas vodimo, a u čemu možete uživati i vi jer se iznajmljuje. – Priroda i umjetnost za mene su dva nerazdvojna pojma. I o tome sam vodila računa prilikom uređenja interijera i eksterijera ove rezidencije. Smatram da umjetnici čine prirodu još plemenitijom, a priroda s druge strane njih oplemenjuje i motivira na umjetničkom putu. Zbog toga sam vedrinu radova svojih prijatelja umjetnika i kolorit Mediterana posebno naglasila kod dekoriranja – objašnjava Dagmar Meneghello, vlasnica čarobne Ville Meneghello koja ima površinu od 300 kvadrata, a sastoji se od dva kata (prizemlje i prvi kat), koji se dijele na dva apartmana, veliki vrt egzotičnog bilja i bazen.

Svaki apartman je kompletno uređen: tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, prostrani dnevni boravak, kuhinja, terase, balkoni i zasebni ulaz. Postoji i unutarnje stepenište, koje je iznimna pogodnost ako se želi unajmiti čitava vila. Villa Meneghello posjeduje i ljetni paviljon, treću kuhinju s dnevnim boravkom i roštiljem, kako bi gosti mogli uživati u pripremi i konzumiranju hrane u samom vrtu. Tu se nalazi i prostorija s tušem, kao i stroj za pranje i sušenje rublja.

Boje sunčanog spektra

– Apartman A u prizemlju ima prekrasni dnevni boravak, koji je kliznim, staklenim vratima spojen s prostranom terasom odakle se pruža predivan pogled na more i potpuno opremljenu kuhinju. Apartman u svom sastavu ima jednu sobu s posebnim ulazom, u kojoj je smješten bračni krevet i pripadajuća kupaonica.

Tu su i dvije dodatne sobe, od kojih svaka ima svoju privatnu kupaonicu. Obje sobe okružuje velika terasa s vrtnim namještajem, komfornim stolom, ležaljkama i sofom za lješkarenje. Apartman B na prvom katu uređen je u svim bojama sunčanog spektra, a sastoji se od potpuno opremljene kuhinje, dnevnog boravka s velikim televizorom i sofom te balkona s pogledom na čaroban vrt i otvorenu pučinu.

Terasa na krovu

Apartman ima tri prostrane spavaće sobe, od kojih su dvije opremljene bračnim krevetima, a jedna dvama twin krevetima. Tu su i tri prostrane kupaonice. Sve spavaće sobe imaju izlaz na balkon, s kojeg se pruža jedinstven pogled na kristalno čisto plavo more i otočja u daljini – nabraja simpatična vlasnica i dodaje kako postoji i velika terasa, locirana na krovu dviju privatnih garaža vile koja ima dovoljno mjesta za različite aktivnosti. – Tu gosti preko dana obično igraju stolni tenis, a predvečer gledaju veličanstveni zalazak sunca – otkriva vlasnica. Što se tiče namještaja u kući, on je, kaže Dagmar Meneghello, uspješna kombinacija starih i novih komada kupljenih u raznim domaćim trgovinama.

Prijatelji kreativci

– Dok sam uređivala vilu na Hvaru, najviše sam radila s hvarskim umjetnikom Nikšom Barišićem Artom koji je također idejno sudjelovao u arhitektonskom preuređenju kuće. Rušili smo smo zidove, otvarali kuću vrtu i moru. Slagali smo mozaike oko ulaznih vrata i na stubama. Ono što me je najviše oduševilo na ovom objektu je što nema nijednog prostora s kojeg se ne vidi more, zato smo ga i građevinski otvorili prirodi. Isto tako, puno su mi pomogli drugi prijatelji umjetnici: zagrebačka kiparica i dizajnerica Ivana Popović osmislila je nekoliko svjetiljki i izradila veliki keramički mozaik u kuhinji, dok je sarajevska umjetnica Amra Zulfikarpašić oslikala hladnjake.

Fascinantne skulpture

I vrt je pun skulptura, a posebno bih istaknula velike skulpture izraelske umjetnice našeg podrijetla Dine Merhav, te slike akademika Borisa Bućana koje je napravio posebno za mene i ovu vilu, a koje se mogu svrstati u tri ciklusa; Posvećeno Paklenskom arhipelagu, Ženama s imenima i svojstvima velikih europskih rijeka, dakle svijetu, Mediteranu, te raskošnoj Mediteranskoj flori biljkama – kaže vlasnica. Više informacija potražite na villameneghello.com.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 20:48