U POSJETU

Vlasnica Anita priča kako je adaptirala i uredila stan od 36 kvadrata u Zagrebu i pritom riješila sve prostorne izazove i probleme

 Tomislav Krišto/Cropix

U Novom Zagrebu, u Utrinama, posjetili smo stan na sedmom katu nebodera iz 1970-ih godina. Vlasnica Anita priča nam kako joj je stan darovala majka prije nego što je odlučila stalno živjeti u Kijevu (Dalmatinska Zagora).

-Mami smo taj stan ciljano kupili zbog dobrog rasporeda. Moja prijateljica je imala isti takav stan isto u Utrinama i ja sam se na prvi pogled zaljubila u njega zbog rasporeda. Čula sam priču kako su ti neboderi građeni za studente i u cijelom neboderu se nalaze samo takvi jednosobni stanovi (kao moj) ili garsonjere. Kada smo ga kupili, moja mama je oko 17 godina živjela u njemu i tada ga nismo adaptirali niti dodatno sređivali. Bio je klasično uređen u izdanju kao i kad je neboder sagrađen - govori Anita i otkriva kako stan ima svega 36 četvornih metara i super raspored koji se sastoji od spavaće sobe, dnevnog boravka, blagovaonice s kuhinjom, kupaonice i hodnika.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Na adaptaciju se Anita odlučila čim se ona uselila u stan. Tada je krenula potraga za majstorima koji bi stan adaptirali prema njenim zamislima. Imala je srećeda potraga nije dugo trajala, jer joj je kolegica s posla preopručila Josipa, koji je i njoj adaptirao stan, a nije imala u sreće u dijelu da je s adaptacijom krenula u vrijeme najvećih poskupljenja (prosinac 2021.).

-A Josip, koji je inače zauzet barem 1,5 godinu unaprijed, pristao je na adaptaciju samo zbog toga što sam rekla da mi se s istom ne žuri. Prvo sam oko mjesec dana iznosila stvari i čistila stan od stvari. Bio je prepun svega i svačega. Kada je konačno sve bilo očišćeno, Josip je krenuo s adaptacijom od zamjene kompletnih prozora, instalacija, žbukanja, podzidavanja u dijelu kupaone, niveliranja podova…Josip je stvarno bio divan; toliko strpljiv, točan, pedantan, profesionalan…da mi je teško naći sve riječi pohvale za njega. Vozio me je po raznim centrima da odaberem keramiku, podove, utičnice, vrata…- hvali Anita odabranog majstora.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

S obzirom da se njoj nije žurilo, a majstor Josip je paralelno imao i druge projekte, adaptacija je završila u rujnu 2022. godine. Govori kako je bila prezadovoljna kako je sve ispalo.

-Najveći izazov je bila kupaonica, jer je malena i odvodi za kanalizaciju idu po sredini kupaonice, tako da je bilo jako teško ili nemoguće WC školjku pomaknuti u neki kut kako ne bi bila odmah na ulazu u kupaonu (gdje je sada). Zbog veličine prostora bio je problem i perilicu rublja smjestiti u kupaonicu, pa smo to riješili na način da smo istu prebacili u hodnik u ugradbeni ormar (u originalnom stanu na tom mjestu je bila ostava ili špajza, a koju sam odlučila pretvoriti u dio hodnika kako bi dobili mjesta za vješanje jakni, obuvanje cipela i ormar s perilicom i iznad ormar za odlaganje usisivača, lojtrica i sličnih kućnih potrepština). Perilica rublja se nalazi iza rolo vrata, a kada se rolo vrata spuste, perilica se ne vidi niti nagrđuje izgled hodnika. Na taj sistem sam posebno ponosna - otkriva vlasnica Anita i nastavlja kako se za adaptaciju stana odlučila zbog iznajmljivanja. Međutim kada je došao dio opremanja stana, a u kojemu je ona nastupila na scenu, prevladala je njezina velika ljubav za uređenjem prostora te je tu svrhu najma zaboravila i stan uredila najbolje što je mogla kao da bi ona u njemu živjela. Stan je, govori, željela urediti moderno, ali sa karakterom koji nju prezentira i ono što voli.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

-Osim što volim uređenje prostora, jako volim i more i prvotna zamisao je bila kako će prevladavati nijanse plavozelene boje mora, međutim i tu sam se malo odmaknula od početne ideje, jer sam shvatila kako mi fali neka boja koja bi povezala sve te nijanse i tada sam za tu boju poveznicu odabrala crnu. Uređenje ovog stana je bio moj prvi projekt i moram priznati da sve nije bilo tako jednostavno i lako kako sam na početku mislila da će biti, ali išla sam dio po dio; neke stvari su odmah super ispale onako kako sam ih zamislila, a oko nekih sam se morala pomučiti kao npr. oko rasvjete. Najprije sam kupila različite rasvjete za cijeli stan, ali je problem nastao kada me je Josip pitao što neće sva rasvjeta u stanu biti u istom stilu?! Meni to na samom početku uopće nije palo na pamet i tada su počele muke po rasvijeti, ali sam shvatila da bi tako bilo ljepše i da ima smisla i opet sam imala sreću što sam nakon duge potrage u Lesnini uspjela naći sve što je udovoljavali mojim zamislima oko rasvjete - prisjeća se.

image

Vlasnica Anita

Tomislav Krišto/Cropix

Dileme je imala i oko odabira tepiha, ali njih je na kraju uspjela pronaći u Lesnini. Kutnu garnituru je dala raditi po mjeri u Qualisu i tu je, kaže, pogriješila oko odabiru boje, a sa svim ostalim odluka je prezadovoljna.

-Inače bih odabrala tamniju boju (tamnozeleni ili tamnosivu), ali sam mislila da će mi tamna boja ubiti mali prostor, zbog toga razloga odabrala sam svijetlosivu, mada sada smatram kako bi tamnija boja ljepše pristajala. S obzirom da se radi o malom stanu, a meni je fetiš maksimalna iskoristivost malih prostora, kutna garnitura je na razvlačenje i na njoj mogu spavati dvije osobe. Tapetu iz dnevne sobe sam vidjela negdje na internetu, koja mi se jako dopala, otkrila sam da je to tapeta od Hie iz Zadra, pa sam tu tapetu i druge 2 za spavaću sobu i blagavaonu naručila, a postavljao ih je profesionalni tapetar. Tapeta u spavaćoj sobi bi trebala predstavljati more i valove, međutim isprint je malo mutan, tako da s njom nisam zadovoljna, dok su mi ostale dvije super i daju moderan i upečatljiv karakter stanu. Krevet u spavaćoj sobi je drveni i dala sam ga raditi po mjeri (odgovarala mi je širina kreveta od samo 130cm zbog veličine prostora) u Lineaflexu na Velesajmu, sa kojima sam i prije surađivala, tako da mi je bila poznata njihova kvaliteta, a s kojom sam zadovoljna. Ormar je iz Ikee, kao i radni stolić i stolica u spavaćoj sobi. Komoda i pomoćni stolići u dnevnoj sobi su iz Ikee, s tim da sam im ja dala svoj pečat na način da sam ih obogatila crnim staklima, koja sam dala izraditi po mjeri - nabraja.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

S obzirom da su u stanu ostali stari gusani radijatori, koji su samo osvježeni novom bojom, a koji su dosta niski, došla joj je ideja da iznad njih, a ispod prozora da izraditi drvene klupe, na kojima bi se moglo sjediti ili držati ukrasi te joj je potom majstor iste napravio i u dnevnoj sobi i u blagovaonici. Klupa u blagavonici je izrađena od iste ploče kao i radna površina u kuhinji, a u dnevnoj sobi u boji hrasta, kako bi se slagala sa podom. Klupe su bile pun pogodak, naročito u cilju maksimalne iskoristivosti prostora.

-Kuhinju sam dala raditi po mjeri u DanKuchenu. Željela sam da bude svijetla i moderna. Jedina dilema mi je bila da li hladnjak staviti u liniju kuhinje ili posebno sa strane, te sam opet, a u cilju bolje iskoristivosti prostora odlučila da hladnjak bude posebno, sa strane. Kuhinja ima sve što joj je potrebno; veliki sudoper, perilicu suđa, pećnicu, indukcijsku ploču za kuhanje (koja je mala, ali na njoj se mogu kuhati 2 ili čak 4 različita jela) te sve ostale potrebne aparate. Bijelu boju kuhinje razbiila sam crnim staklima na gornjem elementu, a cijeloj kuhinji poseban karakter daje crveni retro Amica hladnjak. Kada sam razgovarala sa kolegama, prijateljima vezano za uređenje, svi su mi rekli da nikako ne stavljam crveni hladnjak, a ja sam baš taj odabrala i mislim da je dao super karakter i štih mojoj kuhinji, kao i moderna HIA tapeta na blagavaonskim zidu - opisuje i dodaje kako je izazov bio i pronaći dobar blagovaonski stol koji bi zadovoljavao potrebe tako male blagovaonice, a opet bio praktičan, lijep i moderan.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

-Još sam nekako zamislila da treba biti staklen, kako bi se što bolje uklopio i što manje dominirao. Tu se Ikea pokazala kao najbolja, jer sam i stol i blagavaonske stolice tamo pronašla i kupila. Stol je posebno praktičan, jer je produživ (ako mi npr. dođu gosti). Ormariće za cipele, a koji su praktični i uski i točno stanu iza blagavaonskih vrata, složila sam u crno-bijeli mozaik, također su iz Ikee. Dio istih sam iskoristila za prostor ispod prozora i klupa za sjedenje. Super proizvod; lijep izgledom, a praktičan i jeftin. Rolo zavjese su također lijepe, moderne i praktične, jer se mogu skraćivati i prilagoditi svakom prostoru, a otkrila sam ih u Jysku. Vješalice za odjeću u hodniku su iz Lesnine, marke Umbra. Umbra je talijanski proizvođač praktičnih i modernih ukrasa za dom koji me je odmah na prvu oduševio, tako da sam i drugim detaljima od Umbre opremila stan.Slike u stanu su iz jedne predivne male galerije u Rovinju, a u kojoj sam kupila postere i iste dala uokviriti. Također i ukrasna vaza s očima, gušter, riba i morski konjic na zidu su detalji kupljeni u galeriji u Robinju, a koji su se super uklopili u prostor. Veliki crni sat na zidu u dnevnoj sobi je iz Qualisa - otkriva i za kraj priznaje kako je sretna kako je sve ispalo. Za sebe kaže da je kreativna osoba koja posebno voli osmišljavati i uređivati male prostore, a činjenica kako u svojoj torbi umjesto šminke nosi metar, kaže, dovoljno govori o njezinoj želji za preobrazbom prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 21:01