Prilagodite ih sebi

Vodič za koji niste ni znali da vam treba: stručnjakinja otkriva sve o važnom, ali pomalo zaboravljenom dijelu vašeg doma

Promo
Donosimo profesionalne savjete kako odabrati, izmjeriti i prilagoditi sobna vrata svakom prostoru

Svojevrsno je nepisano pravilo da iznimnu pozornost posvećujemo kod odabira ulaznih vrata za svoj dom, a ona sobna ostaju u drugom planu. Posebice ovo vrijedi ako useljavamo u već uređen stan i jednostavno ostajemo pri onim vratima koja su već ugrađena. Ipak, sobna vrata imaju iznimno veliku važnost u funkcionalnosti doma, uštedi energije, ali i dekorativnom segmentu. Pitanja koja se postavljaju prije kupovine i odabira sobnih vrata su brojna, a upravo iz tog razloga smo odlučili potražiti profesionalne savjete koje nam je ponudila Margarita Tomić, voditeljica marketinga brenda Hörmann.

image
Promo

Prije kupovine sobnih vrata, na što je najvažnije obratiti pozornost?

Prije izmjene sobnih vrata potrebno je proučiti prostor ugradnje, kako bi mogli procijeniti trebate li dodatne radove nakon ugradnje novih vrata. Nadsvjetla, prekidači ili štekeri montirani preblizu okvira vrata, elementi su koje će trebati premještati ili nadomještati. Nadsvjetlo možete izabrati zatvarati slijepom maskom od knaufa ili odabrati identičan vratni element s produženim okvirom za nadsvjetlo. Kod izmjene vrata u kupaonicama ili zidovima koji su obloženi pločicama uzmite u obzir debljinu novih pločica s prihvatnim materijalom, kako bi obuhvatni okvir pravilno nalijegao na plohu.

image
Promo

Kako pravilno izmjeriti veličinu vrata? Koje su točke mjerenja, koliku ulogu ima debljina zida i širina dovratka?

Izmjeru novih sobnih vrata uvijek radije prepustite stručnjaku. Izmjere su besplatne i ulaze u opseg usluge dobave i montaže novih vrata. Međutim, možete i sami izmjeriti mjeru za svoja nova vrata tako da upotrebom blage sile i odvijača odmaknete pokrivnu lajsnu kako bi imali uvid u pravo stanje otvora. Sobna vrata u Hrvatskoj mjere se po veličini građevinskog otvora, svijetla mjera visine i širine.

Vrlo često ćete ispod pokrovne lajsne ili maske pronaći elemente koji su služili da se otvor prilagodi na standardnu mjeru plohe vrata, a koji vas mogu navesti na pogrešnu dimenziju mjerite li samo prolaznu mjeru. Najčešće mjere starih vrata u Hrvatskoj su širine 70, 80 ili 90 cm i visine 200 ili 210 cm.

image
Promo

Zatim je potrebno izmjeriti debljinu zida na kojem su vrata bila montirana. Većina klasičnih izvedbi vrata napravljena je s takozvanim kutnim okvirom, a sada se vrata rade s obuhvatnim okvirom (štokom) koji obuhvaća čitavu debljinu zida. U starijim zgradama i kućama te mjere mogu dosezati i do 30 cm, premda su u pravilu uvijek između 10 i 20 cm. Obuhvatni okvir puno je čišći i ljepši način ugradnje vrata, koji omogućava uredan prijelaz na parketnu lajsnu poda i pretvara vratni element u lijep ukras na zidu. Nakon ugradnje okvira prijelaz štoka i zida potrebno je silikonirati kako bi se popunile neravnine i nepravilnosti na zidu, i nakon toga obaviti ravnanje i bojanje popratnih zidova.

image
Promo

Po kojem principu birati smjer otvaranja vrata?

Smjer otvaranja vrata potrebno je birati po načinu kretanja kroz prostoriju. Vrata se uvijek otvaraju prema unutrašnjosti prostora, a smjer je najbolje odrediti u skladu s namještajem koji se nalazi u prostoru ili eventualno prozorom. Odaberite smjer otvaranja na zid koji je kraći, prema ormarima ili prema plohi na kojoj ne planirate ništa posebno odlagati. Vrata otvaramo u pravilu uvijek na 180 stupnjeva, premda je ponekad dobro da imamo i veći kut otvaranja, primjerice želimo li unositi mašinu za rublje ili sličan element u prostor nakon ugradnje elementa. Kako bi to omogućili, udaljenost zida od štoka na kojem su vrata montirana mora biti veća od 20 cm.

image
Promo

Vaš savjet za odabir adekvatnih kvaka na vratima i o čemu on ovisi?

Garniture kvaka možete birati po dizajnu koji vam se najviše sviđa. Moraju biti izrađene od kvalitetnog nehrđajućeg čelika koji može biti sjajan ili poliran za elegantan mat izgled. Osim klasičnih kvaka postoje i keramičke za klasične dizajne plohe ili potpuno crne, koje će naglasili ljepotu sobnih vrata u vašem stanu i kući.

Za prostore poput kupaonica i toaleta dobro je birati tzv. leptir bravu kojom možete jednostavno zaključavati vrata, i koja s vanjske strane ima utor za otvaranje u nuždi. Sva vrata se isporučuju s klasičnim uloškom brave i standardnim dugačkim ključem, kojeg možete uvijek zamijeniti za cilindar ključ prilikom narudžbe ili kupnjom cilindar uloška iz bližnjeg DIY dućana.

image
Promo

Koji su trendovi pri odabiru boja za sobna vrata?

Najtraženija sobna vrata su ona bijele, glatke matirane površine koja se lako čisti i održava. Duradecor površina Hörmann sobnih vrata izdržljivija je čak 48% od klasične CPL površine vrata i na njoj ne ostaju otisci prstiju od korištenja. Završna obrada elementa plohe vrata mora biti od kontinuirano prešanog materijala bez spojeva i lijepljenja na rubovima, jer se korištenjem kroz duži period vremena u tim utorima zadržava prašina od čišćenja i postoji mogućnost odljepljivanja završne plohe vrata.

image
Promo

Koliku ulogu sobna vrata imaju kod izolacije od buke i očuvanja topline u prostoru?

Zvučna izolacija sobnih vrata iznimno je bitna kod prostora u stambenim zgradama, koji su često manjih kvadratura i objedinjuju velik broj prostorija različitih namjena. Vrlo nam je važno da imamo potpuni mir u kupaonici ili u dnevnom boravku dok se djeca igraju u sobama. Za to je važno birati kvalitetnu ispunu vrata, kao na primjer ivericu prožetu cjevastim otvorima. Ovakva ispuna najbolji je omjer cijene i kvalitete, jedna stepenica ispod vrata od pune iverice čija se cijena može popeti vrlo visoko, a opet savršeno kompaktna za maksimalnu izolaciju buke u prostoru. Toplinska izolacija je manje važna u kućama i stanovima, ali opet, cjevasta iverica će dati fantastične vrijednosti radi svoje čvrsto nabijene unutrašnjosti.

image
Promo

Za prostore koji su jako vlažni, ili zadržavaju vlagu preporučljivo je birati vrata posebne klima klase, koja će ostati postojana i uslijed većih udjela vlage u zraku. Takva vrata najbolje je birati za prostore koji razgraničavaju negrijanu i grijanu unutrašnjost, dakle veliku temperaturnu razliku poput spremišta ili podruma u kućama, vinskih podruma i slično, a izvedena su s posebnim metalnim uloškom koji sprječava deformaciju vratne plohe.

image
Promo

Sada kada smo vam otkrili sve tajne adekvatnog odabira sobnih vrata, na vama je da prilagodite odabir svojem ukusu i potrebama i unesete u svoj dom sasvim novu dimenziju zahvaljujući Hörmann vratima. Vrijeme je za promjene!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:32