SKRATITE VRIJEME IZGRADNJE 50 %!

WIENERBERGER: U ponudi opeke koje ne treba povezivati mortom

 Living4media
Brza, jednostavna i moderna energetski učinkovita gradnja. Velika prednost je činjenica da se koristi ljepilo koje ne zahtijeva pripremu, nego se nanosi izravno, odnosno “pištoljem”

Što bi u praksi značilo - brza, jednostavna i moderna energetski učinkovita gradnja?

Brza i jednostavna gradnja ona je, složit će stručnjaci, koja ne zahtijeva dugačku pripremu i ne uzrokuje tehnološke prekide u građevinskom procesu.

Tvrtka Wienerberger za takvu gradnju nudi dva svoja novija proizvoda Protherm Profi i Porotherm IZO Profi opeke, za koja su provedena normiranja od stručnjaka Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Zanimalo nas je kakva je prednost te opeke i građenja njome u odnosu na klasičnu gradnju. U čemu je jednostavnija. Ključ je u tome da se prilikom građenja Protherm Profi i Porotherm IZO Profi opekom za povezivanje opeke ne koristi se mort, osim za zidanje prvog reda opeke.

Osim što novi proizvodi tvrtke olakšavaju posao, oni ga ubrzavaju, jer je potrebno pola sata da se materijali povežu, a ne traži veliko iskustvo kada je riječ o ovakvim poslovima. Uz to, što je jako važno, smanjuje količinu otpada koja je inače veliki problem

Radna snaga

- Umjesto morta, koristi se ljepilo koje ne zahtijeva pripremu, već se nanosi izravno tzv. “pištoljem”. Naknadnom obradom opeke u proizvodnji brušenjem smanjilo je odstupanja u dimenzijama, čime se omogućila upotreba ljepila koje se nanosi u značajno manjim količinama, bez “fuge”, a vezanje ljepila događa se u pola sata, dok je mortu potrebno značajno duže vremena. Zidanje mortom zahtijeva iskustvo i vještine kako bi se održao smjer i vertikalnost zida te horizontalnost gornje površine na koju se nanosi mort. Korištenjem ljepila, i manje vješti radnici kvalitetno će i učinkovito izvesti te radove. I struktura opeke i raspored ćelija omogućava jednostavno i brzo rezanje u svrhu prilagođavanja dimenzija oko otvora i na krajevima zidova, a otpad je smanjen na minimum - kaže Ivana Burcar Dunović, profesorica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu iz Zavoda za organizaciju i ekonomiku građenja.

Wienerberger

Zidanje IZO Profi i Porotherm Dryfix novosti su koje će sasvim sigurno donijeti velike promjene u građevinarstvu

Brzina gradnje danas je izrazito važna radi odlaska radne snage u inozemstvo. Posljedica nedostatka radne snage je povećanje cijene sata rada.

- Kako bi zadržali radnike, poslodavci trebaju ponuditi i 50 posto veću plaću. Brža gradnja kompenzirala bi povećanje cijene radne snage. Manjim utroškom vremena za isti posao, udio cijene radne snage u cijeni konačnog proizvoda ne bi se značajno povećao. Preliminarne analize pokazuju da u slučaju Protherm Profi opeke, ne samo da bi klijent dobio proizvod u znatno kraćem vremenu, već bi se cijena radne snage čak i smanjila - govori I. Burcar Dunović.

Wienerberger

Ovim načinom zidanja vrijeme izgradnje može se skratiti do 50 posto, posebno kada je riječ o obiteljskim kućama

Proveli ste normiranje kao nezavisna institucija i prvu takvu studiju u novije vrijeme. Koliko vremena je trebalo za podizanje neke od praćenih gradnji zidova, pitamo profesoricu.

- Normiranje se mora provoditi u standardnim uvjetima i tako da se dobije dovoljna količina podataka za statističku obradu. Prvi put su se za tu svrhu koristili videozapisi snimani na gradilištu, te sam u suradnji s kolegom docentom Zvonko Sigmundom, razvila novu metodologiju za izradu normativa rada na temelju videozapisa. Kod Protherm Profi opeke smo za svaki proizvod mjerenja proveli oko 200 sati, od čega nisu svi podaci ušli u obradu radi odstupanja od standardnih uvjeta - odgovara ona i dodaje kako je gradnja bila snimana kamerama na pet gradilišta.

Wienerberger

Vrijeme potrebno za izgradnju danas je izrazito važno zbog odlaska radne snage u inozemstvo. Posljedica nedostatka radne snage je povećanje cijene sata rada. Kako bi zadržali radnike, poslodavci trebaju ponuditi veću plaću

OBNOVA

Zanimalo nas je i aktualno pitanje bi li ovakav način gradnje, ovim proizvodima, bio dobar za obnovu i gradnju obiteljskih kuća u Zagrebu nakon potresa. Međutim, kako još nije izašao Zakon o obnovi nakon potresa, ne zna se kakav će okvir biti propisan za obnovu. Kada se radi o obiteljskim kućama koje su stradale u potresu, obnova postojeće kuće vjerojatno neće biti isplativa jer se očekuje model sličan onom koji se primijenio nakon poplava u Gunji.

- Izrada zidova kod zidane konstrukcije prilikom izgradnje manjih građevina poput obiteljskih kuća, direktno utječe na skraćenje ukupnog trajanja. U ovom slučaju izgradnja zidova može se skratiti i do 50 posto, što je puno za obitelji koje nemaju krov nad glavom - kaže Ivana Burcar Dunović, koja je u suradnji s kolegom Z. Sigmundom, nedavno započela detaljnu analizu utjecaja brzine gradnje s Protherm Profi opekom na obiteljskim kućama.

Integrirana izolacija

Energetska učinkovitost

Ovim proizvodima ne samo što se utrostručuje brzina zidanja, već se ujedno rješava i energetska učinkovitost.

- Opeke kao što je Porotherm IZO profi imaju integriranu toplinsku izolaciju, tako da ih nije potrebno dodatno izolirati i idealne su za gradnju zgrada gotovo nulte energije - kaže Tomislav Franko, regionalni produkt menadžer tvrtke Wienerberger.

Novinarka Jutarnjeg lista isprobala najnoviji turbo brz način gradnje opekama. Na linku pogledajte kako je moguće graditi dvostruko brže nego prije.

Više na: www.wienerberger.hr

Foto: Wienerberger, Vladimir Dugandžić/Hanza Media, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 18:41