PROJEKT ZA PET

Wellness Vitality hotela Punta kod Velog Lošinja: Novo ruho omiljenog mjesta za relaksiranje

Hrvoje Serdar
Projekt potpisuju Andrija Rusan i Nikolina Mikuličić, arhitekti iz studija Rusanov ured, a investitor je tvrtka Jadranka turizam

U sklopu Vitality hotela Punta kod Velog Lošinja ove je turbulentne godine realiziran wellness čiji su autori Andrija Rusan i Nikolina Mikuličić, arhitekti iz studija Rusanov ured. Investitor je tvrtka Jadranka turizam, a spomenuti arhitekti već imaju s njima odrađen uspješan posao. Naime, 2013. godine u uvali Čikat u Malom Lošinju za njih su osmislili i napravili ekskluzivan hotel kategorije 5 zvjezdica imena Bellevue. A potom su uredili i gotovo čitavu uvalu Čikat. Preostaje tek manji dio uvale za dotjerivanje.

image
Hrvoje Serdar

Želja investitora bila je zamijeniti postojeći wellness novim koji će stvoriti novu, specifičnu atmosferu u hotelu

image
Hrvoje Serdar

MISTIČNO I INTIMNO

- Površina novog wellnessa iznosi 600 četvornih metara. Želja investitora je bila zamijeniti postojeći wellness novim koji će stvoriti novu, specifičnu atmosferu u tom hotelu i čitavom kompleksu na Punti, gdje zna boraviti i 1000 gostiju. Postojeći wellness u sklopu hotela nije zadovoljavao potrebe današnjih standarda i programa. Investitor je precizno definirao novi program, sadržaje, opremu koja treba doći u wellness, a mi arhitekti smo to trebali smjestiti u prostor koji nam je bio na raspolaganju, funkcionalno povezati i svemu dati atmosferu, dizajn. Projekt je specifičan jer sa samo par elemenata se stvara mistična, intimna atmosfera. Prostor je projektiran i dizajniran tako da svaki korisnik u njemu pronalazi svoj mir, prostor ga potiče na opuštanje, introspekciju, meditaciju. Elementi koji ga čine specifičnim jesu obloge - paneli od valovitog stakla u žutoj boji, tamni, gotovo crni zidovi, neutralni terazzo na podu i bojani strop u boji patlidžana - ispričao je arhitekt Andrija Rusan i ponosno dodao kako su za projekt ovog wellnessa dobili i prestižnu međunarodnu nagradu BIG SEE.

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Površina novog wellnessa iznosi 600 četvornih metara

image
Hrvoje Serdar

RELAKSIRANJE

- Prostor wellnessa se sastoji od ulaznog dijela u kojem se nalazi recepcija i prijem gostiju. To je ujedno i jedini dio koji korespondira s vanjskim prostorom. Korisnik pristupnim hodnikom dolazi do prostora garderoba i sanitarija iz kojih zatim čistim hodnikom ulazi u pravi svijet wellnessa. Wellness korisnicima nudi četiri vrste sauna - finsku, biosaunu, biosaunu s mediteranskim biljem, te parnu kupelj.

image
Hrvoje Serdar

Saune su organizirane oko centralnog prostora u kojem se nalaze tople klupe. Hladnu zonu wellnessa čine tuševi, zatim kabina s water bucketom te centralni dio zone s nišom za led. Tu je i kneipp zona gdje korisnici sjede na toplim grijanim klupama i koriste zdravstvene učinke kneipp kadica. Nakon ili između tretmana gosti koriste prostorije za relax, imamo sobu za terapeutsko relaksiranje i onu za obično relaksiranje koja u sebi osim ležaljka ima i set za druženje i zajedničko sjedenje - opisala je Nikolina Mikuličić i otkrila da svaka zona omogućava korisnicima maksimalnu koncentriranost na ritual koji trenutno obavljaju. Unutar terapeutskog relaxa nalaze se primjerice samo šest grijanih ležaljki, koje su sami dizajnirali te maksimalno pazili na udobnost, ergonomski položaj koji omogućuje totalno opuštanje. U tom prostoru je atmosfera najmističnija, najmanje je osvijetljen, temperatura zraka je toplija nego u ostatku prostora. Korisnik je tu upućen sam na sebe, svoj mir i maksimalnu relaksaciju. Nasuprot tome prostor običnog relaksiranja opremljen je na drugi način, atmosfera je opuštajuća, ali dopušta korisnicima i druženje, projektirali smo i kutak za napitke i okrjepu, tu je i samovar za čaj…..

image
Hrvoje Serdar

Postav betonskih stupova činio je prostor krutim, a veličina je smetala estetici. Riješili smo to oblaganjem stupova, i to žutim pločama valovitog stakla, koje su dodatno osvijetljene s unutarnje strane, kaže arhitekt Rusan

image
Hrvoje Serdar

IZAZOV

- Boje koje se ističu u novom wellnessu su tamne, posebice crna i ljubičasta - boja patlidžana, ali i tople poput žutog stakla. Materijali koji prevladavaju su keramika, mozaik, valovito staklo i drvo. Moram priznati da su postojeći betonski stupovi u prostoru bili su poseban izazov. Njihov postav činio je postojeći prostor krutim, a njihova veličina smetala je estetskoj komponenti budućeg wellnessa. Dizajnersko rješenje oblaganja istih pločama valovitog stakla u žutoj boji, koja su dodatno osvijetljena s unutrašnje strane, doskočila je tom izazovu. Dematerijalizacija stroge konstrukcije pretvorena je u važan i prepoznatljiv dizajnerski potpis cijelog prostora, a ujedno je i poslužila kao bogata rasvjetna kulisa - istaknuo je arhitekt Rusan i zaključno istaknuo kako je projektiranje wellnessa specifičan zadatak i izazov.

image
Hrvoje Serdar

Boje koje se ističu su tamne, posebice crna i ljubičasta - boja patlidžana, ali i tople poput one žutog stakla. Materijali koji prevladavaju su, pak, keramika, mozaik, valovito staklo i drvo

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

- Postoje, naravno, točna pravila i načela kojih se svaki arhitekt mora pridržavati, zadani program, moraju se ispuniti svi bitni zahtjevi i pri projektiranju instalacija, veličine sauna i prostora ovise i o predviđenom broju gostiju. Mora se paziti i pri izboru materijala, od protukliznosti, sigurnosti samih gostiju s obzirom na to da se radi o uvijek mokrim zonama, do odabira materijala koji se lako održavaju, antifungicidni su... ‘Tisuće’ raznih zahtjeva koje projektant nikako ne smije zaobići. I funkcioniranje samog prostora, od nečistog hodnika, garderobe kao tampon-zone, čistog pristupa... Minuciozno uklapanje svih prostora je izuzetno važno. Ne smiju se zaboraviti ni servisni prostori, tehnika, prostorije za osoblje i upravu, čisti ručnici, prljavi ručnici, servisni pristupi.

Osim funkcionalnih tu su izuzetno važni i oblikovni i estetski zahtjevi koji čine svaki wellness posebnim, a zadovoljstvo i ugoda koju pružaju korisniku je sigurno jedna od najvećih nagrada svakom projektantu - ispričao je Andrija Rusan.

image
Hrvoje Serdar

POVJERENJE

Inače, na ovom projektu uz spomenuti arhitektonski tim radili su i ostali arhitekti iz Rusanova ureda, a svakako treba spomenuti i autorski doprinos projektu u vidu dizajna svjetla, što je ovdje autorski rad Deana Skire iz tvrtke Lumenart iz Pule te tvrtku RUDEX sauna expert iz Samobora za grijane klupe i ležaljke.

- Naravno, svega ovoga ne bi bilo da nismo imali povjerenje investitora Jadranke turizam i da nismo svi skupa radili kao tim - na kraju su istaknuli Nikolina Mikuličić i Andrija Rusan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:59