cool mjesto

Villa Pergola u Šibeniku: Raskošan bor, darovi, ukrasi, pjenušac, balerine, patuljci...

 NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX
Villa Pergola u centru Šibenika osvojila nas je raskošnim blagdanskim ruhom koje priča priču o mediteranskom Božiću

PROFIL

  • INFO: Villa Pergola
  • LOKACIJA: Šibenik
  • UREĐENJE: vlasnica Marijana Labura Bujas i njezina obitelj

Božićne smo dekoracije uredili prije svega za Šibenik, naše sugrađane, a potom i za goste. Željeli smo ovom vremenu u kojem se nalazimo, pružiti veselja i ljepote, malo čarolije i sjaja - kaže nam Marijana Labura Bujas, jedna od vlasnika Ville Pergola, kuće za odmor u starom dijelu povijesnog grada zvanom Dolac.

Često se prolaznici ovih dana zaustave ispred ove starinske gradske kuće i uživaju u njihovoj božićnoj bajci. Prizor očarava, sve izgleda kao božićna scena u nekom prekrasnom dnevnom boravku i ne ostavlja dojam turističkog objeka. Tu se mogu vidjeti raskošan bor, Orašari, darovi, razni ukrasi, biblioteka, pjenušac, balerine, medvjedići, svi stopljeni u savršenu sliku.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Bez jele, ističe vlasnica, Božić je nezamisliv, baš kao i bez sve one sreće koja nastaje kićenjem i okupljanjem oko nje, uz glazbu te miris dobre spize i kapljice

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX
image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Villa Pergola obnovljena je lani, početkom ljeta, po strogim smjernicama konzervatora za zaštitu baštine. Nalazi se u samom centru grada Šibenika, nekoliko metara od šibenske rive i 200-tinjak metara od katedrael sv. Jakova. To je kuća za odmor s luksuznim sobama, studio apartmanima i apartmanom u potkrovlju s terasom i jacuzzijem, u kategoriji četiri zvjezdice ili se, pak, nudi kao cjelina.

“Ova je godina drugačija, stjerala nas je u četiri zida, ali i približila dragim ljudima, s kojima se sve češće doma družimo”

Ove godine vlasnici su, osim prizemlja, u božićno ruho odjenuli i apartman na vrhu s atraktivnom terasom s pergolom, koji izgleda romantično. Daje neodoljiv dojam mediteranskog Božića, uređen biljem i raznim plodovima. Pergola je položena na kamenim stupovima i pomno je izrađena, po uzoru na pergole dalmatinskih ljetnikovaca, po čemu je vila i dobila naziv. I dok je vanjskim izgledom uklopljena u staru gradsku jezgru po uzoru na obiteljsku kuću koja je nekada bila na istome mjestu, unutrašnji stil uređenja je moderan i donekle minimalistički, ali odiše i toplinom. Ugodna je kombinacija skandinavske razerviranosti i talijanske udobnosti. Posebnost daje i velika osvijetljena stijena vidjljiva u interijeru, koja kao da pleše oko kuće.

Da je u sve uloženo mnogo ljubavi, vidi se u svakom detalju, a tako je bilo i sada, u božićnom uređenju, jer vlasnicima je ova kuća za odmor kao drugi dom.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

- Jako volimo provoditi vrijeme u vili. Izvan sezone često smo sami svoji gosti, pa svakodnevnicu razbijemo tako da provedemo koji vikend ili tjedan ovdje, jer zašto i mi ne bismo uživali u onom što smo stvorili - smije se Marijana.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Pitamo je li vilu sama uredila u božićnom ugođaju.

Uvijek sam voljela izrađivati stvari, dekorirati i oplemeniti prostor lijepim predmetima kako bih u njemu više uživala. To mi je oduvijek bilo bitno. Ideja uređenja bila je potaknuta glazbom, a kao najpoznatiji božićni balet, naravno, nametnuo se ‘Orašar’, kojem moja mala balerina, kći Barbara, nije mogla odoljeti, kao ni ukrasima balerinama mišićima i orašarima kada smo ih kupovale - odgovara.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Posvuda su efektne svijeće, lampioni, svjetleće dekoracije i detalji poput jastučića sa zimskim motivima i brojnih simpatičnih ukrasa

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX
image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

U uređenju su joj asitirale njezina mama Mirjana i kćerka.

- Moja majka je jako kreativna, kao i moja kći, koja uživa s bakom stvarati zanimljive i predivne kreacije. U jednom od takvih sretnih trenutaka nastale su i njihove balerine, koje su izradile same i koje su sada zaplesale u foajeu vile na instalaciji - bijelim granama na kojima se njišu i igrom svjetla i sjene čine taj ples još zanimljivijim - opisuje Marijana.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Kći vlasnice bila je glavna inspiracija za ukrašavanje, posebice za balerine koje su ručno izrađene, ali i za prigodno umotane darove ispod božićnoga drvca

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Božić za nju znači obitelj i ljubav njezinih najmilijih.

Naravno, bez božićnog drvca je nezamisliv, kao i sve one sreće koja nastaje kićenjem i okupljanjem oko njega, uz glazbu i miris dobre spize i kapljice - kaže.

Razgovaramo i o specifičnosti ove godine, a tako i blagdana.

- Ova je godina po svemu drugačija. Iako nas je stjerala u četiri zida, volim vidjeti i sve dobro što nam je ta situacija donijela, a to je da smo češće s obitelji i da više ljubavi i pažnje dajemo namilijima, za koje ponekad nismo imali toliko vremena - govori Marijana Labura Bujas.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

“Dekoracijama smo željeli pružiti toliko potrebno veselje i ljepotu te unijeti u život malo čarolije”

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

A razdoblje pred Božić će biti drugačiji, dodaje, utoliko što nećemo trčati po trgovinama i trošiti što više i na što skuplje darove, nego će darivanje ove godine imati onu bitniju notu - pokloniti od srca dar koji je, osim što je dobro osmišljen za onog kojemu ga daruješ, po mogućnosti i izrađen/ispisan rukom s malo mašte i puno “jubavi”.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIĆEV/CROPIX

Njihova je kuća za odmor otvorena čitavu godinu. Gostiju ima sa svih strana svijeta, ali najviše dolaze Austrijanci i sjevernjaci. Zanimljivo je pak da je ove godine, unatoč koroni, bilo više Amerikanaca nego lani... Međutim, krajem prošle godine, za vrijeme zimskih praznika i božićnih blagdana, bilo je najviše domaćih gostiju, uglavnom parova.

Više na: villapergola.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 20:42