DIVLJANJE CIJENA

Vlasnici o uređenju prije četiri godine: "Da danas opremamo ovaj stan u Zagrebu, ne bismo si mogli priuštiti kuhinju"

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Budžet je bio 10.000 eura, a projekt je radila dizajnerica Nina Vodički-Matković. Pogledajte kako je dobar rezultat!

Mladi bračni par naslijedio je stan površine 75 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci. Razmišljajući o njegovoj budućoj namjeni i uređenju, supružnici su se prisjetili apartmana za najam u kojem su odsjeli kad su jednom prilikom turistički posjetili Zagreb. Apartman se nalazio u Donjem gradu, a oduševio ih je njegov raskošni interijer s antiknim komadima namještaja. Nešto slično htjeli su i na Trešnjevci te su angažirali istu dizajnericu interijera Ninu Vodička-Matković.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vlasnici opisuju kako je stan dugi niz godina bio iznajmljivan, a zatečen je u lošem stanju.

- Bio je zapušten, mračan, s tamnosmeđom unutarnjom i vanjskom stolarijom, s puno malih uskih prostora, vrata i ‘rascjepkanih‘ prostorija, namješten starim namještajem - prepričavaju, dodajući kako su si postavili zadatak da se stan preuredi, ali da to preuređenje ipak ne stoji previše.

75 četvornih metara zatekli su u jako lošem stanju, sve je bilo mračno i zapušteno. najveći dio novca otišao je na keramiku i kupaonice

Iako je želja bila urediti ga slično apartmanu u Donjem gradu, kad je dizajnerica Nina Vodička-Matković vidjela stan, samu zgradu u kojoj se nalazi i lokaciju u neposrednoj blizini Trešnjevačkog placa, nikako joj se taj stil nije uklapao u ovu priču. Budući da je stan dvostrane poprečne orijentacije, s balkonom na uličnoj strani i terasom na južnoj strani, predložila je da se otvori prema vanjskim prostorima i osuvremeni.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U idealnoj situaciji tlocrtnom reogranizacijom dobila bi se dnevna zona na jugu, s blagovaonicom, kuhinjom i dnevnim boravkom s izlaskom na terasu južne orijentacije, dok bi se pomicanjem zida mogle dobiti dvije spavaće sobe s balkonom na uličnoj strani.

Adaptacija

No, s obzirom na ograničeni budžet od 10.000 eura i željenu namjenu stana - kratkoročni ili dugoročni najam, odlučeno je da ga se djelomično adaptira.

Dio pregrada i postojećih vrata je demontiran, čime je dobiven veći ulazni prostor iz kojeg se ulazi u kuhinju u čijem je nastavku blagovaonica i balkon, a s desne u dvije sobe, veća spavaća soba te jedna manja, namijenjena kao dječja ili radna, s povećom terasom.

Većina je svjetiljki iz brenda Interlamp, luster iznad blagovaonskog stola je iz Art rasvjete, a lampe na noćnim ormarićima su iz Zara Home trgovine

- Taj dio vizualno smo povezali istom podnom oblogom. Keramičke pločice bezvremenske sivkaste boje s raznim uzorcima postavljene su u ulaznom hodniku, kuhinji te balkonu i terasi. Kompletno smo preuredili toalet i kupaonicu, gdje smo staru kadu zamijenili velikom tuš-kabinom sa staklenom pregradom, a djelomično smo mijenjali i instalacije. I kuhinja je u potpunosti nova, kupljena u Ikei, kao i većina namještaja - kaže dizajnerica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zadovoljna je, nastavlja, što su uspjeli dobiti kuhinju dužine četiri metra, a izrađena je od iverala u viskom sjaju s drvnim dekorima. Zid je, pak, obojen u boju koja imitira školsku ploču kako bi se gosti, kaže, mogli malo i igrati. Cijeli kuhinju vlasnici su dodatno oplemenili vintage kuhinjskim aparatima.

- Pokušavali smo uštedjeti na nekim stavkama, a ipak dobiti dobar rezultat. Dio postojećih elemenata tako smo zadržali i osvježili: parkete smo prebrusli i obojali, radijatore smo također obojali, garderobni ormar u ulaznom prostoru, koji skriva bojler, također je prebojan, vanjska stolarija je ostala tamna, a unutrašnja je prebojena u bijelo - opisuje dizajnerica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dodaje kako se nije štedjelo na namještaju po mjeri, odnosno garderobnim ormarima, ormarićima u kupaonici i elementu u ulaznom prostoru, te rasvjeti. Većina rasjetnih tijela je iz brenda Interlamp, luster iznad blagovaonskog stola je iz Art rasvjete, lampe na noćnim ormarićima su Zara Home...

Velike plohe ogledala

Skreće nam pozornost i na multifunkcionalni stolić na kotačićima te jedan manji u obliku kocke s biljkom, također na kotačićima, koji je izrađen prema njezinu dizajnu. I blagovaonski stol je rađen po mjeri. Osim Ikee, dio je namještaja iz Chair4u, uočavaju se i industrijske police u boravku iz brenda Vivre, a blagovaonicu dodatno podižu stolci Ghost.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zanimljive su i velike plohe ogledala, kojima se vizualno povećan stan, dok se od detalja uočavaju satovi u ulaznom hodiku koji pokazuju vremena u gradovima s različitim vremenskim zonama te kolorističke slike koje su supružnici sami izradili u vlastitoj tiskari. U boravku su se odlučili na motive zelenog lišća koji se pojavljuju i na fotelji, a u blagovaonici i manjoj sobi su pop-art slike. Također, vlasnici su tehnički "nabrijali" stan sa sustavom za upravljanje domom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Tijekom ovog procesa, prije četiri godine, najveći dio budžeta je otišao na keramiku i kupaonice, a da danas s istim budžetom planiramo preuređenje ovog stana, s obzirom na poskupljenja, ne bismo mogli dobiti kuhinju, uz sve ostalo planirano. Malo smo i probili budžet zbog stolarije po mjeri, a bilo je i teško pronaći izvođače radova jer su se radovi izvodili usred ljeta - priznaje dizajnerica i dodaje kako su joj vlasnici beskrajno vjerovali, što potvrđuje i podatak da su u vrijeme realizacije rijetko dolazili u Zagreb.

image

Balkon je prava oaza hedonizma i opuštanja na kojem se tijekom sunčanih dana najbolje odmoriti, smiriti, sjesti - jednostavno maksimalno uživati i napuniti baterije za nadolazeće radne dane

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Nina je uspješno premašila sve naše zahtjeve, kreirajući ravnotežu između estetike i funkcionalnosti, te nam je pružila stručno vođenje kroz proces obnove, pomažući s tlocrtima, odabirom materijala, dekoracijama, namještajem te koordinacijom svih aspekata projekta - kažu vlasnici.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:39