ZELENA GRADNJA

Virtualno putovanje - Beč: Nove stambene zgrade u Beču imat će i radne sobe

 Shutterstock 
Nije poznato hoće li uz stabilizacijsku ići i energetska obnova u Zagrebu, kazao je Zdravko Jurčec

- Pred nama je najvažniji životni izazov - kako obnoviti Zagreb. Temeljna zadaća moga tima je da u skladu s novim Zakonom o obnovi napravimo program cjelovite obnove povijesne zone Zagreba, a to su Donji i Gornji grad i Kaptol, sve u skladu sa suvremenim standardima planiranja i uključivanjem građana - rekao je Ivica Rovis, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, na zoom konferenciji Green Building virtualno studijsko putovanje - Beč, u organizaciji obrta Greenika, održanoj u četvrtak u tjednu Svjetskog tjedna zelene gradnje.

Iako tema nije bio Zagreb i potres, ipak je nekoliko sudionika govorilo o obnovi koja ga čeka i to kao prilici za podizanje kvalitete cjelokupnog građevinskog fonda. Rovis je kazao i da se unutar obnove povijesne zone i protupotresnu sanaciju mora nastojati unaprijediti i imobilnost, korištenje javnih prostora i slično, ali i smanjiti opterećenje na okoliš.

image
Desetak stručnjaka sudjelovalo je na zoom konferenciji održanoj u organizaciji obrta Greenika sklopu Svjetskog tjedna zelene gradnje
Korana Sutlić

CERTIFIKAT

Međutim, nije poznato hoće li uz stabilizacijsku obnovu ići i energetska obnova, kazao je Zdravko Jurčec, predsjednik Društva građevinara grada Zagreba, te dodao da Zakon još nema odgovor, iako bi to bilo racionalno i dobro. Tako se obnavlja u Italiji nakon velikih potresa.

No ovaj skup bio je prvenstveno posvećen novogradnji, DGNB međunarodnom certifikatu za održivu gradnju i takvoj gradnji u Beču.

- Austrija, kao zemlja u kojoj se održivost zgrada već niz godina mjeri kroz DGNB certifikaciju, blizak nam je partner i dobar primjer koji vrijedi pokazati u Hrvatskoj - rekla je Snježana Turalija, direktorica obrta Greenika.

Moglo se čuti i da je DGNB jedini internacionalni certifikat koji je odlično prilagođen europskoj graditeljskoj baštini. Također, da će u novim stambenim zgradama u Beču veliku ulogu igrati postoji li poseban prostor za rad u stanu uz zajednički prostor, jer se inače neće prodati. I to je zahtjev koji prema struci u Beču dolazi iz raznih smjerova, i investitora i kupaca.

Jednu od zgrada koju se virtualno obišlo je kampus knjižnica u Beču prema projektu Zahe Hadid, za koju je profesor Gunther Maier, s WU-a rekao da je zovu “wow-building” jer to ljudi obično izuste kad u nju uđu.

image
Shutterstock

KLIMA

Na konferenciji je predstavljen i demonstrator, koji još nije produkt, ali se radi u suradnji s gradom Linzom, a to je nova internetska usluga za procjenu utjecaja klimatskih promjena u gradovima, čiji je autor Denis Havlik, AIT, Smart City Vienna.

- Svi znamo za globalne klimatske promjene, na jugu Europe je već najveći problem, ali srednja Europa se najviše zagrijava. Mogu se očekivati poprilične promjene u Zagrebu, kao i u Linzu koji se već počeo zato ozelenjivati, a Beč već puno radi na tome. Čak i kad nisu ekstremni klimatski uvjeti, takvi su gradovi ugodniji za život. Rješenja postoje, ali za neka od njih treba vremena - rekao je D. Havlik. Njihov servis omogućava da se vide hazard karte i gdje će biti problem, a korisnici vrlo brzo mogu dobiti prikaz pozitivnog koji se može dogoditi obnovom u odnosu na usko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:21