DIVOTA!

Vrtna šupa od 33 kvadrata pretvorena u prostor za rad, vježbanje, druženje, igru...

 Rafael Soldi
Postojeći vrt nadahnuo jednostavan koncept projekta; što je više moguće povezati unutarnji s vanjskim životnim prostorom

U mirnom dvorištu u susjedstvu Ballard u Seattleu, Ella je čeznula za svestranijim studijskim prostorom u koji bi se mogla povući kako bi radila, vježbala, kuhala ili samo odmarala, ali i imala mogućnost ugostiti susjede i prijatelje u svom prostoru i vrtu.

image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi

Prije projekta već je postojao bujni vrt s kamenom popločanom terasom okruženom vrtom punim cvijeća, začinskog bilja i povrća. Nešto malo dalje od terase nalazi se radionica te garaža za jedan automobil od 33 četvorna metra koja se smjestila na istočnom rubu vrta. Vlasnica je zamolila arhitekte iz Muutus Studia da joj osmisle projekt kojim bi preuredili postojeću radionicu u vrtu. Glavni postupak kod preuređenja bio je ispreplitanje vanjskog i unutarnjeg prostora.

image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi

Zahvaljujući velikim staklenim stijenkama vrt ulazi u studio, a istovremeno studio postaje dio okućnice. Prostor se transformira se iz vrtne šupe u prostoriju za vježbanje, u ured, u igraonicu i ugodan prostor za okupljanje. Sjajni unutarnji volumen noću postaje svjetiljka za cijeli vrt.

- Izazovi dizajna uključivali su prilagođavanje višestrukih funkcija i transformaciju između vrtne kućice u prostor za vježbanje, radionicu, ureda i igraonice, a sve to unutar male postojeće strukture i vrlo malog proračuna – objašnjavaju arhitekti iz Mutuus Studia.

image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi
image
Rafael Soldi

Saznajemo kako je postojeći vrt nadahnuo jednostavan koncept projekta; što je više moguće povezati unutarnji s vanjskim životnim prostorom. Dizajnerski tim uspio je proširiti prostor u vrt uklanjanjem unutarnjih pregrada i otvaranjem prema zapadnoj terasi kroz veliki sklopivi sustav prozora-vrata pune visine.

Fleksibilni koncept povećava svjetlost i volumen koji se prilagođava višestrukim namjenama. Kompaktno organizirani sjeverni skladišni zid uključuje krevet s policama za knjige i ljestvama do skrivenog, visokog prostora za igru Elline kćeri. Nove, pristupačne obloge od cedra i šperploče služe kao unutarnje zidne površine i završne obrade, dok su betonski podovi i stropna konstrukcija ostavljeni kakvi su zatečeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:34