Arhitektonski biro NEO

Vodimo vas u dva simpatična mala stana u centru Zagreba

PROFIL


INFO: dva mala stana za kratkoročni najam
MJESTO: Zagreb
AUTORI: Ivana Beroš i Olja Ivanović, Arhitektonski biro NEO
UKUPNA POVRŠINA: 52 m2
STUDIO APARTMAN: 15 m2 poda + 4,8 m2 galerije
VELIKI APARTMAN: 32,5 m2 poda +15 m2 galerije

U staroj secesijskoj zgradu u središtu Zagreba nalazi se primjer pametnog stambenog ulaganja. Poslovni prostor od 52 kvadratna metra u Jurišićevoj ulici pretvoren je u dva mala apartmana predodređena za kratkoročni najam. Pregradnjom većeg prostora dobivene su dvije zasebne jedinice koje povezuje zajednički ulazni prostor. Projekt su osmislile arhitektice Ivana Beroš i Olja Ivanović iz arhitektonskog biroa Neo. Cilj je bio stvoriti dva maksimalno praktična i vizualno atraktivna prostora u kojima se čovjek osjeća osvježeno i odmorno. Izazov je bio stvoriti dojam prostranosti unatoč maloj kvadraturi koja je bila na raspolaganju.

Studio apartman od 15 metara kvadratnih, manji je od dva novonastala prostora i idealan je za dvije osobe. Dnevna soba, kuhinja i blagovaonica objedinjena su u jedan mali prostor. Stropovi u visini od 360 cm iskorišteni su za izgradnju galerije od 4,8 metara kvadratnih gdje je smještena spavaća soba. Veći apartman prostire se na 32,5 metara kvadratnih s galerijom od čak 15 metara kvadratnih. Idealan za četvero, ovaj prostor u sebi sadrži sve vitalne elemente klasičnog stana. Ova dva stančića sada dijele zajednički ulazni prostor s ugrađenim spremištem i skrivenim plinskim bojlerom.

Arhitektice su ovom projektu pristupile imajući na umu svrhu koju će stvoreni stanovi ispunjavati pa su se tako usredotočile na jednostavnost i funkcionalnost prostora maksimalno iskoristivši postojeće kvadrate. Uporabom ugradbenog namještaja bijele boje i drvenih elemenata te podom neutralne sive boje, osnova interijera pretvorena je u neutralnu podlogu za isticanje osobnog stila vlasnika. Djelomično ogoljeni zidovi od opeke i izložene drvene stropne grede neutralnom i svijetlom prostoru daju notu topline dok ga pojedinačni namještaj u žarkim bojama čini zanimljivim. Podna obloga u svim prostorijama izrađena je od epoksidnog premaza u svijetlosivoj boji, a podovi galerija prekriveni su oblogom od lakiranih OSB ploča. Drveni elementi su od hrastovog masiva. Namještaj po mjeri izrađen je u najvećoj mjeri od laminirane iverice ("iveral") u sivoj i bijeloj boji. Konzola u dnevnom prostoru izrađena je od lakiranog medijapana.

S obzirom na rastuću popularnost Zagreba, zainteresiranih za ove simpatične male stanove sigurno neće nedostajati.

Izvor: NEO Arhitektura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:33