U POSJETU

Vodimo vas u interijer na zagrebačkom glavnom trgu

Ovaj je stan opremljen 100% hrvatskim dizajnom i izgleda odlično

U prostoru površine 101 četvorni metar radovi su Simona Morasija Piperčića, Ane Tevšić Nauković, Filipa Gordona Franka, dizajnerskog trojca Grupa i drugih domaćih autora, čiji su projekti apsolutno oduševili vlasnike.

Dizajnerski sofa, stolići i stolci Simona Morasija Piperčića, visilice i kreveti Kristine Lugonje i Filipa Havraneka, lampa Traveller Ane Tevšić Nauković, barski stolci i Mini Mi noćne lampe Filipa Gordona Franka, stol Lakri i stolci Neva Ruđera Novaka-Mikulića i Marije Ružić, stalak za odjeću i podna lampa dizajnerskog trojca Grupa, stolići Cavea dizajnerskog studija Blue Tag, TV komoda grupe Era te sofa Uplift iz Prostorije čiji dizajn potpisuje Redesign...

Ne, ne radi se o postavu neke izložbe o hrvatskom dizajnu niti o ponudi kakve trgovine specijalizirane za radove iz domaćih radionica, nego o komadima koji su dio uređenja jednog stana u samom centru Zagreba, točnije na Trgu bana Jelačića.
Osim namještaja i dekoracije te sitnije uporabne predmete također potpisuju hrvatski autori.

KOMPROMIS

Tako su grafike na zidovima dijela autora uključenih u projekt 36 mountains, daske za rezanje brenda Paravan, podmetači za čaše dizajnerice Lane Hudine, soljenka i paprenka riječkog kreativnog studija Paul Faber, a platnene košarice i kuhinjske krpe brenda Elderice.

- Uvijek nam se sviđao moderni dizajn interijera, posebno skandinavski stil ukomponiran u stare stanove i zgrade s visokim stropovima kakva je i naša, pa nam je to bila jedna od glavnih smjernica kod uređenja. Namještaj je morao biti što kvalitetniji, funkcionalan, jednostavan i dugotrajan za korištenje jer se stan kratkoročno iznajmljuje. Također smo željeli podržati i kupiti hrvatski proizvod od naših dizajnera i umjetnika. Što smo više istraživali o hrvatskom dizajnu, a proveli smo tjedne pregledavajući i istražujući, shvatili smo da je hrvatski dizajnerski namještaj baš ono što nam se sviđa bez da smo morali napraviti ikakav kompromis u stilu ili kvaliteti.

Najveći izazov nam je bilo pronaći tanjure za svakodnevnu upotrebu, pribor za jelo, šalice, čaše i slično. Za sada smo tu napravili kompromis, no vjerujem kako ćemo s vremenom naći i to s potpisom domaćih autora - objašnjava vlasnica Katarina, Zagrepčanka koja već deset godina živi u inozemstvu. Točnije dvije godine provela je u Moskvi, a posljednjih osam živi u Dubaiju sa suprugom Benom koji je Englez i djecom Evom i Hugom, a radi kao learning i development menadžer u jednoj francuskoj tvrtki.

POMOĆ AGENCIJA

U Zagreb je u posjet roditeljima dolazila 2-3 puta godišnje, ali kada su ona i suprug dobili djecu, Katarinina djevojačka soba postala je pretijesna za njih četvero.
Tijekom ljeta 2015. odlučili su da će kupiti stan u Zagrebu, i vrlo brzo, uz pomoć agencije za nekretnine, pronašli prostor od 101 četvornog metra u kojem će boraviti tijekom posjeta, a iznajmljivati ga po principu dnevnog najma dok su u Dubaiju.

- Raspored stana nije bio idealan za ono što smo željeli. Imali smo par izazova jer nismo mogli rušiti zidove kako ne bismo narušili statiku zgrade koja je sagrađena još u 18. stoljeću, a usred prostora naišli smo na dimnjake. Konačno, odlučili smo se za kompletnu renovaciju, a Kristina Radelić, arhitektica iz ureda Sto posto prirodno, imala je pune ruke posla da bi uspjeli realizirati prvobitnu ideju. Kuhinju smo pomaknuli u prostoriju koja je nekada bila dnevni boravak. Boravak smo pomaknuli na mjesto gdje je nekoć bila kuhinja. I postojeću kupaonicu smo malo skratili kako bismo imali dovoljno prostora da dobijemo još jednu. Sada se iz jedne spavaće sobe, bivše radne, ulazi u en-suite kupaonicu s kadom, a iz sadašnje kuhinje u manju kupaonicu s tuš kabinom.

Tijekom renovacije naišli smo i na ostatke starog kamina, čiji se prostor pokazao idealnim za perilicu rublja, a nova kupaonica ima i predivan strop u obliku kupole koji smo dodatno istaknuli visilicama - priča Katarina i ističe kako je sve radove nadzirao njezin brat, inženjer građevine, s obzirom na to da nisu mogli cijelo vrijeme biti prisutni.

Nakon šest mjeseci intenzivnih radova, utrošenih sto tisuća eura na renovaciju i opremanje dobiven je prostor po željama vlasnika koji se sada sastoji od ulaznog hodnika s garderobom i ostavom, dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom u produžetku, dvije spavaće sobe i dvije kupaonice.

ŠTEDNI SUSTAVI

- Od modernijih i energetski učinkovitih rješenja ugradili smo podno grijanje u kupaonice, LED štednu rasvjetu i trostruka stakla na prozorima, a planiramo ugraditi smart home tijekom sljedećeg posjeta Zagrebu kako bismo imali što učinkovitije korištenje energije - zaključuje Katarina koja se s obitelji u Europu planira vratiti kroz dvije godine kako bi bila što bliže roditeljima te kako bi njezina djeca bolje upoznala svoje korijene.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:32