COOL MJESTO

Vodimo vas u hotel Amphoru na čijoj je arhitekturi i dizajnu radio cijeli niz stručnjaka

Ivan Ivanišević
Prozračni dizajn hotela iz čijih soba puca pogled na divno plavetnilo ima 206 soba, od kojih je sedam suitova

Hotel Amphora u Splitu ove je godine otvorio svoja vrata gostima. Poseban je to hotel, koji ima 206 soba, od kojih je sedam suitova. Iz većine njih puca pogled na more. Arhitektura hotela je autorsko djelo Emila Šverka, koji je s Ksenijom Jeličić Dešković i Dorom Stupalo uredio i izgled svih unutarnjih i vanjskih javnih prostora hotela. Krovnu terasu te a la carte restoran uredio je arhitekt Ante Vrban, a sobe i apartmane dizajnerica Patricija Sabljić.

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

Važan dio hotela je i wellness i spa zona koja se proteže na dvije tisuće kvadrata

image
Ivan Ivanišević

INSPIRACIJA

- Inspiracija je proizašla iz oblika parcele, odnosno linije dopuštene iskoristivosti parcele prema moru. Ta izbočena lučna linija potaknula je zamisao kako neizbježnu staklenu ogradu balkona nastavljati ravnim komadima stakla, a da se tome doda još neki pomak od uobičajenih rješenja. Ovdje je poglavito riječ o ogradi balkona provučenoj preko kompletnog fasadnog platna, a što je zapravo nositelj likovnosti hotela - kaže Diana Garifullina iz Amphora hotela i dodaje da se na tako odabran princip oblikovanja činilo logičnim nadovezati temom ribljih ljuski, pa nastaviti s emajliranjem stakala koje podsjeća na zapjenjeno more i nastaviti sve do interijerske prezentacije dijela autentične kolekcije amfora u okovanom drvenom “sanduku” koji je inspiriran zalutalim ostatkom potonulog broda.

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

Hotel ima wellness i spa zonu koja se proteže na dvije tisuće kvadrata. Gostima su na raspolaganju i unutarnji te vanjski bazen, dječji bazen, turska kupelj, finska panoramska sauna, mediteranska sauna, relax zona sa zidom od himalajske soli, fitness, četiri tretmanske sobe, frizerski salon... Tu su i modularne kongresne dvorana na 420 kvadrata, ukupnog kapaciteta do 500 sudionika. Restoran Amphora može ugostiti do 300 osoba za sve oblike poslovnih i privatnih proslava.

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

- Izazov je svakako izgraditi bilo što u Republici Hrvatskoj, a posebno je teško boriti se s neusklađenim zakonodavstvom te birokracijom, što je već opće poznato stanje. Iako je hotel trebao biti otvoren još prošle godine, te umjesto da se prepozna puni potencijal ovog hotela gdje bi višednevni boravak visoko platežnih gostiju itekako utjecao na prihode drugih ugostitelja, te u konačnici i državnog proračuna, to se, nažalost, nije dogodilo - kaže Diana Garifullina.

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

Restoran u sklopu hotela može ugostiti do 300 osoba za sve oblike poslovnih i privatnih
proslava

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

PROSTRANI BALKONI

Korišteni materijali su standardni: baza hotela je postament obložen keramikom, zidovi pročelja su žbukani i posve su marginalizirani u odnosu na staklene balkonske ograde u prvom planu. U interijeru je paleta materijala bogatija, ali je uvijek prisutna diskretna nit, pojašnjava Diana, koja te raznorodne prostore povezuje u prepoznatljivu cjelinu. No to ne znači da je zapostavljeno formiranje različitih ambijenata i ugođaja, budući je to već radi same orijentacije dobrodošlo u tako velikom pogonu.

image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević
image
Ivan Ivanišević

- Specifičnost objekta je u njegovoj prozračnosti i lakoći, bez obzira na volumen koji u neposrednom susjedstvu za sada još nema sugovornika. Blizina mora je već utjecala na investitora koji je zahtijevao prostrane balkone, široke koliko i sobe. Na to se, kao arhitektonska interpretacija investitorove namjere, nadovezala igra staklenih balkonskih ograda, koje doživljajno upotpunjuje suradnja s pregradama između soba bojenih u nekoliko tonova plavkaste boje - pojašnjava Diana Garifullina.

Više na: safirhoteli.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:16