Projekt za deset

Vrhunski uređena prizemnica: Rustiklana kuća kompletno napravljena od betona i drva

 Yana Prydalna
Kuća je zamišljena kao prizemnica visokog stropa koji je oblikovan u drvu te su njegove drvene grede posebna značajka dizajna

Rustikalna koliba visoko u planinama uvijek je dobra ideja, a pogotovo kada je vrhunski uređena. Dok nas ovo dugo toplo ljeto već pomalo umara sa svojim temperaturama, malo svježeg zraka u visinama svima bi dobro došlo. Tako smo i mi danas poželjeli malo navratiti do ove divne kolibe u San Franciscu čije idejno rješenje potpisuju arhitektica Yana Prydalna. Iako je koliba tek u izgradnji mi ćemo malo odmarati oči na divnim prikazima koji će se odvijati tek u budućnosti.

image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna

Vila je nazvana Zlatna vila i kompletno je sazdana od drva i betona. Na prvu bismo pomislili kako ova jednostavno kombinacija možda može biti hladna, distancirana i pomalo gruba, ali ova vila je sve suprotno od toga. Kuća je zamišljena kao prizemnica visokog stropa koji je oblikovan u drvu te su njegove drvene grede posebna značajka dizajna koja odmah privlači pozornost. Osim još ponekih detalja u drvu, koje se diči prirodnim izgledom ostatka kuće se formira kao jedna baršunasta betonska oaza. Kada se susretnemo s ovakvim ili sličnim projektima uvijek se iznova oduševimo koliku moć transformacije ima materijal poput betona.

image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna

Cijeli prostor se odlikuje kombinacijom ravnih čistih linija koje se stapaju s toplim laganim boemskim dodirima koji su obliku dekora od prirodnih materijala od pruća i jute. Na jednu stranu besprijekorno čiste betonske površine koje daju jednu mističnost i težinu prostoru, a na drugu stranu predivne teksture prirodnih materijala koje stoje kao kontrast nasuprot ravnim linijama i daju poseban izričaj karakteru cijele kolibe.

image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna

U vili se smjestio dnevni boravak koji je spojen s kuhinjom i blagovaonicom te još jedna spavaća soba i kupaonica. Kompletan prostor izgleda kao jedna kompaktna cjelina, neprekidna elegantna linija koja formira i zaokružuje cijelu kuću. Dnevni boravak je uređene poprilično minimalistički s jednim prostranim i udobnim kaučem te rustikalnim detaljima kako na podu tako i na zidovima. Kuhinja se diči profinjenim kuhinjskim otokom povrh kojega stoje veliki pleteni lusteri od pruća stvarajući fantastičan kontrast u tom dijelu. Spavaća soba se stilski nastavlja na ostale dijelove te se u tom dijelu unosi i detalj stakla u ugradbenim ormarima gdje se između njih skriva i mali kućni ured. Kupaonica je vinatge oaza sama za sebe s detaljima starinskih zrcala i umivaonika te ugradbene betonske kade iz koje nećete htjeti izaći.

image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna
image
Yana Prydalna

Divno je zapravo koliko malo materijala je potrebno da bi se stvorilo nešto otmjeno i efektno i kako je zapravo s malo dobrih i promišljenih detalja moguće stvoriti prostor koji jednostavno oduševljava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 22:16