VILLA KALIOPA

Vrt palmi i Garibaldijevih muza na otoku Visu

Jedan od najljepših hrvatskih otoka, Vis, oduševljava lokalno stanovništvo i turiste brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama, među kojima se posebno ističe i renesansna oaza mediteranskog stila iz 16. stoljeća koja je dio tamošnjeg poznatog restorana. Vodimo vas tamo!

Na jednom od najudaljenijih otoka na Jadranu, otoku Visu, pronašli smo predivan renesansni vrt iz 16. stoljeća s više od 2000 samoniklih palmi koji oduzima dah

Ako ste već posjetili Vis, zasigurno znate da je riječ o otoku iznimne prirodne ljepote i bogate kulturne baštine. Ondje se nalaze brojni arheološki ostaci koji govore mnogo o razvijenosti grada, od antičkih umjetnina do kulturno-spomeničke baštine iz novijeg doba kao što su vile, ljetnikovci, palače i utvrde. Jedna je od njih i palača Garibaldi sagrađena 1552. godine, lijep primjer renesansne gospodarsko-ladanjske kuće, iza čijeg se ogradnog zida prostire popločeno dvorište s bunarom, koje je tijekom godina diobama pregrađeno i skraćeno, ali očuvano i skriva jedan od najljepših vrtova na Jadranu - u koji vas danas vodimo.

Palaču Garibaldi u 16. je stoljeću sagradio milanski plemić Frane Garibaldi, nakon što se iz Italije doselio u Hvar i postao njegov građanin. Na Hvaru je imao kuću i dućan, a na Visu posjede među kojima je i ova predivna palača s impozantnim vrtom. Veličanstveni je vrt danas dio restorana Villa Kaliopa, o čijem smo uređenju razgovarali s vlasnikom Goranom Pečarevićem, koji se još kao klinac igrao na ovom istom mjestu uz koje ga vežu brojna emotivna sjećanja i uspomene.

- Sam vrt uređen je u mediteranskom stilu i ima više od 2000 samoniklih palmi, od kojih je najmlađa stara svega dva dana, a najstarija više od 200 godina. Prostire se na 1200 četvornih metara i osim palmi oplemenjen je raznolikim mediteranskim biljnim vrstama i cvijećem - govori nam ponosno Goran.

Raznolike vrste čempresa, pinija, bambus, nar, šljiva, magnolija i stablo koje popularno zove "Englez", ali i cvijeće te sukulenti samo su dio ove predivne vrtne čarolije, koja nadahnjuje i inspirira svojom prostranošću i ljepotom mediteranske vegetacije iz koje dopire ritmična glazba Carcela (zrikavca).

Tu rastu i čempresi, pinije, bambusi, nar, šljive, magnolije, razno cvijeće i sukulenti....

Kad je prije 23 godine odlučio upravo ovdje otvoriti restoran u kojem će gosti uživati u intimnoj atmosferi vrta okruženi palmama, bila je to samo dječačka vizija i nimalo jednostavan zadatak, s obzirom na to da je vrt bio u zapuštenom stanju te je trebao ozbiljan angažman obitelji i prijatelja da se dovede u red.

- U uređenju vrta pomogli su mi tete Ljube, dr. Ivo Tomić, Ante Ivić Car i Dijana Jelaska, koji su od samog početka vjerovali u moju ideju, na čemu sam im beskrajno i danas zahvalan - priča nam vlasnik.

Zapušteni su vrt prvo pažljivo raskrčili i popločili, kako bi stvorili staze i puteljke te istaknuli izvorne skulpture, ali i osigurali potrebnu intimnost, u kojoj i danas uživaju svi posjetitelji restorana, skriveni prirodnim zelenilom i lijepim detaljima.

Na pitanje kakve su reakcije posjetitelja koji prvi put posjete restoran Goran nam dogovara: - Wow! Stoga, ako organizirate poslovne ili privatne evente, djevojačku ili momačku zabavu, vjenčanje, zabavu u čast rođenja djeteta, krštenje, pričest ili rođendan, restoran Villa Kaliopa mjesto je koje svakako treba uzeti u obzir.

Više informacija na: Villa Kaliopa

Foto: Saša Kavić i Mario Jelavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:59