obrazovanje i arhitektura

Vodimo vas u najljepše škole na svijetu

Atraktivna zdanja u kojima učenici doista obožavaju provoditi vrijeme i učiti

Otkrivamo kojim se obrazovnim institucijama dive struka i javnost, što sve imaju od dodatnih sadržaja te koje boje i materijali su dominantni.

Stigao je trenutak kada đaci polagano trebaju pospremiti kupaće kostime, šešire, peraje i luftiće i početi razmišljati o školskim obvezama. Uskoro će ponovno zazvoniti zvono i označiti početak nove školske godine, kada će se učenici vratiti u dobro poznate klupe ili će, pak, prvi put kročiti u svijet znanja i upoznati neke nove prijatelje.

Iako bi prostori u kojima đaci borave i uče trebali biti poticajni i ugodni, zgrade nekih škola u Hrvatskoj zaista su dotrajale i iz tog razloga neprivlačne, dok rjeđe učenici imaju sreće pohađati novoizgrađene i lijepe škole. Iznimaka, naravno, ima.

Sjetimo se samo Osnovne škole Veli vrh u Puli, autora Randić - Turato arhitekti, a isti je tim projektirao i Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan na Krku, čiji je nastavak uslijedio prije nekoliko godina kada je arhitekt Idis Turato definirao novu gradsku žarišnu točku koju čine škola, dvorana i pripadajući trg.

Spomenimo još i školu na Kajzerici u Zagrebu, čiji su autori Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera i Jose Nunez Andrade.

Uza sve pohvale domaćim projektima, zanimalo nas je kako to izgleda u svijetu. Potrudili smo se i pronašli nekoliko najljepših škola diljem planeta.

Škola dizajna, Melbourne, Australija

Vjerujemo da studenti obožavaju dolaziti na nastavu u školu koja izgleda kao Škola dizajna u Melbourneu. U njezinu atriju uzdiže se struktura koja podsjeća na gigantsko stablo ispod čije su široke krošnje dalje smješteni svi ostali prostori potrebni za učenje i druženje. Prevladavaju prirodni materijali s naglaskom na drvo, a u nekim su situacijama zidovi zamijenjeni zaštitnom mrežom, što doprinosi prozračnosti i osjećaju zajedništva.

Škola je otvorena 2014. i već je osvojila brojne nagrade za arhitekturu, dizajn interijera, upotrebu materijala i održivost. Prilikom projektiranja glavna ideja bila je stvoriti prostor koji će i sam davati znanje učenicima koji će promatranjem i korištenjem svladavati dijelove gradiva. Projekt potpisuju studio John Wardle Architects (Melbourne) i NADAAA (Boston).

Škola Kollaskolan, Kungsbacka, Švedska

Kollaskolan škola nalazi se u malome mjestu Kungsbacka na jugu Švedske i otvorena je 2014. godine. Iako na prvi pogled izvana djeluje obično i čak pomalo dosadnjikavo, njezin interijer prepun je boja u svim zamislivim pastelnim tonovima, kao i fasada okrenuta prema dvorišnoj strani na kojoj je igralište.

Osmišljena je u studiju Kjellgren Kaminsky Architecture, a sastoji se od školske zgrade površine 6500 kvadrata, sportskog bloka od 2500 kvadrata i dodatnih objekata. Sagrađena je prema principu pasivne kuće i postala jedan od najvećih pasivnih objekata u Švedskoj.

Međunarodna škola Ivy Bound, Bangkok, Tajland

U srcu milijunskog grada Bangkoka smjestila se novootvorena međunarodna škola Ivy Bound čiji je glavni cilj naučiti djecu da postanu odgovorni stanovnici svijeta te da poštuju sebe i druge.

Glavna ideja prilikom projektiranja bila je postići osjećaj prozračnosti i izgled sličan modernim galerijama. Unatoč tome što se nalazi usred zagušljivog i velikoga grada, arhitekti iz studija eco.id Architects željeli su stvoriti mirno okruženje puno zelenila. Prije izgradnje na istoj se lokaciji nalazila kuća okružena sa šest starih stabala, a nova građevina uklopljena je među te “žive skulpture”.

Gimnazija Ørestad, Kopenhagen, Danska

Otvorena 2007., gimnazija Ørestad postala je poznata po svojoj inovativnoj arhitekturi, davanju prednosti učenju u otvorenijim prostorima, i to koristeći se isključivo materijalima u digitalnom obliku umjesto u klasičnim učionicama i fokusu na medije, komunikaciju i kulturu.

Projektirali su je arhitekti studija 3XN s idejom da učenicima pruže 4 kružne zone za učenje smještene na platformama koje se otvaraju prema atriju i stubištu koje vodi prema terasi na krovu.

Škola Wockhardt, Aurangabad, Indija

Ovo je jedina indijska škola koja je ušla u finale 10 najljepših škola na svijetu prema izboru World Architecture Festivala 2017, a proglašenje pobjednika će se održati u Berlinu u studenome ove godine.

Fokusirajući se na holistički razvoj učenika arhitekti studija Mandviwala Qutub & Associates prostor su osmislili tako da djeci omogućuje povezanost s prirodom koja u interijer “ulazi” kroz velike staklene stijene, ali i razne otvore raspoređene po građevini koji ujedno osiguravaju i prirodnu ventilaciju prostora. Škola je smještena na prostranom terenu s pogledom na jezero, a prilikom izgradnje pazilo se da utjecaj na okoliš bude što manji.

Foto: Domagoj Blažević, Želimir Gržančić i Sandro Lendler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:40