Moderno voli tradiciju. I obrnuto

Villa Val

Divna kuća u blizini jednog od najšarmantnijih istarskih gradova
Profil
Vlasnici:
mladi bračni par
Arhitekti:
Alter Lego, Pula
Interijer:
ABCD, Poreč
Info:
kuća za odmor na parceli od 300 kvadrata

Sama po sebi, Istra je fascinantna. Za potpuno uživanje u ovom dijelu Hrvatske, složit će se mnogi, ne treba mnogo. Dobra hrana, vino, prirodne ljepote, arhitektura… Svi gušti ovoga svijeta na jednom mjestu. No, ako svemu ovome dodate i činjenicu da posjedujete divnu kuću u blizini jednog od najšarmantnijih istarskih gradova, Poreča, vašoj sreći, po nekim životnim pravilima, ne bi trebalo biti kraja. Tako nekako razmišlja i mladi bračni par s dvoje djece koji na zapadu poluotoka posjeduje divnu rezidenciju bajkovita imena – Villa Val.

On je arheolog i povjesničar umjetnosti, a ona ekonomistica. Oboje su, pak, kažu strastveni kreativci, avanturisti, istraživači i (polu)profesionalci u grafičkom dizajnu. Velika strast im je i suvremena arhitektura te uređenje interijera, što se dobro vidi u njihovoj Villi Val. – Kuća se dugo “rađala”. U suradnji s arhitektima izradili smo nekoliko varijanti, od suvremenih do prilično neutralnih, no uvijek modernih kuća. Zemljište je djedovina i na neki način je hommage vlastitim precima koji su se uvijek trudili biti drukčiji. Kuću smo crtali dvije godine, a sagrađena je u 12 dana! Kako? Jednostavno. Montažna je.

Dobro, da budemo točniji, bila je “pod krovom” u 12 dana, a kompletno namještena u manje od 100 dana, ali vjerujete nam za takav pothvat trebaju dobra priprema i organizacija – pričaju nam vlasnici dok razgledavamo njihovu urbanu rezidenciju koja se savršeno uklopila u arhitekturu sela Valkarin. – Nismo htjeli konkurirati selu materijalima niti visinom te smo se odlučili na klasično žbukanje fasade.

Da ne bismo bili baš dosadni, razbili smo volumen kuće na dva dijela te volumene spojili velikim staklenim stijenama. Kuća ima i dosta vidljivih betonskih dijelova. Tradicionalni suhodiz služi nam kao međa, a istarskim kamenom popločen je dio okoliša – objašnjavaju. Kuća je, konkretnije govoreći, podijeljena na dva volumena povezana staklenim hodnikom. Tlocrt je u obliku slova H. U površinski manjem dijelu (45 m2) je dnevni dio realiziran kao loft/open-space u kojemu su kuhinja, blagovaonski stol te dnevni boravak. Prostor je visok 3,3 metra i djeluje mnogo veće no što zapravo jest.

Tri spavaće sobe i dvije kupaonice zauzimaju veću površinu (55 m2). – Posebno smo ponosni na atrij kao tradicionalni element inkorporiran u suvremenu kuću koji joj daje intimu, nastavlja tradiciju vatre (ognjišća) suvremenim betonskim roštiljem, te osvjetljava kuću prekrasnim indirektnim svjetlom – ističu vlasnici i dodaju da je najveća posebnost kuće to što svaka prostorija ima svoju priču.

Podovi su prekriveni OSB pločama, građevinskim materijalom od drva koji je jeftin, ali čvrst i lijepog izgleda

Dnevni boravak koncipiran je kao loft – visoki otvoreni prostor s industrijskim elementima, poput stola od paleta ili crnog boksa koji izgleda kao običan zid, no iza njega je wc. Sobe su također priča za sebe. Jedna spavaća soba slavi čaroliju filma, u njoj je bračni krevet i kupaonica u kojoj su upečatljive slike Audrey Hepburn i Charlieja Chaplina kao portreti vlasnika vile. Druga spavaća soba je, pak, u shabby chic stilu. Bijeli krevet od kovanog željeza, lagano barokni ormar i zavjese te plava boja zidova odaju dojam lakoće postojanja, poželjnog osjećaja kakav sigurno svi želimo na odmoru.

U dječjoj sobi, kako i treba biti, funkcionalnost je ispred estetike. Što se tiče namještaja, prevladava kombinacija svjetski poznatih dizajnerskih komada (Vitrin Panton Chair, nešto Allesijevih uporabnih predmeta u kuhinji…), hrvatskog dizajna (Ana Tevšić – Chew on This), vlastite proizvodnje (stol od paleta i crveni bicikl) te neizostavne Ikee. – Posebno smo ponosni na činjenicu da je pod cijele kuće prekriven OSB pločama.

To je jednostavan i prilično jeftin građevinski materijal koji smo koristili kao highlight cijele kuće. Obradom (brušenje, farbanje-bajcanje i lakiranje) dobili smo zanimljivo isprepleten pod koji zaista izgleda dobro. Ovaj jeftin pod u kontrastu je s 10-ak kvadrata skupe tikovine koja se nalazi na podu ulazne terase, između dva volumena kuće.

Taj kontrast dizajnerskih komada te Ikee, mnogo jeftinih i ponešto skupljih materijala je nešto čime se, uz malo truda i volje, može puno postići – otkrivaju vlasnici i dodaju da im je, s obzirom na mnogo dnevnog svjetla u kući i bijeli pod, ostalo dosta slobode za zidove pa su mnoge obojili crnom, smeđom i tamnoplavom bojom. – U manjem dijelu tj. hodniku nalazi se bijeli kamen koji je nastavak vanjskih prostorija i otvaranjem staklenih stijena hodnika taj natkriveni prostor postaje jedinstvena cjelina s vanjskom terasom i atrijem – kažu. A upravo je eksterijer ono što u ovoj priči ostavlja bez daha.

Iako prilično neutralan, izgledom kao da poziva na izležavanje i prepuštanje maksimalnom odmoru. – Kuća je omeđena suhozidom iza kojega je zelena travnata površina. Bazen nismo radili jer je eksterijer prilično skučen i narušio bi koncept kuće, ali i sela. Prilikom gradnje obnovili smo i preko stotinu godina staru krušnu peć koju smo inkorporirali u suhozid. Nekada je cijelo selo peklo kruh na toj krušnoj peći; nadamo se da će se to obnovom polako i vratiti – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:28