U GOSTIMA

WOW MALI STAN U ZADRU: U moru raznih stanova nešto novo i drugačije

 Filip Brala
​Pomalo futuristički apartman pozitivno iznenađujućeg dojma arhitektice Romane Lasan iz Laboratorija designa. U moru raznih multifunkcionalnih stanova htjela sam postići nešto novo i drugačije jer nigdje nisam vidjela ovu varijaciju, objašnjava arhitektica

Kako se unutar minimalne kvadrature stana može dizajnirati wow efekt, odnosno pozitivno iznenađujući dojam, vidi se na upravo završenom uređenju apartmana u Zadru, koji je djelo Laboratorij designa, ureda arhitektice Romane Lasan. On je i multifunkcionalan.

Stan se nalazi na Lipotici, djelu Zadra na samom ulazu u Jazine. Smješten je u novoizgrađenoj višestambenoj zgradi, s pogledom na budući sveučilišni kampus. Riječ je o garsonijeri od 25 m2, kompletno završenoj s pločicama i podovima, ali nenamještenoj.

image
Arhitektica Romana Lasan i fotograf Filip Brala na snimanju ovog stana
Filip Brala

ŽELJE I IDEJE

- Glavna ideja je bila, s obzirom na to da je namjerna stana bila turistički najam, da se unutar minimalne kvadrature dizajnira nešto što će privući ljude da odaberu baš taj stan za svoj boravak u Zadru - kaže Romana Lasan. Istraživala je, dodaje, multifunkcionalnost, namještaj koji je višenamjenski te mogućnosti i potrebe koje treba imati jedan studio apartman.

- Došla sam na ideju da napravimo kuhinju na platformi, unutar koje bi se skrivao krevet. U moru raznih multifunkcionalnih stanova htjela sam postići nešto novo jer nigdje nisam vidjela ovu varijaciju. I želje investitora su bile da dobije stan za najam kakav nema nitko jer ono što osim lokacije dobro plasira stan je upravo uređenje interijera - kaže.

image
Filip Brala

image
Filip Brala

Stan se sastoji od hodnika, kupaonice i boravišnog prostora koji u 18 kvadrata sadrži sve: kuhinju, blagovaonicu, krevet veličine 160 x 200, dvosjed, feature wall s TV-om, a ovisno o dobu dana i potrebama dispozicija se mijenja

Stan se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice i glavnog boravišnog prostora koji u svojih 18 kvadrata sadrži sve: kuhinju, blagovaonicu, krevet veličine 160 x 200, dvosjed, feature wall s TV-om, a ovisno o dobu dana i potrebama dispozicija se mijenja.
crna u bazi Ako je vrijeme za druženje i jelo, stol i stolci se spuštaju s platoa kuhinje i na plato se također može sjesti te tako ugostiti i do 5-6 osoba. Ako je vrijeme za spavanje, isti set se diže na plato, a izvlači se krevet. Kompletan namještaj je rađen po mjeri i nacrtima i u suradnji s njenim stalnim suradnicima jednim bravarom i Martinom Bratovićem, stolarom. Dva kupovna predmeta u stanu su dvosjed 3angle od Prostorije i kaktus dekoracija koja je dala završni pečat uređenju. Na jedinom zidu koji je ostao slobodan napravljena je feature wall instalacija u koju je uklopljen TV, dok je odabrani print na dibond aluminijskim panelima s led pozadinskim osvjetljenjem po zamisli izradio Grafički studio G.

image
Filip Brala

image
“Došla sam na ideju da napravimo kuhinju na platformi, unutar koje bi se skrivao krevet”
Filip Brala

image
Filip Brala

U stanu od boja prevladavaju crna u bazi, srebrna/ogledalo i boja hrasta.

- Materijal glavnine namještaja je pet mat medijapan, u kombinaciji s hrastom za veći kontrast. Konstrukcija kreveta i kuhinje je bojano željezo. Kontrast svemu su plavi kauč i zeleni kaktus, elementi boje u crno-srebrnom svijetu. Korištene su tamne zrcalne plohe kako bi se vizualno povećao prostor - navodi arhitektica.

image
Filip Brala

Posebnost stana je i ambijent koji se dobio s raznim mogućnostima osvjetljenja. Pitamo što je važno postići kod uređenja stanova koji nisu veliki.

image
Filip Brala

REBRANDING

- Osjećaj prostornosti unatoč maloj kvadraturi. Bitno je ne pretjerati s namještajem ili dekoracijama i pomno promisliti o potrebama korisnika - odgovara Romana Lasan. Već duže vremena glavni dio njenog rada je na području unutarnjeg uređenja, uglavnom ugostiteljskih objekata te stanova za turizam i za stalno stanovanje.

image
Filip Brala

- Pokušavam pristupiti svakom projektu tako da ne ponavljam već viđeno, iako je to u današnje vrijeme gotovo pa nemoguće. Pokušavam uspostaviti što veću suradnju kako s investitorom, tako i s izvođačima, jer je po meni u tome ključ svega. Mogu ja zamisliti svašta, no ako nemam adekvatnu pratnju u izvedbi, to će ostati samo puka zamisao - kaže arhitektica, koja je trenutno u fazi rebrandinga samog poslovanja te se nada uskoro novoj viziji svog Laboratorij designa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:26